Anasayfa Haber Küresel Isınmaya İlginç Çözüm Önerisi

Küresel Isınmaya İlginç Çözüm Önerisi

Bilim insanları, küresel ısınmaya karşı güneş ışığının engellenmesi seçeneğini tartışıyor.

Küresel ısınma, dünya çapında bir problem. Şu anki gidişat, gelecekte büyük iklim değişikliklerinin yaşanacağına işaret ediyor. Dolayısıyla pek çok devlet ve şirket, küresel ısınmanın önüne geçmek için uzun vadeli planlar yapıyor.

Bir grup bilim insanı ise ortaya çok ilginç bir fikir sürdü. Bilim insanları, küresel ısınmayı engellemek amacıyla stratosferin alt tabakasına, deniz seviyesinden 20 kilometre yükseğe sülfat püskürtme seçeneğini tartışmaya başladı. Böyle bir çalışmanın uygulanabilirliğini hesaplayan araştırmacılar, püskürtülecek malzemenin ton başına 1.500 dolarlık bir maliyet getireceğini gördüler.

Her yıl 4.000 uçuşun gerekeceğini belirten araştırmacılar, projenin ilk 15 yılında, yıllık 2,25 milyar dolarlık bir maliyet yaratacağını söylediler. İşin en ilginç kısmı ise sülfatı taşıyıp, stratosferin alt kısmına püskürtecek bir uçağın henüz olmaması. Projenin yürürlüğe sokulması durumunda özel uçakların da üretilmesi gerekecek.

Bu proje, güneş ışığını azaltarak küresel ısınmayı durdurabilir. Fakat güneş ışığının azaltılmasının hayatımızda ne gibi değişikliklere sebep olacağı bilinmiyor. Böyle bir projenin uygulanması, küresel ısınmadan bile daha kötü sonuçlara yol açabileceği düşünülüyor.