Anasayfa Makale TUF Gaming Alliance Nedir? Neleri Kapsar?

TUF Gaming Alliance Nedir? Neleri Kapsar?

TUF Gaming Alliance ASUS ve büyük PC donanım üreticileri arasında gerçekleşen ve TUF çatısı altında birbiriyle uyumlu PC bileşenleri üretmeyi amaçlayan bir iş birliği. Bu uyumluluk sadece çalışma anlamında değil aynı zamanda görsellik ve tarz uyumu anlamına da geliyor….

TUF Gaming Alliance çatısı altında şu ana kadar Cooler Master, Antec, Corsair, Gskill, XPG gibi ülkemizde de satışta olan önemli markalar bulunmakta ve bu marka yelpazesi artırılarak bu iş birliğinin genişletilmesi hedefleniyor.

Bu durum aslında bilgisayar toplama konusunda en sık karşılaşılan sıkıntılardan ikisine ideal bir çözüm olmayı hedefliyor. Bu sıkıntılar da PC bileşenleri satın alırken görsel, fiziksel uyumun yanı sıra işlevsel uyum.

Bu videomuzda Cooler Master MB500 kasanın TUF Gaming Alliance sürümünü kullandık. ASUS’un TUF Gaming ailesinden Z370-PRO modelini, Masterwatt 750’nin yine program üyesi özel TUF Gaming Edition sürümünü seçtik. ADATA XPG Spectrix D41 TUF Gaming Edition RAM’lerin yanında RGB’si ile dikkat çeken Cooler Master MA620P işlemci soğutucuyu görebilirsiniz. Aslına bakarsanız videoyu hazırlarken bütün bu bileşenleri bir araya getirip bir sistem toplamış olduk.

Takdir edeceğiniz üzere her markanın kendine has bir tarzı ve tasarım çizgisi var ve bunlar her zaman birbiriyle uyumlu olmayabiliyor. Bir bellek kitini çok beğeniyorsunuz, agresif çizgili bir soğutucu tasarımı var ancak piyasadaki hiçbir anakart seçtiğiniz kitle gitmeyebiliyor. Birkaç kere PC toplamışsanız bu durumla karşılaşmış olmanız ihtimal dahilinde. Eskiden tabiri caizse uyumsuz seçenekler arasından kötünün iyisini seçip elimizdeki parçaları olabildiğince birbirine uydurmaya çalışırdık. TUF Gaming Alliance ile bu durum tamamen ortadan kalkıyor.

Sarı ve siyah renk teması ve askeri tasarım çizgileri ile ön plana çıkan TUF ürünleri birbiriyle maksimum görsel uyum vadediyor.

Fiziksel uyum vaadi yine bir diğer kolaylık zira TUF çatısı altındaki işlemci soğutucularının TUF kasalarla tam uyumlu olduğunu bilerek alıyorsunuz.

İşlevsel uyumluluk ise TUF bileşenlerinin birlikte test edilerek bu bileşenlerin vaad edilen hızlarda sorunsuz çalışmasının garanti edildiği anlamına geliyor.

Kağıt üzerinde uyumlu gözükse de birbiriyle çalışmayı reddeden donanımlar sıkça karşılaştığımız bir durum olmuştur. Anakartın desteklediği bellek frekansları altında 4000Mhz üzeri görebiliyorsunuz ancak elinizdeki 3000Mhz’lik bellekler o anakartla çalışmayı reddedebiliyor.

Markalardan bağımsız ve markalar üstü böyle bir birliktelik ihtiyacı hissedilen bir uygulamaydı. Bu, bilgisayar toplamaya yeni başlayanların işini kolaylaştıracağı gibi çirkin bilgisayar toplayanların elindeki bir mazereti daha ortadan kaldırmış oluyor.

TUF çatısı altında an itibariyle bulabileceğiniz birçok bileşen mevcut. Bunlar arasında Intel ve AMD anakartlar, güç kaynakları, bellek kitleri, işlemci soğutucuları ve kasalar var. Yani şöyle bir diğer değişle kasanıza baktığınızda gözünüze ilk çarpan ve tarzınızı ortaya koyan bileşenler diyebiliriz.

Şu an için tek eksik gördüğümüz nokta TUF tasarımlı soğutuculara sahip ekran kartları, SSD sürücüler ve çevre bileşenleri. Özellikle çevre bileşenlerinin de TUF ailesine dahil olmasıyla kullanıcılara tüm sistemlerini TUF ile donatma imkanı verilmesi iyi olurdu.