Anasayfa Makale iPhone XS ve XS Max Ekran Titremesi Nasıl Önlenir?

iPhone XS ve XS Max Ekran Titremesi Nasıl Önlenir?

iPhone XS ve XS Max modellerinde düşük parlaklıkta ortaya çıkan ekran titremesi sorununu nasıl ortadan kaldıracağını bu yazımızda anlatıyoruz.

iPhone XS, geçen sene piyasaya çıkan iPhone X’de kullanılan OLED panelin yenilenmiş sürümünü kullanıyor. iPhone XS Max’da ise daha büyük ve daha yüksek çözünürlüklü bir panel kullanılıyor. Her iki panel de iPhone X’deki panele göre daha yüksek maksimum parlaklık sunuyor. OLED ekranlar, IPS ekranlara göre daha ince ve verimli olmasına rağmen, çoğu OLED ekran düşük parlaklık seviyesinde ekran titremesi ortaya çıkarıyor ve gözü hassas kullanıcıları rahatsız ediyor.

OLED ekran titremesi sorunu çoğu kullanıcı tarafından halen bilinmiyor. Bu yazımızda OLED ekran titremesinin sebebini anlatacağız. Göz yorulmasını engellemek için iPhone XS ve XS Max modellerinde titremeyi nasıl engelleyebileceğinizi anlatacağız.

OLED Teknolojisi ve PWM Parlaklık Kontrolü

IPS ekranların aksine çoğu OLED panelinde parlaklığı kontrol etmek için farklı bir yöntem kullanılıyor. Belirli parlaklık düzeylerinde, ekranı karatmak için ışık yansıtan belirli diyotlara uygulanan voltaj düzeyi değiştiriliyor. Ancak günümüz OLED teknolojisi, belirli bir voltaj aralığında ardışık diyotlar arasındaki parlaklık bütünlüğünü korumaya olanak sağlıyor. Düşük voltaj değerlerinde her diyot arasındaki farklılıklar ortaya çıkmaya başlıyor ve panelde aşağıdaki gibi görüntü alınmaya başlanıyor.

Bu sorunla başa çıkmak için üreticiler parlaklık kontrolü için alternatif bir yol izliyor. Sinyal genişlik modülü (PWM) olarak adlandırılan bu yöntemde, kısa vuruşlar halinde parlak ışık kullanılarak bir yanılsama ortaya çıkarıyor. Bu vuruşlar çoğu kullanıcı tarafından fark edilmeyecek frekanslarda gerçekleşiyor. Bazı kullanıcılar bu yöntem yüzünden oluşan titremeyi fark ediyor. Birçok kullanıcı ise titremenin farkına varmasa da, baş ağrısı ve göz yorulması yaşıyor.

Ekran titremesi özellikle düşük parlaklık değerlerinde tehlikeli hale geliyor. Düşük parlaklıkta göz bebeğiniz retinaya daha fazla ışık düşürmek için genişliyor. Bu yüzden kısa parlak ışık vuruşları, beyniniz farkında olmasa bile genişlemiş göz bebeğinizden geçiyor ve gözünüzün yorulmasına sebep oluyor.

Apple ve PWM Titremesi

Samsung ürettiği AMOLED panellerde ışık diyotlarına her zaman yüksek voltaj uyguluyor. Ancak bu teknik düşük ışık düzeyinde ekran titremesinin oluşmasına sebep oluyor. Birçok Samsung telefonda %100 parlaklık dışındaki değerlerde titremeler ortaya çıkabiliyor. Aşağıdaki resimde Galaxy Note 8’de ortaya çıkan titremelerin ölçümünü görebilirsiniz.

Samsung cihazlarla karşılaştırıldığında Apple orta düzeyde PWM kontrolü kullanıyor ve %50’nin üzerindeki parlaklık değerlerinde titremelerin oluşmasını engellemeye çalışıyor. iPhone XS Max’da ortaya çıkan titremelerin ölçümünü de aşağıda görebilirsiniz.

