Anasayfa Mobil Samsung Galaxy J8 İncelemesi

Samsung Galaxy J8 İncelemesi

Galaxy J8 Android 10 Güncelleme

Samsung Galaxy J8 bütçe odaklı güncel bir telefon, peki bunun karşılığını veriyor mu? Telefon alırken kritik nokta da bu. İnceleme videomuzda Samsung Galaxy J8’in özelliklerini test ediyor, artı ve eksilerini sizlerle paylaşıyoruz. Sonuçta kimler için tasarlandığını değerlendiriyoruz.

Samsung Galaxy J serisi telefonlar şirketin giriş seviyesindeki, daha uygun fiyatlı modellerini barındırıyor. Orta segmentte C serisi ve A serisi yer alırken, zirvede S serisi ve Note modelleri bulunuyor.

Samsung Galaxy J8 2018 büyük ekranlı bir Android telefon. Özellikle Samsung kullanıcı arayüzüne, kullanım detaylarına ve ek özelliklerine alışkın telefon sahipleri için bütçeyi zorlamadan bunları yeni bir modelde sürdürme imkanı veriyor. Daha önce Galaxy serisi telefon kullanmayanlar için ise Samsung’un yazılım özellikleri ve Super AMOLED ekranı çekici. İnceleme yayınlandığı tarihte Samsung Galaxy J8 Türkiye fiyatı 1899 TL. Yani 2000 TL altı bir telefon var karşımızda.

Ergonomi

Telefon 160x76mm boyutlarıyla tek elde kullanmak için biraz fazla büyük. Hem arka hem de çerçeve malzemesi olarak plastik kullanıyor ve parmak izi sensörü de arkada, kameranın hemen altında bulunuyor. Bu sensör işaret parmağınızla kolayca erişilebilecek konumda. 8.2mm inceliğe sahip telefon ortalama kalınlıkta diyebiliriz.

Görünüm

Ülkemizde siyah, lavanta grisi ve altın renklerinde satışa sunulan telefon, J ailesinin önceki üyelerine göre biraz daha ince çerçevelere sahip. Bunda ön kısımda fiziksel tuş olmamasının da katkısı var. Tipik güç ve 2 adet ses haricinde bir tuş  bulunmuyor.

Sol kısımda iki ayrı yuva bulunuyor. Bunlardan biri SIM için, diğeri hem microSD kart hem de ikinci SIM kart için. Samsung j8’in tek SIM ve çift SIM kart destekli modelleri bulunuyor.

Alışılmışın aksine hoparlör çıkışı altta değil, sağda yer alıyor. Bu da telefonu oyun oynarken yan tuttuğunuzda alttaki hoparlörü kapatmamanızı sağlıyor. Peki dik tutarken başparmağımız hoparlörü kapatıyor mu? Samsung hoparlörü oldukça yukarıda konumlandırarak önlem almış, yani çıkışı engellemeniz oldukça düşük bir ihtimal.

Telefonun alt kısmında USB 2.0 standardını kullanan Micro USB portunu, mikrofon girişini ve 3.5mm analog  ses bağlantısı görmekteyiz. 2018 Mayıs ayında çıkan bir telefonda USB Type-C yerine micro USB kullanılmasını beklerdik. Ne yazık ki halen orta ve giriş seviye telefonlarda USB Type-C standart hale gelemedi.

Ekran

6 inçlik Super AMOLED ekran 720×1480 çözünürlüğe sahip. %75.8 ekran/gövde oranı var. Bunu değerlendirdiğimizde günümüz tasarım trendine göre özellikle yan çerçeveler biraz daha ince tutulabilirdi. Bu sayede oran da geliştirilebilirdi.

6 İnç için çözünürlüğün biraz düşük, piksel yoğunluğu yani ekran keskinliği hesaplamasında da bunu görebiliyoruz. İnç başına düşen piksel sayısı 274, yani 274 PPI değeri sunuyor. 6 inçlik bir ekranda bu daha da farkedilir oluyor. Özellikle metinlerin keskinliği, Full HD ekranlar ile kıyasladığımızda daha düşük.

