Anasayfa Video Philips Ambiglow 436M6 Oyuncu Monitörü İncelemesi

Philips Ambiglow 436M6 Oyuncu Monitörü İncelemesi

Philips Ambiglow 436M6, TV ile özdeşleştirdiğimiz pek çok özelliğe sahip, ancak dahili uydu alıcısı bulunmuyor ve oyuncu monitörlerinde görmeye alıştığımız özelliklere sahip.

Philips Ambiglow 436MB6, 43 inç büyüklüğünde ve 4K çözünürlükte 60Hz ekran yenileme hızına sahip bir oyuncu monitörü. VESA’nın DisplayHDR1000 ve Dolby’nin DTS sertifikasına sahip. Değişken ekran tazeleme hızlarına izin veren Adaptive Sync teknolojisini kullanıyor. Ayrıca Philips’in düşük giriş gecikmesi için yaptığı iyileştirmeleri de içeriyor.

Monitörün farklı özelliklere sahip başka versiyonları da var. Bizim incelediğimiz versiyonun modeli 436MB6BPAB/00. Alırken bu kodlara dikkat etmek gerekiyor, çünkü model ismindeki son 7 karaktere göre ürünler büyük farklılıklar gösteriyor. Örneğin 436M6VBRAB/69 modeli sadece HDR400 destekliyor.

Philips bu monitörle oturma odasında koltuğuna kurulup oyun oynamak isteyen konsol oyuncularını hedefliyor. Bu tabii ki PC oyuncularının monitörün özelliklerinden faydalanamayacağı anlamına gelmiyor. Ancak koltuk oyunculuğunun konsollarla anıldığı da bilinen bir gerçek. Biz de oyun testimizi 4K HDR destekli Playstation 4 Pro’yu kullanarak HDR destekleyen bir oyun olan No Man’s Sky ile yaptık.

Monitörde kullanılan 2 adet 7 Watt gücündeki hoparlör Dolby DTS destekliyor. Oyunlarda güçlü ses almak için hoparlörlere fazladan para vermek istemeyenler için güzel bir haber. Ancak bu dahili hoparlörler odanın çevresine konumlandırılmış uydu hoparlörlerle oluşturulan 5.1 ses sisteminin yerini tutmuyor.

Monitörün bir diğer öne çıkan özelliği ise Ambiglow. Alt kısma 5 cm aralıkla konumlandırılmış 10 adet RGB led var. Görüntüdeki baskın renklere göre bu LED’lerin de renkleri değişiyor. Bu aydınlatma karanlıkta çok farklı ve hoş bir derinlik hissiyatı yaratıyor. Ancak eğer aydınlatma etkisini dikkat dağıtıcı buluyorsanız, menüden parlaklığını azaltabiliyor ve tamamen kapatabiliyorsunuz.

HDR, yani yüksek dinamik aralık ekrandaki en koyu ve en aydınlık noktalar arasındaki farkı belirtmek için kullanılan bir teknoloji. Bu aralık ne kadar yüksek olursa, görüntü o kadar insan gözüne yani gerçeğe yakın oluyor. Yüksek dinamik aralık ile karanlıkta kalan noktalar ile çok aydınlık bölgelerde kalan detaylar kaybolmadan net bir şekilde izleyiciye gösterilebiliyor.

Her monitörün HDR yetenekleri de eşit değil. Bir monitörün yüksek dinamik aralığa sahip olabilmesi için ön gereksinimlerinden biri de yüksek parlaklık değerlerine sahip olabilmesi. Bu monitör 720 nit parlaklığa sahip ve bazı koşullarda 1000 nit’e kadar çıkabiliyor. Kontrast oranı ise 4000:1. Bu sayede VESA’nın HDR1000 sertifikasına sahip olabiliyor.

An itibariyle piyasada farklı HDR standartları var ve bunlar maalesef sadece tüketicinin kafasını karıştırmaya yarıyor. Ticari kaygılar ve rekabet sebebiyle üreticiler bir araya gelip ortak bir standart yaratmaktansa, kendi standartlarını yaratmanın peşine düşüyorlar. Şu an piyasada Vesa’nın DisplayHDR 400,600 ve 1000 standartlarına ek olarak, Dolby’nin Dolby Vision standardını ve açık bir standart olan HDR10 ve HDR10+ı görmekteyiz. Her marka uygun gördüğü standardı destekliyor.

Monitörün bağlantı özellikleri de oldukça zengin. Görüntü girişleri olarak DisplayPort 1.4, mini DisplayPort 1.4, HDMI 2.0 ve USB-C bulunuyor. USB-C üzerinden DisplayPort standardı ile görüntü sinyali aktarımı kabul ediliyor. Arka kısımda 2 adet USB portu da yer alıyor ve sürüm 3.0 sayesinde sabit disklerinizi takıp yüksek hızlı transferden faydalanabiliyorsunuz. Bu portların ikisi de hızlı şarj destekliyor. Ses giriş çıkışı olarak da 3.5mm analog giriş ve kulaklık çıkışı mevcut. Maalesef optik giriş veya çıkış bulunmuyor.

Monitörün panel tipine ve detaylarına biraz derinlemesine değinirsek, MVA tipi panel kullanıldığını görüyoruz. MVA paneller, IPS ve TN paneller arasında kalıyor. IPS’ten daha düşük tepki süresine sahip olup, TN panelin dar izleme açılarına sahip değiller. Bu modeldeki ekran 4ms tepki süresine ve 178 derecelik izleme açısına sahip.

Monitör, 10 bit renk derinliğine sahip, bu da 1.07 milyar rengi ekranda gösterebileceği anlamına geliyor. Profesyonel mecrada kullanılan renk gamı standartlarından BT.709’un %100’ünü, DCI-P3 standardının %97,6’sını destekliyor. NTSC ve sRGB standartlarının ise sırasıyla %119’unu ve %145’ini destekliyor.

Kumanda oldukça basit ve ucuz bir görüntüye sahip. Monitörün dahili uydu alıcısı olmadığı için kumanda üzerindeki tuş sayısı oldukça az. OSD menüsü altında resim ayarlarını en ince detayına kadar değiştirebiliyorsunuz. Parlaklık, keskinlik, kontrast, düşük mavi ışık modu, HDR ve Smart Response gibi ayarlar bunlardan bazıları.

Monitörün Picture in Picture modu sayesinde farklı görüntü girişlerinden aldığınız sinyalleri ekranda farklı kutucuklar olarak gösterebiliyorsunuz. Bunun ileri seviye ayarları da OSD menüsü altında bulunuyor.

HDMI-CEC desteği de sunan bu monitör tek kumanda ile HDMI üzerinden bağlanan tüm aygıtları aynı anda açıp kapamaya imkan tanıyor. OSD menüsü altından bu ayarı da açıp kapatabiliyorsunuz. Ancak OSD menüsünün çok yavaş çalıştığını ve akıcı olmadığını belirtmemiz gerek. Görüntü modları arasında hızlı geçiş yapamıyorsunuz, her seçenekten sonra 1 saniye beklemeniz gerekiyor.

Playstation 4 Pro ve Xbox One X konsolları, 4K çözünürlükte HDR oyunculuğun kapılarını araladı. Bilgisayarlar bunu uzun süredir yapabiliyordu, ancak çok daha yüksek bir fiyata. Burada hangisi ile bilgisayar mı konsol mu tartışmasına girmeyeceğiz, seçim size ait. Ancak oyun platformunuz ne olursa olsun, Philips Ambiglow 436M6 monitör, büyük ekranda oyun oynamak isteyen oyunculara bir görsel şölen sunuyor diyebiliriz.