Anasayfa İş ASUS ZenBook S 13.3 İnç Laptop İncelemesi

ASUS ZenBook S 13.3 İnç Laptop İncelemesi

ASUS’un 13.3 inç ekranlı ve 1 kilogram ağırlığındaki yeni ZenBook S UX391UA ultrabook’unu inceliyoruz.

Taşınabilir bir bilgisayara ihtiyacı olanların en çok önem verdiği noktalardan biri ağırlıktır. Bir kilogramlık bu laptop, klasik dizüstü bilgisayarların sadece yarısı ağırlıkta. İnce bir tasarımı, metal alaşımdan sağlam ve kolay esnemeyen, kullanıcıya güven veren bir kasası var. Her yere taşımaya üşenmediğiniz bir laptop, daha çok kullanmanız ve yararlanmanız demektir.

ASUS’un ZenBook serisi, tasarımındaki dairesel çizgileriyle ve elmas kesim kenarlarıyla, en şık dizüstü bilgisayarlar arasında yer alıyor. Zariflik ile sağlamlık bir arada olduğunda hem kullanan kişi açısından, hem de masaya konulduğunda görenler açısından iyi bir estetik deneyim sunuyor.

ZenBook S’nin taşınabilirlik dışındaki en büyük avantajı, sunduğu kablosuz kullanım süresi. Priz aranmadan, kablo ile uğraşmadan dahili bataryası ile saatler boyunca çalışmak mümkün. Standart dizüstü bilgisayarların üç katı bir kullanım süresi söz konusu denebilir.

PCMark 8 batarya testinde 5 saat 30 dakika boyunca telekonferans, ofis uygulamaları ve daha fazlasını çalıştırıyor. Günlük çalışmada ise, kullanım yoğunluğuna bağlı olarak, sadece Word ve Excel gibi hafif uygulamalarla çalışırsanız, kullanım süresi daha da uzayabiliyor.

Touchpad ve Klavye

Bu modelde kullanılan touchpad, 10.5 cm x 6.2 cm ölçülerinde bir dokunmatik yüzeye sahip. Bu alan rahatça kullanılabiliyor, üzerinde bir de parmak izi okuyucu var. Bu sayede cihazın güvenliğini de artırabilirsiniz.

ErgoLift tasarım sayesinde bu dizüstü bilgisayarla çalışmak hayli rahat diyebiliriz. Geniş tuşlu ve hafif açılı klavyenin kullanımı hayli ergonomik ve rahat. ZenBook S’i masa üzerinde açıp kullanırken, ekranın alt kısmındaki menteşe, laptopun klavye kısmını 5.5 derece eğimli hale getiriyor. Alttaki kauçuk ayaklar sayesinde de masada kaymıyor. Bu da yazı yazmayı kolaylaştırıyor. Yukarıdan bakarken ekranı yatırma açısı 145 dereceye ulaşıyor, bu da özellikle uzun boylu kullanıcılar için iyi.

Bu ergonomik tasarım aynı zamanda laptopun havalandırmasını da iyileştirerek, fanın daha sessiz çalışmasını sağlıyor. Soğutma sistemi oldukça başarılı, işlemci ısınma nedeniyle güç kaybı yaşamıyor. Benchmark testlerinde aynı işlemciyi kullanan başka ultrabook modellerinden biraz daha yüksek puanlar alabilirsiniz.

Fan Sesi

Zenbook S, fan sesi açısından klasik dizüstü bilgisayarlara göre çok daha sessiz bir kullanım sağlıyor. Üstelik ayarlardan sessiz fan seçeneğini açmadık bile, sadece denemek için baktık. Bu sessiz modu açmak güç tüketimini de düşürdüğü için ofis kullanımında oldukça yararlı.

İşlemci Turbo ile 25 Watt TDP’ye kısa süreler için çıkabilse de, normalde 10- 15 Watt civarında enerji kullanıyor. Quiet Mode yani sessiz mod ise güç tüketimini 5.5 Watt’a kadar düşürüyor. İşlemci saat hızında 1.88 GHz’den 1.25’e iniyorsunuz ama Word gibi hafif uygulamalar için bu pek de önemli değil. Yani performansı açıp kısarak batarya ömrüne ciddi katkıda bulunuyor.