Öte yandan Super AMOLED panel sayesinde renkler ve kontrast oldukça iyi, görüş açıları son derece geniş. Video izlerken ve oyun oynarken, fotoğraflarınıza bakarken bu panelin renk kalitesi deneyimi oldukça olumlu etkiliyor. LCD panellere göre çok canlı bir karakteri var. Güneş ışığında okunabilirlik söz konusu olduğunda Samsung’un amiral gemisi telefonlarındaki gibi bir performans göremiyoruz.

Yazılım

J8 kutudan Android 8.0 ve Samsung Experience 9.0 sürümleriyle çıkıyor. J serisi telefonlar da güncelleme alsalar da her zaman listenin tepesinde değiller.

Yonga Seti ve Performans

Telefonun kalbindeki çipseti Qualcomm Snapdragon 450. 8 adet 1.8Ghz frekansta çalışan Arm cortex A53 çekirdeğe sahip bu çipset performanstan ziyade güç tasarrufu odaklı. Barındırdığı 3GB bellek de birkaç uygulamayı aynı anda kullanmak için yeterli ancak arkaplanda çalışan uygulama sayısı iki elin parmaklarını geçtiğinde yavaşlama yaşayabilirsiniz. Benzer şekilde A53 çekirdekler tercih edildiği için uygulamalar arası geçiş ve yüksek hesaplama gücüne ihtiyaç duyan uygulamalarda düşük tepki süresi ve beklemeler yaşanabilir.

Yonga setindeki Adreno 506 hafif mobil oyunculuk için ideal. Özellikle de telefon ekranının düşük çözünürlüğü bu noktada dezavantajdan avantaja dönüşüyor.

Depolama

Samsung J8’in ülkemizdeki modeli 32GB dahili hafızaya sahip, bunun yanında 256GB’a kadar artırılabilir micro sd kart desteği bulunuyor. 32GB biraz az olsa da, artırılabilir hafıza bu eksiği kapatıyor.

Kamera

16 megapiksellik f/1.7 diyafram açıklığındaki ana kamera otomatik odaklanma özelliğine sahip ve bu fiyat aralığındaki bir telefona göre oldukça iyi bir performans gösteriyor. Özellikle de ışık yeterliyse. Detaylar net, keskin ve renkler doğru. Farklı ışık koşulları ve sahnelerde gerçekleştirdiğimiz fotoğraf testlerimizde yine tatmin edici sonuçlar aldık.

Ana kameranın altında bir de 5 megapiksellik derinlik algılama kamerası bulunuyor. Samsung’un kamera uygulamasında canlı odak adıyla kullanabileceğiniz bu fonksiyon portre gibi fotoğraf çekimlerin arkaplanı bulanıklaştırmada etkili.

Ön kamera sensörü yine arka kamerayla aynı çözünürlükte. Ancak ön kameranın diyafram açıklığı f/1.9 seviyesinde tutulmuş ve otomatik odaklanma yok.

Burada ön kamera demişken telefonun önünde bir de flaş olduğunu mutlaka belirtmek gerekiypor. Bu pek çok üst seviye telefonda bulunmayan ve düşük ışıkta selfie çekmek istediğinizde hayat kurtaran bir özellik. Ön flaşa ek olarak ekran da çekim esnasında beyaz yapılarak buradan elde edilen ekstra ışıkla karanlıkta dahi oldukça iyi selfieler çekmek mümkün hale geliyor.

Video modunda her iki kamera da 1080p 30 kare saniye çekim yapabiliyor. Ancak optik stabilizasyon olmadığı için elle çekimlerde bariz bir titreşim var. Sonuçta sınıfına göre özellikle fotoğraf ve sosyal medya için çok güçlü diyebiliriz. Ancak bu sınıftaki telefonların büyük kısmı videoda ileri seviye özellikler sunmuyor.

