Anasayfa ESET Apple Kullanıcılarına Sahte Fitness Uygulaması Alarmı!

Apple Kullanıcılarına Sahte Fitness Uygulaması Alarmı!

ESET, iPhone kullanıcılarını kredi kartından para çeken iki uygulamaya karşı uyardı.

Google Play’de sık sık karşılaştığımız zararlı uygulamalar, zaman zaman, tüm denetimlere rağmen App Store’da da karşımıza çıkabiliyor. ESET’in duyurduğuna göre, fitness uygulaması kılığına bürünmüş bu türden iki zararlı iOS uygulaması da kullanıcıların kredi kartından para transferi yapmayı hedefliyor.

Aslında kodlarında herhangi bir anormallik bulunmayan “Fitness Balance” ve “Calories Tracker” uygulamaları, standart işlevlerini yerine getiriyor. Kalori takibi yapıyor, su içmeyi hatırlatıyor. Ancak aslında göründükleri kadar masum değiller.

Uygulama ilk açıldığında ise, “kişiselleştirilmiş kalori takibi ve diyet önerileri” için parmak izinin belirli bir okutulması gerektiğini belirtiyor. Parmağımızı okutucuya yerleştirdiğimiz zaman geri sayım başlıyor.

Geri sayım tamamlanmadan önce bir anda Apple’ın parmak iziyle ödeme açılır penceresi beliriyor. Eğer parmağınız bu esnada okuyucuda duruyorsa, ödeme yapılıyor. Bu uygulamalardaki ödemelerin 119 dolar ve 139 Euro gibi yüksek miktarlarda olduğunu da belirtelim.

Kullanıcılar ödemeyi kabul etmedikleri takdirde de uygulamaları kullanmaya devam edebiliyorlar. Fakat bu durumda da tekrar tekrar ödeme talebinde bulunuyor. Kullanıcıların şikayeti üzerine Apple bu uygulamaları App Store’dan kaldırdı.

ESET, bu tip durumlarla karşılaşılmaması için tüm uygulamalarda yorumların okunması gerektiğini söylüyor. Pozitif yorumların sahte olabileceğini belirtirken, aslında negatif yorumların incelenmesi gerektiği hatırlatılıyor. Eğer bu uygulamalar tarafından dolandırıldıysanız, Apple’dan geri ödeme talep edebilirsiniz.