Anasayfa Haber Diablo Krizi Blizzard Yönetimini Zorluyor

Diablo Krizi Blizzard Yönetimini Zorluyor

Blizzcon etkinliğinde sadece mobil oyun Diablo Immortal’ın duyurulması, serinin hayranlarını kızdırdı.

Geçtiğimiz Cuma günü Blizzcon 2018’in açılış töreni yapıldı. Törende oyunlarla ilgili pek çok detaylı bilgi verildi. Törenin espor etkinlikleri ve panelleri yapıldı ve Pazar günü Blizzcon 2018 sona erdi.

Blizzcon öncesinde bu yılın en önemli haberlerinin Diablo evreninden geleceği tahmin ediliyordu. Çünkü Blizzard, birkaç ay önce “birden fazla Diablo projesi” üzerine çalıştıklarını duyurmuştu. Bu duyuruyla birlikte uzun süredir haber alınamayan Diablo evreninden yeni haberleri duymak isteyen hayranlar, Blizzcon’un yolunu tuttu veya sanal bilet satın aldı.

Blizzcon’un açılış töreninde Diablo ile ilgili yapılan tek duyuru, bir mobil oyun olan ve NetEase tarafından geliştirilen Diablo Immortal oldu. Bunun dışında seriyle ilgili hiçbir şey söylenmedi. Oyuncuların beklediği Diablo 4 ya da en azından Diablo 2 Remastered duyuruları yapılmadı.

Duyuru sonrasında Blizzard, Blizzcon tarihinde ilk defa yuhalandı. Bir izleyici, soru cevap kısmında “Bu duyuru, zamansız yapılmış 1 Nisan şakası mı?” sorusunu sordu. Bu izleyici büyük alkış alırken, internette de kısa sürede fenomen oldu. Diablo hayranları, soruyu soranı kahraman ilan etti.

Etkinlikte bulunanlar bu şekilde tepki gösterirken, online seyircilerin tepkisi daha ağır oldu. Diablo Immortal’ın tanıtım videosu 15.000 beğenme / 402.000 beğenmeme oranına ulaştı. Şirket, YouTube’daki bazı yorumları silmeye başladı. Blizzard’ın bu hamlesi, oyuncuları daha da kızdırdı.

Blizzard, Asyalı oyuncuların akıllı telefonlarda oyun oynamayı sevdiğini ve bu oyunu asıl onlar için geliştirdiklerini söyledi. Fakat bu oyunun tanıtımının ABD’de ve Blizzard’dan çok şeyin beklendiği Blizzcon etkinliğinde yapılması, üstüne bu evren hakkında başka hiçbir şeye yer verilmemesi oyuncuları çileden çıkarttı.

Asyalı pek çok oyuncu da “Evet, mobil cihazlarımızda oyun oynamayı seviyoruz. Fakat NetEase oyunları değil. NetEase Games’in geliştirdiği oyunlar çok kötü” yorumunu yaptı.

Öte yandan internet üzerinde dolaşan bazı haberlere bakılacak olursa, Blizzard bu etkinlikte Diablo 4’ü duyurmayı gerçekten de planlıyordu. Hatta daha önceki “birden fazla Diablo projesi” duyurusu da bu sebeple yapılmıştı. Ancak Blizzard yönetimi etkinliğe kısa süre kala bundan vazgeçti.

Tabii bazılarına göre bu haberler Blizzard’ın durumu kurtarmak için bilinçli çıkardığı söylentiler. Ancak bazı kaynaklara göre, şirket Diablo 4’ü gerçekten de yapıyor. Fakat henüz ortaya gösterilecek bir oyun çıkmadığından, son anda resmi duyurudan vazgeçtiler.

Bu kaynaklara göre Diablo 4 yaklaşık 4 yıldır geliştirme aşamasında. Ancak bu süre içinde projenin en az 2 defa büyük revizyon gördüğü ve planın çok gerisine düştüğü söyleniyor. Bu revizyonlara ise Blizzard’ın Diablo 3 ile yaptığı hatalardan çıkardığı derslerin sebep olduğu iddia ediliyor.

Gerçek şu ki, Blizzard bu krizi çok kötü yönetti. Bakalım bu enkazı nasıl kaldıracaklar.