Anasayfa Haber Çin Devleti, Fortnite Dahil Pek Çok Oyunu Yasakladı

Çin Devleti, Fortnite Dahil Pek Çok Oyunu Yasakladı

Çin devleti, dünya çapında ünlü pek çok oyunun ülke sınırlarından içeri girmesini yasakladı.

Çin sahip olduğu dev nüfus ve yükselen milli geliri nedeniyle, uluslararası şirketlerin girmek için can attıkları bir pazar haline geldi. Ancak Çin kapılarından girmek pek de kolay değil. Ülke ekonomisi her ne kadar kapitalist bir modeli izlese de, devlet aslında akıla gelebilecek her konuda söz ve kontrol sahibi.

Bu durum bilgisayar oyunları sektöründe de gayet geçerli. Çin devleti bilgisayar oyunlarını da kültürel yapının bir parçası olarak görüyor ve sıkı bir denetimden geçiriyor. Partinin temel doktrinlerine aykırı görülen oyunların ciddi değişiklikler geçirmesi gerekiyor. Bazen de oyunlar doğrudan yasaklanıyor.

Çin devletinin bilgisayar oyunlarını inceleyen ve onaylayan bölümü İnternet Etik Komitesi (Online Ethics Review Committee) son dönemde pek çok ünlü oyunun ülkeye girişini yasakladı. Komitenin son çalışma döneminde 20 ünlü oyunun mercek altına alındığı, bunlardan 9 tanesinin doğrudan yasaklandığı açıklandı.

Yasaklanan oyunlar arasında Fortnite, PUBG ve H1Z1 gibi ünlü oyunlar var. Bunların yasaklanma sebebi olarak “kan ve şiddet” içermeleri gösterildi, ancak Fortnite bu tanıma pek uymuyor. League of Legends ve Overwatch ise “uygunsuz giyinen kadın karakterler” içermeleri nedeniyle uyarılmışlar.

Diablo gibi bazı oyunlar ise içerdikleri “sohbet odaları” nedeniyle uyarılmışlar. Yapımcılar yasaklanmamak için bu multiplayer oyunlardaki sohbet odalarını tamamen çıkarmak zorunda kalmışlar.