Anasayfa Video AOC Q2790PQU IPS Monitör İncelemesi

AOC Q2790PQU IPS Monitör İncelemesi

AOC’nin bugün incelediğimiz Q2790PQU modeli, 27 inç boyutunda, IPS panelli ve yüksek renk doğruluğuna sahip ergonomik bir monitör.

AOC’nin bu modelinde sağlanan 2560×1440 çözünürlük, 27 inç ekran büyüklüğüne oldukça uygun. 60Hz ekran tazeleme hızı ise bize bu monitörün kullanım alanları arasında oyunculuğun ön planda tutulmadığını gösteriyor. AOC bu monitörde IPS panel teknolojisi kullanmış ve ekran parlak değil mat.

Bu monitör kullanılan IPS ekran sayesinde 178 derece geniş izleme açılarına sahip. Bunun yanı sıra 1000:1 kontrast oranı ve 350 nit parlaklık değerleri görüyoruz.

Monitör görünüş olarak oldukça zarif. Çerçeveleri çok ince ve gümüş/siyah renk seçimi yine sadeliği tamamlayıcı bir unsur olarak göze batmıyor. Monitör ayağının ortasına konumlandırılmış eliptik kablo kanalı düzenli bir çalışma ortamı sağlamak ve görüntü kirliliğini azaltmak için kullanışlı. Görebildiğimiz tek ışık sağ alttaki küçük güç ışığı.

OSD menüsü monitörün arkasındaki thumbstick ile kontrol ediliyor. Monitör üzerindeki tek buton bu thumbstick. OSD menüsü varsayılan olarak ekranın alt kısmında yer alıyor ve yarı saydam, isteğinize göre ekranın herhangi bir noktasına taşınıp, transparanlığı değiştirilebiliyor.

Maalesef menüde Türkçe dil desteği bulunmuyor. Bunun haricinde oldukça iyi tasarlanmış diyebiliriz. Kontrast, parlaklık, renk sıcaklıkları, giriş seçimi ve düşük mavi ışık modu gibi güncel bir monitörden beklediğiniz hemen türlü seçenek mevcut.

Input lag yani giriş gecikmesi testi testimizde 10.9 milisaniye sonucunu aldık. Tepki süresi AOC tarafından 4ms olarak belirtilmiş. Maksimum 60Hz tazeleme oranını da göz önüne aldığımızda, bu monitörün oyunculuk için özel olarak tasarlanmadığını söyleyebiliriz. FreeSync veya G-Sync desteğinin mevcut olmamasından da bunu anlayabiliyoruz.

Renk doğruluğu ve gamutu ise bu monitörün asıl parladığı alan. sRGB renk uzayının %100’ünü, AdobeRGB renk uzayının ise %89’unu kapsayan monitör grafik tasarım ve video kurgu gibi profesyonel iş yükleri için biçilmiş kaftan.

Çerçeve işçiliğinin üst seviye olduğunu fark ettik, kenarlardan herhangi bir ışık sızması söz konusu değil.

IPS glow testimizde aydınlatma yoğunluğunun eşit değil, köşelerde yoğunlaştığını görmekteyiz. Düşük ışıkta ve sadece koyu renklerde fark edilebilecek bu durum IPS monitörlerde sıkça karşımıza çıkıyor.

Ayağın masaya temas eden noktasında ayaktan bağımsız dönebilen bir disk bulunuyor ve bu sayede monitörü sağa sola çevirmek mümkün oluyor.

5 derece aşağı ve 25 derece yukarı eğime ek olarak, 165 derece döndürme ve böylece monitörü dikey kullanma olanağınız da var. Ve son olarak monitörün altına kitap koyma zahmetinden sizi kurtaran yükseklik ayarı da mevcut. Duvara veya çoklu monitör tutucu ayaklara sahip kullanıcılar için 100x100mm VESA montaj desteği de unutulmamış.

Arkadaki giriş çıkış portlarında soldan sağa ilerlersek güç girişi, 2 adet sürüm 1.4 HDMI portu, 1 adet sürüm 1.2 Display port, analog VGA portu, ses girişi ve kulaklık çıkış portları olduğunu görüyoruz.

Bağlantılar oldukça zengin. AOC, eski ya da yeni, bir bilgisayardan görüntü alabilmeniz için olası tüm görüntü portlarını barındırıyor. Örneğin AMD FirePro gibi profesyonel ekran kartlarının bazı modelleri sadece DisplayPort desteğine sahip olabiliyor. HDMI’dan başka girişi olmayan monitörlerde bunları kullanamıyorsunuz. Bu gibi profesyonel ortamlarda AOC’nin geniş port desteği çok işe yarıyacaktır.

Monitörün güç kaynağının dahili olduğunu görmek güzel. Adaptörle uğraşmadan güç kablonuzu doğrudan monitöre takıyorsunuz. Ayrıca en solda USB çoklayıcı özelliğinin de olduğunu görmekteyiz.

Bu portlar diğerleri gibi masaya bakar açıda değil de monitörün arkasındaki duvara bakar açıda konumlandırılmış.

USB çoklayıcı özelliğini kullanabilmek için 1’i hızlı şarj destekleyen 4 adet USB 3.0 porta sahip monitörü içinden çıkan A’dan B’ye kabloyla bilgisayarınıza bağlamanız gerekiyor.

Kutudan çıkan kablolar oldukça çeşitli. Display port, HDMI, Tip A’dan B’ye USB kablo, 3.5mm analog ses kablosu, 15 pinli Dsub analog görüntü kablosu ve tabii güç kablosu mevcut.

Temel ses sıkışı için 2 adet 2 Watt hoparlör de monitörün arkasına yerleştirilmiş. HDMI kullanmayanlar için, bu hoparlörler kutudan çıkan analog ses kablosuyla ses kartından da beslenebiliyor.

Multimedya ve oyunculuktan ziyade profesyonel kitleye ve iş ortamına hitap eden bu monitör, renkleri isabetli gösteren ama arada oyun da oynayabileceğim bir monitörüm olsun diyenler için. Eğer amacınız iş için kullanmaktan çok, film izlemek ve oyun oynamak ise, daha uygun fiyatlı monitör seçenekleri de mevcut. Zira geniş renk uzayı desteği sadece profesyonel mecrada bir anlam ifade ediyor.