Bu özellik bazı kullanıcılar için çok faydalı olacaktır. Kendiniz dizüstünüze enerji tasarrufu amacıyla hız düşürme (underclock) yapmaya çalıştığınızda, pek çok dizüstü bilgisayarda sistem kendi belirlediğiniz düşük voltajlarda Boot etmez ve tekrar normal modda açılır. Zenbook S modelinde ise bu şekilde el ile müdahale ile uğraşmıyorsunuz. Bizce bu özellik bütün ultrabook modellerinde olmalı.

Ses

Zenbook S’in üzerinde ince tasarımlı özel Harman Kardon hoparlörler bulunuyor. Bu incelikte bir ultrabook genellikle ses açısından zayıf kalır. Ancak Zenbook S bu tarz ince bir kasadan beklenmeyecek kadar güçlü ve temiz bir ses çıkışı sunuyor.

Ekran

Günlük kullanımda en önemli unsurlardan biri de ekrandır. Bu modeldeki 13.3 inç ekran, ince çerçeve tasarımı sayesinde kasaya oranla daha geniş bir kullanım alanı sunuyor. Yüzde 85 ekran/kasa oranı var. Mat kaplamalı olan ekran, ışık altında çok yansıma yapmıyor. Parlak paneller aşırı ışık altında daha zor görülüyor ve parlaklığın artırılmasını, bataryada kullanım süresini de kısaltıyor.

Bizim incelediğimiz FHD panelli model renk kalibrasyonlu değil. Grafik tasarımcılar için ZenBook Pro 15 modelindeki 4K ekran paneli çok daha uygun bir seçim olacaktır. Zenbook S modelindeki IPS panelin renkleri ve görüş açıları ise multimedya kullanım için ideal.

Teknik Özellikler:

  • Intel Core i7-8550U ya da Core i5-8250U işlemci. İnceleme modelimiz Core i7 8550U ile geldi.
  • Intel HD Graphics 620 GPU
  • 3 Farklı 13.3 inç panel: 4K, Full HD parlak, Full HD mat.
    • Biz AUO B133HAN04.9 IPS panelli mat FHD ekran kullanan modeli inceledik.
    • 4K model tam AdobeRGB renk gamutunu kapsıyor yani tasarımcılar için önemli.
  • 8 ya da 16 GB LPDDR3 2133 MHz RAM seçenekleri
  • Samsung PM961 NVMe 512 GB SSD. Bizim incelediğimiz modelde Samsung 950 Pro’nun kurumsal sürümü vardı. Ayrıca 256 GB’tan başlayan ve artan seçenekler var.
  • Kullanılabilir boş alan 455 GB
  • Net ağırlık: 1018 Gram
  • Ölçüler: 12.9 x 311 x 213 mm

Diğer Özellikler:

  • Stereo Harman Kardon hoparlörler
  • Chiclet klavye
  • 3 kademeli beyaz tuş aydınlatması

Kutu içeriği:

  • ZenBook S
  • USB Type-C güç adaptörü (Kablo sabit) 65 Watt, 220 gram
  • Thunderbolt adaptör: HDMI, Type-C güç girişi ve USB Type-A tam boy portu sunuyor.

Portlar

Kasanın sağ tarafında 2 adet Thunderbolt 3 Type-C portu mevcut. Bu portlar şarj, USB cihazları bağlamak ya da adaptör için kullanılabiliyor. Yine bu kısımda ancak daha altta 3.5 mm ses çıkışı var.

Sol tarafta ise USB Type-C portu, güç ve şarj ışıkları var. Bu port USB 3.1 Gen 1, yani eski adıyla USB 3.0 portu. Bütün portlar güç, veri ve görüntü aktarabiliyor. Kutu içinde gelen adaptörüyle sol porttan çıkış alarak, HDMI üzerinden monitör bağlayıp kullandık.

Bu tarz cihazlarda optik sürücü ya da kart okuyucu olmadığı için, ihtiyaç durumunda yanınızda harici bir sürücü ya da kart okuyucu taşımanız gerekebilir.

Bağlanabilirlik

Kablosuz bağlantı tarafında ise Intel Wireless AC 8265 modülünün kullanıldığını görüyoruz. Bu model 802.11 AC ve Bluetooth 4.2 destekliyor. Bu WiFi bağlantısı kullanımda neredeyse SATA SSD hızlarında transfer sağlıyor, yani dosya transferi için de çok kullanışlı. Ancak daha üst seviye yongalar da pazarda kendilerini göstermeye başladı.

