Anasayfa Video RTX 2080 Ti SLI İncelemesi

RTX 2080 Ti SLI İncelemesi

İki adet RTX 2080 Ti ekran kartını NVLink köprüsü ile birbirine bağlayıp NVIDIA SLI teknolojisinin son durumunu inceliyoruz.

Oyunculuk için üretilen dünyanın en güçlü GPU’su 2080 Ti’ın 1 değil 2’sini yana yana test sistemimize takıp SLI’ın köprülerinin bir sonraki iterasyonu NVLINK köprülerinin kullanarak birbirine bağlayacağız ve oyunlarda grafik performansını ne kadar artırabileceğimize bakacağız.

NVLink Köprüsü

NVLINK demişken burada bir parantez açmak istiyorum. Bu arabirim PCI Express 3.0 x16 yuvasının sunabileceği bant genişliğinin tam 2 katı bant genişliği sunabiliyor. Yani bu ekran kartlarının birbirleriyle ultra hızlı şekilde haberleşebileceği anlamına geliyor. Özellikle 4K ve üzeri yüksek çözünürlüklerde çoklu GPU kullanıldığında kartlar arası haberleşmenin daha hızlı yapılmasına ihtiyaç duyuluyor. Ancak NVLINK’in ortaya çıkış amacı oyunculuk değil. Kaldı ki 3D grafik işleme esnasında kartlar arası haberleşme bu bant genişliğinin çok küçük bir kısmını kullanıyor, NVLINK’in asıl üretim amacı GPU destekli hesaplama uygulamaları. Süper bilgisayarlarda kullanılan Nvidia Tesla GPU’ları da NVLINK kullanılarak birbirine bağlanıyor.

Yeni NVLink köprüsü daha kaslı.
Köprünün PIN sayısında da artış var.
NVIDIA artık köprü tasarımına bile önem veriyor.

Bu bağlamda gelin NVLink köprüsüne yakından bakalım. İlk jenerasyon SLI köprüleriyle karşılaştırdığınızda öncelikle dikkatinizi çeken pin sayısının artışı ve köprünün genişlemesi olacaktır. NVIDIA NVLINK’ten önce SLI köprülerinde bir yeniliğe daha gidip High Bandwidth yani yüksek bant genişlikli SLI köprülerini duyurmuştu. GPU’lar üzerindeki 2 SLI bağlantı noktasına birden geçecek şekilde tasarlanan bu köprüler 4K çözünürlükte normal SLI köprülerine oranla performansta artış sağlıyordu. NVLink arabirimi ise yüksek kare saniye değerlerinde çalışan 4K ve ötesi çözünürlüklerde geleceğe dönük oluşabilecek darboğaz sorunlarına da kökten bir çözüm niteliğinde.

Test sistemi ve oyunlar

Test için aklımızdaki oyun Battlefield 5 idi. Ancak resmi SLI desteği olmadığını gördükten sonra bunu Battlefield 1 ile değiştirdik. Benzer şekilde Assassin’s Creed’in son oyunu Odyssey de test listemizdeydi. Ancak benzer durumla karşılaştıktan sonra Assasin’s Creed Odyssey’i SLI desteği olduğunu bildiğimiz Ubisoft’un bir önceki güncel oyunu olan Farcry 5 ile değiştirdik. Maalesef bu gitgide daha çok gözlemlediğimiz bir problem, SLI desteği artık oyun geliştiricilerin önplanda tuttuğu bir şey değil ve gün geçtikçe daha az oyun sorunsuz SLI desteği ile geliyor. Dolayısıyla SLI özelliğini ayakta tutmak istiyorsa Nvidia’nın bu noktaya ağırlık vermesi ve oyun geliştiricileri ile daha yakın iş birliği içine girmesi gerekiyor.

İkinci bir RTX 2080 Ti için 10.000+ harcamaya değer mi?

Bu arada resmi olmayan bir yolla SLI desteklemeyen bazı oyunlarda SLI’ı zorlayabildiğinizi belirtelim. Bunu NV Inspector isimli bir uygulamayı kullanarak yapabiliyorsunuz ve internette rehberleri mevcut. Ancak resmi olmadığı için bazı sorunlarla oluşması muhtemel.

Listemizdeki diğer oyunlar Shadow of Tomb Raider, GTA 5, Total War Warhammer II, Middle Earth Shadow of War. Tüm oyunlarda grafik ayarlarını mümkün olan en yükseğe çekip çözünürlüğü de tahmin ettiğiniz üzere 4K yapacağız. Bazı oyunlarda ön tanımlı ayarı Ultra yaptığınızda dahi bazı seçeneklerin etkinleştirilmediğini farketmişsinizdir, işte biz bunların da izini sürüp birer birer etkinleştirerek, oyunun mümkün olabilecek en yüksek kalitede çalışmasını sağladık. Eğer birazdan test sonuçlarında FPS beklediğinizden düşük çıkarsa bilin ki sebebi bu.