Gözü hassas kullanıcılar IPS paneli kullanan iPhone XR modelini tercih edebilir. Düşük parlaklıkta ortaya çıkan titremeyi aşağıdaki videoda belirgin şekilde görebilirsiniz.

Aşağıdaki adımları uygulayarak iPhone XS ve XS Max modellerinde ortaya çıkan bu titremeyi önleyebilirsiniz.

Ekran Kolaylıkları Seçeneklerini Kullanmak

PWM titremesini azaltmak için Ayarlar > Genel > Erişilebilirlik > Ekran Kolaylıkları yolunu izleyerek “Beyaz Noktayı Azalt” seçeneğini kullanın.

Bu özellik ekrana koyu bir filtre uygulayarak maksimum parlaklığı azaltıyor. Bu özelliği etkinleştirdiğiniz zaman beyazların ve açık renklerin parlaklığı azalacaktır.

Eğer IPS ekrana sahip bir iPhone veya iPad cihazınız varsa, arka ışığın parlaklığı sabit kalırken, görünen parlaklık azalacaktır. IPS ekran üzerinde bu seçeneği kullanmak güç tüketiminin artmasına, görünen karşıtlığın azalmasına ve kötü renklerin ortaya çıkmasına sebep olur.

OLED panele sahip cihazlarda ise bu etkilere sebep olacak bir arka ışık bulunmuyor. OLED paneller sonsuz karşıtlığa ve geniş renk demetine sahip. Böylelikle beyaz noktaları azaltmak renkler ve karşıtlık üzerinde önemli bir etkiye sebep olmuyor. Böylelikle bu seçeneği kullandığınızda düşük aydınlatmada daha iyi bir görsel deneyim yaşayacaksınız.

Beyaz noktaları azalt seçeneğinin miktarını iPhone XS ve XS Max için %95 düzeyinde tutmak uygun olacaktır. Cihazınızı çok karanlık ortamlarda kullanmak istiyorsanız %100 değerini kullanabilirsiniz. Bu ayarın ardından denetim merkezini açın ve parlaklığı %50 üzerindeki bir düzeye alın. Böylelikle görülebilir bir titreme olmayacak.

Eğer parlaklık düzeyini %50’nin altına düşürmek istiyorsanız, görünür bir titremeyle karşılaşmamak için ekran kolaylıkları ayarına geri dönüp beyaz noktayı azaltma seçeneğini arttırın.

Ayarı Kolaylıkla Kapatıp Açmak İçin Kısayol Kullanmak

Yukarıdaki adımları uygulayarak ekrandaki beyaz noktayı belirgin şekilde azalttınız. Böylelikle düşük aydınlatmada ekranınız daha iyi ve titreşimsiz görünecek. Ancak dışarıya çıktığınız zaman ekranınız karanlık görünecektir. Her seferinde ayarları kullanmak yerine, beyaz noktayı azalt özelliğini devre dışı bırakıp etkinleştirmek için kolay bir yol arayacaksınız.

Bunun için Ayarlar > Erişebilirlik bölümüne gidip en alta inin ve “Erişebilirlik Kısayolu” seçeneğine dokunun. Kısayol menüsünde istediğiniz seçenekleri göreceksiniz. Buradan beyaz ışığı azalt seçeneğini işaretleyin. Böylelikle cihazınızın açma kapama yan düğmesine üç kere basarak bu ayarı kolayca devre dışı bırakıp etkinleştirebilirsiniz.

Denetim Merkezini Kullanarak Ayarı Kolaylıkla Kapatıp Açmak

iOS 12 ile birlikte denetim merkezinde erişebilirlik kısayollarını görmek mümkün hale geldi. Bunun için Ayarlar > Denetim Merkezi > Denetimleri Özelleştir‘e dokunun.

Erişebilirlik kısayolları seçeneğinin yanındaki artı işaretine tıklayarak denetim merkezinde görünmesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle hızlı şekilde ayarı devre dışı bırakabilirsiniz.