Zenbook S’in içine baktığımızda TorX vidalar ile kapatıldığını ve vidaların ufak olmasına rağmen kolay açıldığını söyleyebiliriz. Çok büyük bir batarya, anakart üzerinde BGA lehimli işlemci ve RAM var. İçindeki M.2 2280 SSD değiştirilebiliyor. İleride gerekirse SSD kapasitesi artırılabilir, ayrıca gerekirse bataryası da kolayca değiştirilebilir.

Pil Ömrü

Zenbook S’in bataryası PCMark8 testinde 5 saat 30 dakika kadar dayanabildi. Video izleme ve diğer hafif işlerde kullanırken, parlaklığı da yarıya indirdiğinizde ise en fazla 10 saat 30 dakika kadar dayanabiliyor. Ortalama kullanımı 8 saati yani standart temel mesaiyi geçiyor. Neden tek bir pil ömrü süresi yok diye sorarsanız, tek bir kullanım senaryosu yok. Bu yüzden hangi şartlarda, nasıl olur diye birden çok test yapıyoruz.

Bataryanın tamamen dolması ise 2 saat sürüyor. Sabahtan öğlen yemek molasına kadar kullanıp, öğle yemeğine giderken şarja bırakarak akşama kadar bataryayı yetirebilirsiniz. Yetmediği yerde ise şarja takarak çalışabilirsiniz. Gerek adaptörün, gerek cihazın kendisinin hafif olması, ikisini birden çantanızda taşımayı kolaylaştırıyor.

Ayrıca Zenbook S’in şarj cihazıyla pek çok farklı mobil cihazı da şarj edebileceğiniz için çantanız daha hafifliyor. Biz farklı şarj cihazlarını kullanırken güçlü adaptör ile düşük güç verme konusunda daha önce bir sorun yaşamadık. Ancak zayıf bir adaptör ile çok güç tüketen cihazları şarj ederken, şarj adaptörünü bozduğumuz oldu. Bu yüzden cep telefonunun şarj cihazını laptop için kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Üreticiler kendi cihazlarında bazen sıra dışı uygulamalara gittikleri için, garantide ille kendi şarj cihazlarının kullanılmasını şart koşuyor, bunu da hatırlatalım.

Ultrabook almalı mı?

Günümüzde ağır işleri masaüstü ya da güçlü dizüstü ile yapıyoruz. Basit ve çok hafif işleri ise cep telefonumuz ile hallediyoruz. Ancak hızlı ve verimli yazmak, sunum hazırlamak, üretken olmak söz konusu olduğunda, en iyi ve taşınabilir platform, ultrabook türü cihazlar oluyor.

ASUS Zenbook S sağlam ve hafif bir kasaya sahip. Tasarım, ergonomi, uzun pil ömrü, yeni nesil bağlantı portları, teknoloji ve mühendisliği bir arada sunmayı başarmış. Ofis, muhasebe, evrak işleri, her türlü yöneticilik faaliyeti, sosyal medya ve internet işleri, temel grafik çalışmalar ve çok daha fazlası için günümüzde bu tarz cihazlar inanılmaz kullanışlı.

Ancak bu tarz cihazlar daha ince yapıları, malzeme ve işçilik artıları sebebiyle orta üst segment oyuncu bilgisayarları ile aynı bütçe sınıfındalar. Buna karşın aynı nesil oyuncu bilgisayarları ile kıyasladığımızda, ciddi bir grafik performansları, yani ileri düzey oyun oynatma yetenekleri yok.

Oyun Bilgisayarları

Ultrabook sınıfı cihazlar temel oyun ve multimedya eğlence açısından iyiler. Burada yine bir parantez açıp, dahili grafik performansının artık küçümsenecek bir yanı olmadığını, pek çok eski harici ekran kartlı laptoptan daha güçlü olduğunu da belirtelim.

Piyasadaki pek çok dizüstü bilgisayarda karşımıza çıkan ayrı grafik işlemciler aslında eski nesil ve düşük performanslı modeller. Bunlar aslında pazarlama amaçlı olarak dizüstülere dahil ediliyorlar ve oyunlar gibi yüksek güç gerektiren uygulamalarda pek avantaj sağlamıyorlar. Bunu bilerek bakarsanız daha sağlıklı analiz yapabilirsiniz.

Eksiler

Zenbook S modelinde eleştirebileceğimiz bir nokta LPDDR4 yerine LPDDR3 kullanılmış olmasıdır. Ancak pek çok benzer cihazda LPDDR3 RAM paketlerinin kullanılması, emsal LPDDR4 paketinden daha düşük voltaja sahipse tercih ediliyor. Kapasite ve modül sayısı bu entegrasyonda belirleyici. Yani teoride LPDDR4 daha enerji verimli olsa da, entegrasyonda LPDDR3’ün avantajlı olduğu yerler var. Satın alırken seçebileceğiniz en yüksek RAM kapasitesine sahip sürümü almanızı tavsiye ederiz.

