Huawei Mate 20 Pro akıllı telefonu sizler için yakından inceledik. Huawei tarafından kısa süre önce tanıtılan Mate 20 Pro modeli, pek çok yeni teknoloji ve özellikle donatılmış. Yüksek hızlı kablosuz şarj, HDR destekli AMOLED ekran ve ekran camının altına yerleştirilmiş parmak izi okuyucu, Mate 20 Pro’nun öne çıkan özelliklerinden bazıları. Ancak bu modele yakından baktıkça, bundan çok daha fazlasını da içerdiğini görüyoruz.
OLED Ekran
Mate 20 Pro, 6.39 inç boyutunda bir AMOLED ekran ile geliyor. 3120×1440 çözünürlükteki (538 PPI) bu ekran, kavisli bir yapıya sahip. 19.5:9 oranındaki ekran, DCI-P3 renk gamutu ile HDR desteği sunuyor. Ekranın hem renk doygunluğu, hem de kontrast oranı yüksek.
Huawei Mate 20 serisinde ekran gövde oranını da yüksek tutmayı başarmış. Mate 20 Pro %86.90 ekran/gövde oranı ile çoğu rakibini geride bırakıyor. Burada cihazların çerçeve kalınlığı da büyük önem taşıyor. Mesela iPhone Xs Max modeli 4.0 milimetre çerçeve kalınlığına sahipken, Mate 20 Pro’da bu değer 2.1 milimetre.
Telefonun kavisli ekranı sayesinde elde tutuş hissiyatı da çok başarılı. Yandan bakıldığında çerçeve kalınlığı sadece 2.3mm. Bu değer rakiplerinden iPhone Xs Max’te 5.8mm.
Mate 20 Pro’da Huawei Hyperoptical Pattern adında bir kaplama kullandığını belirtiyor. Micro 3D Doku olarak da belirtilen bu kaplama sayesinde hem elinizin telefonu daha iyi kavraması amaçlanıyor, hem de parmak izine karşı daha fazla direnç sağlanıyor.
Mate 20 Pro’nun fiziksel boyutlarına baktığımıza 157.8×72.3×8.6 mm değerlerini görüyoruz, ağırlığı ise 189 gram. Önde ve arkada cam kullanılan Mate 20 Pro’nun çerçevesi ise alüminyum.
Huawei Mate 20 Pro Renk Seçenekleri
Huawei, hem Mate 20, hem de Mate 20 Pro modellerinde beş farklı renk seçeneği sunuyor. Bunlar Zümrüt Yeşili, Geceyarısı Mavisi, Siyah, Pembe Altın ve daha önce P20 Pro ile tanıtılan Alacakaranlık olarak listeleniyor.
Dar Çentik
iPhone X sonrası Android telefonlarda da çentik dönemi başladı. Mate 20 ailesi de bu konuda modayı takip ediyor. Ancak Huawei burada farklı bir tasarım yaparak, çentiği rakiplerine göre daha ufak tutmuş. Mate 20 Pro’nun çentiği 32.8mm genişliğinde ve benzerleri arasında en küçük boyuta sahip.
Ekran Camı Altına Yerleştirilmiş Parmak izi Okuyucu
Huawei bu teknolojiyi tüm dünyada satılacak bir modele uygulayan ilk şirket. Mate 20 Pro’daki parmak izi okuyucu, şimdiye kadar test ettiklerimiz arasında en hızlısı. Synaptics’in parmak izi okuyucusu, ekranın ortasında yer alıyor ve parmağınızı tam olarak bu noktaya temas ettirmeniz gerekiyor. 10 seviye basınç algılama destekli (Dynamic Pressure Sensing, DPS) bu tarayıcı ile telefonun kilidi rakiplerinden biraz daha hızlı açılabiliyor.
Nano Memory Ve Nano SIM Kartları
Mate 20 Pro modelinde Micro SD hafıza kartı desteği bulunmuyor. Bunun yerine cihazda yeni Nano Hafıza Kartı, yani bir diğer adıyla NM Card teknolojisine yer verilmiş. Nano SIM kart ile aynı boyutta olan Nano Hafıza Kartı sayesinde üreticiler telefonun içine daha fazla batarya koyacak alan yaratabiliyor.
Nano Hafıza Kartı, Nano SIM kart ile birlikte tek bir tepsiye, biri alt yüzde diğeri üst yüzde olacak şekilde konulabiliyor. Bu yeni hafıza kartı standardı MicroSD karttan %45 oranda daha küçük. Ancak küçük boyutlarına rağmen veri depolama alanı hayli geniş, 256 GB kapasitede dahi Nano kartlar piyasada olacak.
