Anasayfa Haber Uzaylılarla İletişim İçin Lazer Kullanılabilir

Uzaylılarla İletişim İçin Lazer Kullanılabilir

Güçlü bir lazer aracılığıyla uzaylılara “biz buradayız” mesajı verilebileceği konuşuluyor.

MIT araştırmacıları “Uzayda yalnız mıyız?” sorusunun cevaplanması için bir çözüm önerisi sundu. Araştırmacılar, uzaylılara yerimizi belli etmek için lazer geliştirmenin uygulanabilir bir çözüm olduğunu dile getirdi.

Yapılan araştırmaya göre 1 veya 2 MegaWatt gücündeki bir lazeri, 30 – 45 metrelik bir teleskoba yerleştirip uzaya odaklamak, Güneş’in kızıl ötesi enerjisinden farklı bir işaret oluşturmaya yeterli. Hatta istendiğinde mors koduna benzer bir şekilde mesaj göndermek bile mümkün olabilir.

Geliştirilecek böyle bir lazerin, 20.000 ışık yılı uzaklıktan algılanabileceği belirtiliyor. Bu noktada 20.000 ışık yılı uzaktaki canlıların, lazeri ancak 20.000 yıl sonra görebileceğini de hatırlatalım.

Bu fikrin elbette ki çeşitli dezavantajları da bulunuyor. Öncelikle bu lazere doğrudan bakıldığında zarar vereceği aşikar. Kullanılan lazerin kızıl ötesi, yani insan gözünün göremeyeceği bir dalga boyunda olması durumunda bile zarar verebileceği tahmin ediliyor.

Ayrıca bu lazerin Dünya çevresindeki uydulara ve uzay araçlarının kameralarına da zarar verebileceği belirtiliyor. Araştırmacılar, bunu önlemek için lazer sisteminin Ay’ın uzak tarafına da konumlandırılabileceğini dile getirdi. Bu sayede lazer kaynaklı olası zararlardan kaçınmamız mümkün.

Böyle bir lazerin yapımındaki en büyük tehlike, yerimizden haberdar olan ve teknolojik olarak bizden üstün bir uzaylı ırkının saldırması potansiyeli olacaktır. Nitekim bilim dünyasında yerimizi tüm evrene ilan etmenin çok da akıllıca bir iş olmadığı sıkça dile getirilen bir görüş.