Anasayfa Haber Yapay Zeka, Alzheimer Hastalığını Erken Tespit Edebiliyor

Yapay Zeka, Alzheimer Hastalığını Erken Tespit Edebiliyor

Yapay zeka teknolojilerinin sağlık alanındaki kullanımı gün geçtikçe daha da önem kazanıyor.

Alzheimer hastalığının erken teşhisi büyük önem taşıyor. Beyin zarar görmeye başlamadan yapılan teşhis, tedavilerin daha olumlu sonuçlanmasını sağlıyor. Fakat beyin filmleri üzerinden Alzheimer teşhisi yapmak pek de kolay değil.

Geliştirilen derin öğrenme yapay zekası, hastaların FDG-PET beyin tarama görüntüleri üzerinden Alzheimer teşhisi yapabiliyor. Yapay zeka, 1.002 hastanın toplamda 2.100’den fazla FDG-PET beyin taraması ile eğitildi. Bu eğitimin sonrasında yapay zekaya daha önce Alzheimer kontrolü yapılmamış 40 hastanın beyin taramaları gösterildi.

Test sonucunda yapay zekanın standart Alzheimer kontrollerine göre ortalama 6 yıl daha erken teşhis yapabildiği ve bundaki başarısının %100 olduğu ortaya çıktı. Algoritmanın sağladığı 6 yıllık avantaj, hastalara tedaviye erken başlamaları konusunda çok büyük fayda sağlayabilir.

Araştırmada görevli Dr. Sohn bu testin kapsamının küçük olduğunu ve yapay zeka algoritmasının daha geniş kapsamlı test edilmesi gerektiğini söyledi. Yapay zeka, Alzheimer gibi teşhisi zor hastalıkların erken tanısında, önümüzdeki yıllarda yoğun bir oranda kullanılabilir.