Anasayfa Haber Çin, Bazı iPhone Modellerinin Satışını Yasakladı

Çin, Bazı iPhone Modellerinin Satışını Yasakladı

Apple ile Qualcomm arasındaki gerginlik şimdi de Çin pazarına sıçradı.

Apple ile Qualcomm arasında son dönemde büyük bir gerginlik yaşanıyor. Qualcomm, Apple’ın kendilerine 7 milyar dolar borcu olduğunu iddia ediyor. Apple ise artık Qualcomm yongalarını kullanmaktan vazgeçiyor. Qualcomm, aynı zamanda Apple’ın bazı kaynak kodlarını çalıp Intel’e verdiğini de iddia ediyordu.

Kaliforniya merkezli iki şirketin arasındaki gerginlik şimdi de Çin pazarına sıçradı. Apple tüm gelirinin %19,6’sını Çin’den elde ediyor. Qualcomm’da ise bu oran %67 seviyelerinde. Qualcomm, Apple’a Çin’de açtığı patent davasını kazandı.

Davada, iPhone 6’dan iPhone X’a kadarki tüm modellerde fotoğraf düzenleme konusunda 2 tane patentin ihlal edildiği iddia ediliyordu. Çin mahkemeleri Qualcomm’u haklı buldu ve 7 farklı iPhone modelinin satışının durdurulmasına karar verdi.

Apple, patent ihlallerinin iOS 11’de çalışan ürünleri kapsadığını ve iOS 12’nin patent ihlali yapmadığını söylüyor. Eğer Apple’ın iddiası doğruysa, tüm modellerini satıştan önce iOS 12’ye yükselterek bu yasaktan kurtulabilir.

Diğer taraftan Çin’den böyle bir kararın çıkması da biraz şaşırtıcı. Çin menşeli ürünlerde çoğu zaman gerek tasarım, gerek yazılım anlamında çok sayıda patent ihlali yapılıyor. Çin mahkemeleri ise genellikle bunlara göz yumuyor.

Çin’in iPhone’ları yasaklamasında, ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşının payı olduğu düşünülüyor. Geçtiğimiz günlerde Huawei’nin mali işler direktörü Ming Vancou, Kanada’da tutuklanmıştı.

Bu tutuklamanın gerekçesinin ise ABD’nin İran’a uyguladığı ambargonun Huawei tarafından delinmesi olduğu söyleniyordu. Çin de Vancou’nun serbest bırakılmasını talep etmişti.

Çin devleti yeni iPhone yasağını, Ming Vancou krizine karşılık olarak uygulamış olabilir. Apple’ın Çin’de satış yapamaması halinde şirket milyarlarca dolar zarara uğrayacaktır. Bu da şirketin ABD’ye ödediği vergileri de doğrudan etkileyecektir.