Kablosuz iletişim

Telefon 4G haberleşmede maksimum Cat6 hızlarını destekliyor. Bu da 300megabit download, 50 megabit upload’a tekabül etmekte. Wi-fi’a geldiğimizde AC standardının eksikliği gözümüze çarpıyor hemen, 802.11 n destekleniyor, Bluetooth sürümü ise 4.2. AC Router’lar ucuzluyor, artık daha hesaplı telefonlarda da daha güçlü WiFi görme zamanı geldi.

Pil

Telefonun küçük olmadığını düşünürsek doğal olarak beklentimiz pil kapasitesinin de minimum 3500 ya da 4000 miliamper saat civarı olması yönünde. Samsung J8’e 3500 miliamper saatlik bir pil koymayı uygun görmüş. İşlemcinin de güç tasarruflu olmasıyla birlikte pil tüm günü çıkarmanıza fazlasıyla yetiyor hatta artıyor.

 

Sonuç

Sonuç değerlendirmede artı ve eksileri, telefonun karakterini özetleyelim. Temel olarak Samsung hesaplı giriş seviyesi telefonlarında pek güçlü işlemciler kullanmıyor. Pazar payı yeterince yüksek olan hiç bir marka hesaplı modelinde güçlü işlemci kullanmıyor. Ancak yeni markalar kasa, yazılım ya da başka kısımlardan kısarak da olsa daha üst model işlemcileri aynı fiyat aralığındaki telefonda sunarak rekabette kendilerine yer açmak için piyasayı zorluyorlar.

Burada daha üst işlemciye odaklanan kullanıcılar olduğu gibi, Samsung’un kendisine özel arayüzünü, kullanım detaylarını ve teknolojilerini benimseyen; bunları tercih eden kullanıcılar da var. Yani burada tercih durumu Samsung’un deneyimini sevip sevmediğinizle doğrudan alakalı.

Karakter ve deneyim olarak Samsung J8 için bol bol selfie çekmeyi sevenler için ideal, makul fiyatlı bir telefon. Bunun yanında büyük ekranı telefonundan film izlemeyi sevenler, multimedya ve sosyal medya için de yeterince büyük. Ancak çok yüksek çözünürlüklü değil. Çözünürlüğün çok yüksek olmaması öte yandan performans ve pil ömrüne olumlu yansıyor. Samsung her nesilde pil ömrü optimizasyonunu biraz daha iyileştirmeyi başarıyor.

Dahili hafızasının 32GB olması fotoğraf severler için yeterli ancak video sevenler için SD kart takviyesi gerektirecektir. Videoda daha güçlü bir stabilizasyon olmasını isterdik. Bu haliyle video yetenekleri de iyi olsa da daha güçlü yanı özçekim ve fotoğraf oluyor. Yani sosyal medyada, özellikle Instagram’da bol vakit geçirenlerin seveceği bir telefon.

Samsung Galaxy J8 fiyatı düşünüldüğünde kendisinden beklenen pek çok şeyi doğru yapıyor. Örneğin mükemmel bir selfie telefonu. Ancak bazı zayıf noktaları da var, bunları bilerek ve kabul ederek aldığınızda son derece memnun olarak kullanabilirsiniz.

Artılar:

  • Önde flaş ile özçekim daha kolay.
  • Fotoğraf kalitesi iyi.
  • Pil kapasitesi ve ömrü tatmin edici.
  • 256GB’a kadar microSD kart desteği mevcut.
  • 3.5mm analog jack korunmuş.

Eksiler:

  • Çerçeveler daha ince olabilirdi.
  • Micro USB yerine Type-C olabilirdi.
  • Daha güçlü bir işlemci sunulabilirdi.
  • Video çekiminde optik görüntü sabitleme olabilirdi.