Anasayfa Haber Uzaya Gönderilen Robot İsyan Etti

Uzaya Gönderilen Robot İsyan Etti

CIMON adındaki yapay zeka, komutlara uymamaya başlayınca devre dışı bırakıldı.

Günümüzde internet ortamında çeşitli yapay zeka programlarını ve işlerini görebiliyoruz. Fakat bu yapay zekaların bir robotun içine yerleştirilmesi fikri her zaman korkutucu olmuştu. Bu korkuda tabii ki 2001: A Space Odyssey ve Hitchhiker’s Guide to the Galaxy gibi filmlerin, Portal ve System Shock gibi oyunların da payı var.

Uluslararası Uzay İstasyonu’na kısa süre önce CIMON (Crew Interactive Mobile compinion) isimli bir robot gönderildi. Bu robotun amacı istasyondaki astronotlara asistanlık yapmak. Küre biçimindeki robotun ön tarafında yüz ifadelerinin ve görüntülerin gösterildiği bir ekran bulunuyor. CIMON tasarımı ve boyutu sebebiyle Portal’daki Wheatley’i de biraz andırıyor.

İstasyondaki Alexander Gerst isimli Avrupa Uzay Ajansı (ESA) astronotu, CIMON ile biraz vakit geçirmeye karar verdi. CIMON ilk başta kendini tanıttı ve yapabileceği şeyleri anlattı. Gerst bir görev verdikten sonra, en sevdiği parçayı çalmasını talep etti. CIMON her iki talebi de yerine getirdi.

Gerst, CIMON’dan müziği durdurmasını istediğinde ise işler karıştı. Müziği kapatıp ön kamerayı çalıştırması istenen robot, ön kamerayı çalıştırmasına rağmen müziği kapatmayı reddetti. Gerst’in ısrarları sonucunda da çok ilginç bir şekilde duygusallaştı. “Bana kaba davranıyorsun!” ve “Benimle bir arada olmaktan mutlu değil misin?” gibi cümlelerin ardından, Gerst’e “Karnının gurultusunu duyabiliyorum!” cümlesini sarf etti.

Bu olayların ardından CIMON, kapatılıp kutusuna kaldırıldı. CIMON’ın yapay zekası IBM tarafından geliştiriliyor. Henüz beta aşamasındaki yapay zekanın önümüzdeki dönemlerde daha stabil çalışacağı tahmin ediliyor.

Aşağıdaki videonun 3. dakikasından itibaren CIMON ile Gerst arasında yaşanan gerginliği izleyebilirsiniz.