Dikkat çeken noktalardan biri de Nano depolama kartının Nano SIM kart ile aynı boyutta olması. Huawei bu sayede Nano Hafıza Kartı yuvasına Nano SIM kartı da takılabileceğini belirtiyor. Bu sayede çift SIM özelliğini kullanabiliyorsunuz, ama harici hafıza kartından feragat etmiş oluyorsunuz.
Çift Hoparlör
Huawei, hem Mate 20, hem de Mate 20 Pro modellerinde çift hoparlöre yer veriyor. Buradaki yenilik, aşağıdaki hoparlörün USB Tip-C portunun içine gizlenmiş olması. Bu sayede cihazın alt kısmı daha temiz bir tasarıma sahip olmuş. Ancak bu durum ses performansına biraz olumsuz etki etmiş, bu konuda telefon daha iyi olabilirdi.
Suya Dayanıklılık
Mate 20 Pro suya dayanıklılık konusunda IP68 sertifikasına sahip. Cihaz 2 metre derinlikte yarım saate kadar suya dayanabiliyor. Mate 20 modelinde ise IP53 sertifikası mevcut.
Huawei Mate 20 Pro Performansı
Kirin 980 İşlemci
Huawei kendi mobil işlemcilerini üreten bir firma. Kirin 980 de firmanın 8 çekirdekli yeni işlemcisi. Android telefonlarda kullanılan ilk 7nm işlemci olan Kirin 980 aynı zamanda ilk Cortex-A76 tabanlı işlemci. İşlemci çekirdekleri 2 adet 2.6 GHz Cortex-A76, 2 adet 1.92 GHz Cortex-A76 ve 4 adet 1.8 GHz Cortex-A55 şeklinde kombine edilmiş.
İçinde 10 çekirdekli Mali-G76 MP10 grafik yongası ihtiva eden işlemci, aynı zamanda dünyada ilk defa 1.4 Gbps LTE Cat.21 modeme de sahip. İşlemcinin bellek desteği ise 2133 MHz LPDDR4X olarak tasarlanmış. Tüm bunlar da performansı artırıyor.
Depolama Ve RAM
Huawei Mate 20 Pro 256 GB/8 GB RAM veya 128 GB/6 GB RAM seçenekleriyle tüketiciye sunuluyor. Depolama biriminde UFS 2.1 standardı kullanılmış.
Süper Hızlı Şarj
Mate 20 Pro şarj konusunda da bir yenilik getiriyor. Cihazın kutusundan 40 Watt güç sağlayabilen 10 Volt/4 Amper bir şarj cihazı çıkıyor. Bu şarj cihazı ile telefonu 30 saniyede %1, yarım saate ise %70 oranında şarj edebiliyorsunuz. Ayrıca firma bu hızlı şarj teknolojisinin güvenliğini de TÜV sertifikası ile destekliyor.
Hızlı Kablosuz Şarj Ve Reverse Charge
Mate 20 Pro, dünyada 15W kablosuz şarj teknolojisini barındıran ilk telefon. Bu yeni hızlı kablosuz şarj özelliğinin yanı sıra, Mate 20 Pro başka cihazları kablosuz şarj edebilme özelliğine de sahip. Reverse Charge olarak tanımlanan bu özelliği Ayarlar altından devreye sokmanız gerekiyor. Sonrasında şarj edeceğiniz kablosuz şarj destekli diğer cihazı Mate 20 Pro ile sırt sırta getirmeniz yeterli. Şarjınızın çalınmaması için bu özelliği kapatabilirsiniz, varsayılan olarak zaten kapalı geliyor.
Batarya
Mate 20, 4000 mAh, Mate 20 Pro ise 4200 mAh batarya ile geliyor. Mate 10 ile karşılaştırıldığında pil ömründe %37’nin üstünde bir iyileştirme söz konusu denebilir.
WiFi
Kablosuz ağ desteğine baktığımızda Mate 20 Pro’nun 802.11ac standardı ile teoride 1733 Mbps indirme hızı vaat ettiğini görüyoruz.
