Anasayfa Haber 5 Nanometre İşlemciler 2020 Yılında Piyasada Olacak

5 Nanometre İşlemciler 2020 Yılında Piyasada Olacak

Yeni 5 nm üretim teknolojisine geçişin 2020 yılında başlayacağı tahmin ediliyor.

Apple ve Huawei mobil cihazlarında 7 nanometrelik işlemcileri kullanmaya başladı. Qualcomm’un da önümüzdeki ayın başında ilk 7 nm işlemcisini tanıtması bekleniyor.

Mobil piyasa yeni üretim teknolojisine geçişi hızlı bir şekilde gerçekleştirirken, PC donanımı üreticileri biraz daha geriden geliyor. Intel hala 14 nanometre işlemciler üretiyor, Nvidia ise 12 nanometre ekran kartlarını yaklaşık 1 ay önce piyasaya sürdü.

Bu geçişte en hızlı yol alan şirket ise AMD. AMD’nin önümüzdeki yıl ilk 7 nanometre ekran kartlarını ve işlemcilerini piyasaya süreceği tahmin ediliyor.

7 nanometreden sonraki adım ise 5 nanometre olacak. Analistler de 5 nanometreye geçişin 2020 yılında başlayacağını tahmin ediyor. 7 nanometrede olduğu gibi, 5 nanometrede de ilk adımları mobil işlemci üreticileri atacak.

2020 yılı bu açıdan mobil cihazlar için önemli bir yıl olacak. 5 nanometre işlemcilerin yanı sıra 5G teknolojisinin de yaygınlaşmaya başlaması, bu dönemde çıkacak olan telefonların yeteneklerini doğrudan etkileyecek.

Bütün bunların yanında fabrikadan fabrikaya üretim süreçleri arasında fark olduğunu; ölçüm yöntemlerindeki farklar yüzünden sayısal olarak nanometrenin tek başına verimlilik ölçütü olmadığını hatırlatalım. Temel olarak etkili bir değer olsa da masaüstü ve mobil platformların üretim süreçleri ve ölçümleri farklı.

İlerleyen yıllarda üretimlerin nanometre değerleri üzerinde bir standartlaştırma çalışması gerekebilir. Ayrıca nanometre küçültme süreçlerinde üretim verimliliğinin artması zaman alıyor. Bu yüzden çoğu üründe en düşük nanometre üretim teknolojisine hemen geçiş yapılamıyor.