Anasayfa Haber Amerika, App Store’a İnceleme Başlattı

Amerika, App Store’a İnceleme Başlattı

Amerikan yargısı, uygulama mağazasının anti tekel yasalarına uygun olup olmadığını araştırıyor.

Apple’ın, bir süredir uygulama mağazası App Store ile anti tekel yasalarına karşı geldiği konuşuluyordu. Şikayetler üzerine de ABD yargısı konuyla ilgili inceleme başlattı.

Android işletim sistemi için Play Store alternatifi uygulama mağazalarını resmi olarak oluşturmak mümkün. Bazı akıllı telefon üreticilerinin telefonlarına farklı uygulama mağazaları yüklediğini görebiliyoruz. Farklı mağaza oluşturulmasa bile internet üzerinden APK dosyalarını indirip, telefonumuza uygulamayı kolaylıkla yükleyebiliyoruz.

iOS cihazlarda ise böyle bir şey mümkün değil. Jailbreak yapmadan alternatif uygulama mağazası oluşturmak mümkün değil. Kaldı ki jailbreak yapılması, telefonun garanti dışına çıkmasına sebep oluyor. Ayrıca Android’deki gibi APK benzeri uygulama paketlerini indirip kurmaya da izin verilmiyor.

Hem Apple, hem de Google kendi uygulama mağazalarında yayınlanan uygulamalar üzerinden %30 komisyon payı alıyor. Android uygulama geliştiricilerinin bu komisyondan kaçınması mümkünken, iOS geliştiriciler App Store’a mahkum.

Yargıya yapılan başvurular da tam olarak bu konuyu ele alıyor. Apple’ın uygulama mağazasıyla anti tekel yasalarına karşı geldiği söyleniyor. ABD mahkemelerinin konuyla ilgili bir sonuca ulaşmasının birkaç ayı bulabileceği söyleniyor.