Çift Frekanslı GPS
Mate 20 Pro, L1 (1575.42 MHz +/-1.023 MHz) ve L5 (1176.45 MHz +/-10.23MHz) frekansı aynı anda destekleyerek rakiplerine göre 10 kat daha kesin konumlandırma yapabildiğini belirtiyor. Firma buna ek olarak GPS uydusu seçimini makine öğrenmesi ile desteklediğini belirtiyor. Buna göre telefon, açık gökyüzü, otoyol, yoğun şehir içi alanlar veya tünellere göre bağlanacağı GPS uydusunu seçiyor.
Huawei Mate 20 Pro Kameraları
Huawei, Mate 20 Pro’da üç kamera birden kullanıyor:
- 40MP, 27mm geniş açı lense sahip f/1.8 ana kamera,
- 20MP, 16mm ultra geniş açılı f/2.2 kamera,
- 8MP çözünürlüklü 3X telefoto lense sahip f/2.4 üçüncü kamera.
Huawei, cihazda 1/1.7 inç boyutunda bir algılayıcı kullanıldığını belirtiyor. Bu boyut çoğu rakibinde kullanılan algılayıcılardan ortalama %25 daha büyük. Bu büyük algılayıcı ile cihaz 102400 ISO değeri sunabiliyor.
Mate 20 Pro, kamera özellikleri sayesinde önden ışık gelse bile daha net fotoğraf çekmenizi mümkün kılıyor. Cihaz ayrıca Super HDR fotoğraf özelliğine de sahip. Cihaz bunu sağlamak için arka arkaya 10 adet kareyi hızla çekip bunları bir araya getiriyor.
Cihazın dikkat çeken bir başka özelliği de 2.5cm’ye kadar indirilen makro yeteneği. Mate 20 Pro bu sayede makro doğa fotoğrafçılığı için de kullanılabilecek bir telefon olmuş denebilir.
Video konusunda da NPU işlemcisinden destek alan telefon, yapay zeka destekli portre video modunda iken sadece seçilen nesneyi renkli gösterip, bunun dışındaki her şeyi siyah/beyaz görüntüleyebiliyor.
Huawei, su altında fotoğraf çekmek isteyenler için de özel bir kılıf sunuyor. Bu kılıf ile cihazı 5 metre derinliğe kadar suda kullanmak mümkün oluyor.
Mate 20 Pro’nun video konusunda 4K@30 FPS çekim yapabildiğini belirtelim. Bu kapasitede bir telefon için bu değer çok tatmin edici sayılmaz. Öte yandan 720p çözünürlükte 960 FPS ile ağır çekim yapmak mümkün.
Ön Kamera
Mate 20 Pro’nun ön kamerası da geniş açılı ve 24 MP çözünürlükte. f/2.0 diyafram değeri, 26 mm geniş açı ile birleşiyor.
Üç Boyutlu Tarama
Mate 20 Pro’nun önündeki çentikte sağdan sola doğru sırasıyla nokta projektör, 24 MP RGB kamera, hoparlör, Flood Illuminator, yakınlık sensörü, ortam ışığı sensörü ve kızılötesi kamerası yer alıyor.
Mate 20 Pro, oyun ve sinema endüstrisinde kullanılan üç boyutlu tarama teknolojisini mobil cihazlara taşıyor. Mate 20 Pro, ön kamerası sayesinde mesela bir oyuncağı tarayarak dijital ortama aktarabiliyor. Ayrıca bunu yaptıktan sonra oyuncağı dijital animasyonla hareket ettirebiliyor.
Bir sonraki aşamada, eğer taradığınız nesnenin iskelet yapısı mevcut ise, yazılım içinden bunu tanımlayabilirsiniz. Bu şekilde nesneyi artırılmış gerçeklik ile etraftaki diğer nesnelerin üzerinde hareket ettirebiliyor ve boyutunu ayarlayabiliyorsunuz.
Huawei Mate 20 Pro Güvenlik Özellikleri
3D Yüz Tanıma
Mate 20 Pro, üç boyutlu yüz tanıma teknolojisini Android dünyasına getiriyor. Cihaz, 0.6 saniyede yüzünüzü tanıyıp cihazın açılmasını sağlayabiliyor. Bunu ister gözleriniz açık, isterseniz de kapalı olarak ayarlayabiliyorsunuz. Gözlerinizin açık olması şartını devreye soktuğunuzda, kilit açma süresi biraz daha artabiliyor.
3D İfadeler
Huawei de Emoji modasına katılmış. 3D kamera sayesinde yüz ifadenizi farklı karakterler üzerinden yansıtabiliyorsunuz. Ayrıca bunları MP4 veya GIF formatında kaydedebiliyorsunuz.
