Anasayfa İş Ne Kadar Dayanacak? #3 – Samsung Galaxy Note9 Şarjına Meydan Okuduk

Ne Kadar Dayanacak? #3 – Samsung Galaxy Note9 Şarjına Meydan Okuduk

Note9’un bataryası ne kadar dayanacak? 24 Saati çıkartabilecek mi? İnceleme sonrasında, özellikle şarj ne kadar gidiyor sorusunu bir de gün içerisinde görelim…

Samsung Note9 için zorlayıcı bir test olmasını istedik. Bu yüzden bütün gün boyunca birbirinden farklı işler için kullandık. Fotoğraf, video, Bluetooth kulaklık ile müzik, internet, navigasyon, sosyal medya paylaşımları, WiFi Hotspot oluşturma gibi pek çok değişik kullanım durumunun şarja etkisine baktık.

Peki Telefonlarda Batarya Tüketimi Nasıl Oluyor?

Ekran

Telefonun bataryasını en çok kullanan parça şüphesiz ekran. Note 9 panel olarak Super AMOLED teknolojisi kullanıyor. Bu, farklı piksellerin bağımsız kapatılabildiği, bu sayede Always-On yani her zaman açık bildirimlerin gösterebildiği bir ekran. Her nesil biraz daha optimize ediliyor.

Bu videoyu hazırladığımız gün tamamen bulutsuz ve çok güneşliydi, ekran parlaklığını otomatikte bıraktık. Neden? Manuel ayarlarda maksimum parlaklık kısıtlı, otomatik ayarlarda ise Note9, aşırı güneş ışığı altında olduğunu anlayıp ekran parlaklık seviyesini, normalde izin verilenin ötesinde en uç noktaya çekebiliyor. Bu sayede daha çok pil tüketmeyi hedefledik.

 

GPS

Navigasyon uygulamaları için açık olması yararlı. Yeni nesil GPS teknolojileri çok daha verimli ancak devamlı açık bıraktığımız GPS de, özellikle hareketli bir günde ek batarya tüketimi demek. Bu yüzden hiç kapatmadık. Bildiğimiz adrese bile test için navigasyon açtık, birkaç sokak öteden dolaşarak gittik. Neden? Çünkü Technopat’ız, üşenmedik.

İnternet

4.5G ya da genel adıyla LTE teknolojisi ile çok hızlı internete bağlanabiliyoruz. Fakat gezerken, dolaşırken telefon devamlı baz istasyonları bulup bağlanmak için en güç harcamak zorunda. İstasyona uzaklık artınca, sinyali de telefon otomatik olarak güçlendiriyor. Hiç bağlantı sorunu yaşamadık. Buna karşın Note9 SAR değerleri düşük bir telefon.

Yine internet üzerinden Spotify ile müzik dinledik. Bunu vapur yolculuklarında yaptık. Tek şikayetimiz genel olarak video çekerken müziğin kesilmesi. Bu evrensel bir mesele. Ancak hem hareket halinde veri tüketimini artırdık, hem de Bluetooth ile yeni IconX kulaklıkları kullandık. Bu gün için Çağan’ın kendi IconX 2018 setini ödünç aldık.

Ayrıca WiFi HotSpot yani erişim noktası da açtık. Bu cidden aşırı güç tüketen bir kullanım. Elektrik ya da internet kesintisinde, ya da illa tablet ve bilgisayarda halledilmesi gereken işlerde ihtiyacımız oluyor. Benzer şekilde yurtdışı internet paketi her zaman, herkesin aynı fiyattan değil. Gerektiğinde basından dostlarımıza WiFi hayratı açıp internetimizi paylaştığımız da oluyor. Biz bu testte arada 2in1 tabir edilen tablet/laptopumuzu açıp işlerimizi de yaptık ki bataryayı daha da zorlayalım.

İşlemci ve GPU

Özellikle oyunlar çok iyi bir test aracı. Hem CPU yani işlemci, hem de GPU yani grafik birim yüksek hızda çalışmak zorunda. Depolama alanına erişim, RAM kullanımı da tavan yapıyor. Bu yüzden en hızlı batarya tüketen uygulamar şüphesiz gelişmiş grafiklere sahip oyunlar. Biz de mola verip Moda çimenlerinde oyun oynadık.

Kamera

Gün boyunca İstanbul manzaraları, kediler, vapurlar ve martılar bize eşlik etti. biz de fotoğrafın yanında 4K videolar çektik. Özellikle 4K video çekimi depolama alanına çok hızlı ve büyük miktarda veri yazılması demek. Ayrıca çekimler esnasında da ekranı daha çok açık tutmuş olduk.

Sosyal Medya Uygulamaları

Instagram, Facebook, Messenger, Whatsapp, aklınıza ne gelirse günümüzün standart uygulamaları oldu. Bunları çalıştırıp giriş yaptıktan sonra bildirimlerin gelmesi için arkaplanda aralıklı ama sık sık veri bağlantısı yapılıyor. Bu da internet kullanımı ve işlemcinin çalışması demek. Çok yüksek bir tüketim hiç bir sosyal medya uygulamasında tek başına söz konusu değil. Ancak bunu güneşli bir gün ile birleştirip, Instagram gibi bir uygulamada bol bol fotoğraf bakarak, hatta yükleyip paylaşarak yaptığınızda pil kullanımını artırabiliyorsunuz.

İncelemede de söylemiştik, Note ailesi özellikle hareket halindeyken işleri takip etmek, kurumsal ya da kişisel paylaşımlar yapmak için en kullanışlı telefon. S Pen ile yüksek hassasiyet ile çalışmak mümkün, işlemler daha kolay ve hızlı. Telefonun kullanışlılığı ve katma değeri standart telefon tasarımlarından daha yüksek.

Sonuç Değerlendirme

Kağıt üzerinde mAh değeri yüksek pek çok telefon olsa da bunu verimli kullanma ve uzun şarj ömrü sunma konusunda Note 9 tekrar incelemede belirttiğimiz başarıyı sağladı. Bunu sentetik testlerin ötesinde pratik kullanımda, hem de 24 saate yayılan bir özel testte gördük. Meydan okuduk, zorladık, standart mesai saatlerinin ya da gezi ile geçen bir pazar gününün çok ötesinde kullandık. Bu videoda yaptıklarımız normal tempodan çok, ziyadesiyle yoğun, dolu dolu bir günün meydan okuyan şartları oldu.

Bu videodan sonra yurtdışı gezilerimizde de kullanarak birkaç kez daha bu durumu gördük. Bunları da ayrıca videolarda yorumlarımızda paylaşacağız.

Sonuç çok net, bugüne kadar kullandığımız en uzun şarj ömrüne sahip akıllı telefon Samsung Galaxy Note 9 oldu. Daha fazla detay için inceleme videomuzu izleyebilirsiniz: Samsung Galaxy Note 9 İncelemesi, kısa bir özet isterseniz de Video: Samsung Galaxy Note 9 Fiyatı ve Özellikleri videomuz sizleri bekliyor.