Bir diğer eleştiri noktası da M.2 SSD yuvasında modele göre SATA ya da PCIe hattının değişmesi. 512 GB ve üstü modeller NVMe protokolü kullanıyor ve inanılmaz hızlı. Ancak düşük kapasite modeller SATA kullanıyor ve hızı 600 MB/s civarında kısıtlı. Bu çoğu kullanıcı için pek önemli değil. Ancak yükseltme yapacak olursanız mevcut SSD’nin SATA mı, PCIe mi olduğuna bakıp, yeni SSD’yi buna göre almanız gerekecek.

Yine eleştireceğimiz bir diğer nokta, ürün varyasyonlarının mağazalarda çok net belirtilmemesi. Satın alırken araştırma yapmayı zorlaştıran bu durum, ülkemizdeki satıcılardan kaynaklanıyor. ASUS kendi sitesinde SATA ve PCIe ayrımını, konfigürasyon seçeneklerini net bir şekilde paylaşıyor. Ancak alt konfigürasyon için ayrı ek kodlar da olduğunda, arama yapmak ve fiyat kıyaslamak kolaylaşıyor.

Sonuç Değerlendirmesi

Asus Zenbook S, kendi sınıfına göre yüksek işlemci performansı sunuyor. Her türlü ofis çalışması için fazlasıyla güçlü. Celeron ya da Atom modellerinde olduğu gibi hantallık, yavaşlama ya da takılma olmadan akıcı bir çalışma mümkün. Elbette işlemci ile devamlı video render almak ya da benzeri ağır uygulamalarla çalışmak apayrı bir senaryo. Workstation türü cihazlardan beklenen yüksek ve devamlı performansı gerektirmeyen bütün işler için ASUS ZenBook S gayet iyi bir laptop.

Oyun ağırlıklı kullanımlar için ASUS’un grafik performans odaklı dizüstü çözümleri daha iyi tercihler olacaktır. Zaten ASUS hiç bir yerde ZenBook modellerini oyun odaklı tanıtmıyor, kullanıcılar da bu kadar ince kasada bunu beklemiyor.

Öğrenciler açısından baktığımızda, salt derslere ve üretkenliğe odaklanmak, kodlama yapıp, tez yazmak isterseniz, bu ultrabook ihtiyaçlarınızı fazlasıyla karşılayacaktır. Ancak öte yandan klasik ortalama öğrenci bütçesiyle erişilebilecek bir laptop sayılmaz. Bu durumda daha hesaplı olan VivoBook modellerine bakmanızı tavsiye ederiz.

Bu yüzden kullanım amacınızı ve taşınabilirliği, pil ömrünün ne kadar önemli olduğuna bakarak karar vermelisiniz. Günümüzün çalışanları, yöneticileri çok fazla toplantıya gidiyor. Ofis dışında olduğu kadar ofis içinde de devamlı laptop taşıyor. Bir elde kahve, diğerinde dosya, laptop, sunum derken, bu koşturmaca içinde her gram önemli. Elinizde taşıdığınız laptop çantası ya da sırt çantası ne kadar hafiflerse, hayatınız o kadar kolaylaşıyor. Uzun süre 15.6 inç 1.8 Kg bir laptop taşıdıktan sonra ZenBook S ilaç gibi geliyor. 13.3 inç sınıfında en hafif bilgisayarlardan biri olarak, kesinlikle Ultrabook alırken dikkate alınması gereken, en önemli yeni nesil laptoplar arasında bulunuyor.

ZenBook S, devamlı okuyan ve yazan, bir yerlere gidip olayları, yenilikleri takip eden biz teknoloji editörleri için de çok çekici bir bilgisayar. ASUS doğru tasarım kararları vermiş ve Thunderbolt 3 portları, şarj cihazı, kutudan çıkan adaptörü ile severek incelediğimiz bir bilgisayar üretmiş. Her yerde çalışabileceğiniz, pil gücüne güvenebileceğiniz, yeni nesil bağlantıları sayesinde kullanırken rahat edeceğiniz sağlam ve uzun ömürlü bir kişisel bilgisayar arıyorsanız, Zenbook S doğru bir tercih olacaktır.