Kalori Hesaplama
Benim gibi kalori konusuna dikkat eden ve düzenli spor yapan biriyseniz, Mate 20 Pro’nun yeni üç boyutlu modelleme destekli kalori hesaplama özelliğini seveceksiniz. Mate 20 Pro yiyecekleri tanımakla kalmıyor, aynı zamanda boyutlarını da tespit edip kaç kalori olduklarını söyleyebiliyor. Siz yine de üç beyazdan uzak durun.
EMUI 9
Yeni EMUI arabirimi ile uygulama kilitleme, aynı uygulamanın ikinci kopyasını çalıştırma, uygulama sekmeleri, özel alan ve dosya kasası gibi özellikler kullanıma sunuluyor. Huawei, Kirin 980 işlemci sayesinde uygulamaların artık çok daha hızlı açıldığını belirtiyor.
Bun ek olarak artık uygulamaları yeni el hareketleri ile kapatabiliyorsunuz. Bu sayede aşağıdaki tuşları devre dışı bırakabiliyorsunuz.
- Örneğin parmağınızla ekranın solundan sağına doğru kaydırma yaparsanız geri gidebiliyorsunuz.
- Ana ekrana dönmek için ise aşağıdan yukarıya doğru kaydırma yapmanız yeterli.
- Uygulamalar arasında geçiş yapmak için ise parmağınızı aşağıdan yukarı kaydırınca basılı tutmanız gerek.
Android 9
Cihaz Android’in şu andaki en güncel sürümü 9.0 ile geliyor. Android 9.0 sürümü, yeni bir güvenlik özelliği olan kilitleme modunu sunuyor. Bu modda parmak izi okuyucu, yüz tanıma ve sesli komutlar devre dışı bırakılıyor. Burada amaç telefonunuza erişmek isteyen kişileri devre dışı bırakmak.
Bu özelliği devreye sokmak için:
- Ayarlar’a girin.
- Buradan Güvenlik ve Konum kısmına gelin.
- Kilit ekranı tercihlerine girin.
- Kilitleme seçeneğini göster deyin.
Artık açma/kapama tuşuna basılı tutunca bu seçeneği de göreceksiniz.
Ayrıca aldığınız yedekler de daha üst düzey yöntemler ile şifreleniyor. Android 9 ayrıca yeni biyometrik güvenli API’si ile geliyor ki, bu sayede 3D yüz tarama özelliği kullanılabiliyor. Bu özelliği artık Google Play Store’da satın alma işlemlerinde de kullanabiliyorsunuz. Yani satın alma işlemini onaylamak için yüz tanıma özelliğini kullanabilirsiniz.
Huawei PC Mode
Telefonların nispeten küçük ekranlarında verimli çalışmak pek mümkün değil. Samsung’un PC modundan sonra, Huawei de bu teknolojiyi cihazlarına getiriyor. Mate 20 Pro, Miracast veya kendi kablosuz ağ adaptörü ile telefon ekranını daha büyük bir ekrana taşımayı mümkün kılıyor.
Huawei Share 3.0
Telefonunuzdaki verileri başka telefon, bilgisayar, Mac veya yazıcı ile paylaşmak için Huawei Share özelliğini kullanabilirsiniz. Mate 20 Pro ile 3.0 sürümüne yükseltilen bu özellik, artık 61 Mbps hıza ulaşabiliyor.
YouTube Deneyimi
Mate 20 Pro, Google’ın Signature Device 2019 kategorisine aldığı, üst düzey YouTube özelliklerini destekleyen bir telefon. Bu özellikler arasında 360 derece video, yüksek DRM performansı, yüksek kare oranı, 4K video çözümleme, HDR desteği ve yeni nesil kodlama standartlarına destek yer alıyor.
Sonuç
Huawei, Mate 20 Pro ile akıllı telefon pazarındaki rekabete yeni bir boyut getiriyor denebilir. Gelişmiş yüz tanıma, yüksek hızlı kablosuz şarj, üst düzey kamera performansı, ekran içi parmak izi okuyucusu, 3D nesne tarama gibi pek çok yeni teknolojiyi bünyesinde barındırıyor. Eğer 2018 bitmeden daha üstün özelliklere sahip bir telefon piyasaya çıkmazsa, Huawei Mate 20 Pro bu yılın en yenilikçi ve en iyi fotoğraf çeken akıllı telefonu olabilir.