Oluşabilecek herhangi bir işlemci darboğazını minimuma indirmek için elimizdeki en yüksek frekanslı ve aynı zamanda yüksek çekirdek sayısına sahip işlemci olan Intel i9 9900K’yı kullanacağız.

9900K: Şu anda paranın alabileceği en yüksek performanslı işlemci.

8 çekirdek ve 16 izleği aynı anda 4.7Ghz’de çalıştırabilen bu işlemciye 3400Mhz’de çalışan 32GB Gskill Sniper bellek kiti eşlik ediyor. Intel’in Z370 platformunu kullanan MSI Godlike Gaming anakartımızla 2 yollu SLI yapılacağı zaman 1. Ve 4. PCI Express slotlarının kullanılması gerekiyor. Bu, kartlar arasında yeterli boşluk oluşturduğu için iyi bir şey. Bazı anakartlarda PCI Express yuvalarının çok yakın olması sebebiyle üstteki kartın çok ısınması ve saat hızlarını düşürmesi problemlerine bu anakartta rastlamadık.

Yeterli veriyolu olmadığından çoklu GPU için 1. ve 4. PCI Express slotları doldurulduğunda her birinin veriyolu x16’dan x8’e düşüyor. Ancak x8 veriyolu GTX2080Ti’i besleyecek kadar bant genişliği sunduğu için bu noktada farkedilir bir performans kaybı olmuyor.

SLI Ölçeklendirme oranını ölçmek için kartları önce tek sonra SLI modunda test ettik ve elde ettiğimiz ek performansı karşılaştırdık. Lafı fazla uzatmadan test sonuçlarına geçelim.

RTX 2080 Ti SLI Test Sonuçları

Oyun testi (4K) Tek GPU Ortalama FPS SLI Ortalama FPS SLI Ölçeklendirme Oranı GPU Sıcaklıkları
Shadow of the Tomb Raider 39 FPS 66 FPS %70 79C, 71C
Total War Warhammer II Skaven 27.8 FPS 48.9 FPS %75 66C, 60C
Middle Earth Shadow of War 74 FPS 112 FPS %51 75C, 64C
Farcry 5 78 FPS 106FPS %35 68C, 57C
Battlefield 1 DirectX 11 114 FPS 168 FPS %47 84C, 74C
Battlefield 1 Direct X 12 98 FPS 154 FPS %57 84C, 71C
GTA V 35.6 FPS 66.6 FPS %88 79C, 69C

Performans sonuçlarını değerlendirmemiz gerekirse, bu sonuçlar bize SLI’ın günümüzdeki sorunlu yapısını gösteriyor. SLI’ı destekleyen AAA oyun sayısı az ve destekleyenlerin scaling oranı da çok değişken. Örneğin GTA 5’te %88 gibi çok güzel oranlar görürken FarCry 5’te bu oran %35’e düşebiliyor. Bu arada Farcry’da SLI açıkken GPU’ların bireysel kullanımının da düşük olması dikkatimizi çekti. Bunun sürücü ya da oyun içi optimizasyon kaynaklı bir problem olması muhtemel.

İşlemci darboğazı

Testler boyunca işlemci kullanımı %30-40 seviyelerinde seyretti. Tek çekirdek kullanımlarını takip ettik. Sadece toplam kullanım oranına bakmakla yetinmedik. Bu bize genel olarak işlemci kaynaklı bir darboğazla karşı karşıya olmadığımızı gösteriyor.

Ekran kartı sıcaklıklarına baktığımızda her ne kadar iki kartın arasında sağlıklı bir boşluk olsa da üstteki kartın, alttaki kartın ısısını bir miktar çektiğini ve yük altında 10C kadar daha sıcak çalıştığını görüyoruz. Test sistemimizin uzay montaj olduğunu burada hatırlatmakta fayda var. Kapalı bir kasa ortamında biraz daha yüksek sıcaklıklar elde etmeniz olası. Özellikle de RTX serisiyle birlikte NVIDIA’nın klasik blower tipi fan kullanan soğutucular yerine özel soğutuculu modellerde görmeye alıştığımız çift fanlı soğutucu sistemine geçmesiyle ısı kartın arkasından dışarı atılmak yerine kasanın içine gönderiliyor. Bu noktada kasa içinde iyi bir hava sirkülasyonuna sahip olmanız gerekmekte.

Yani Far Cry 5’te ikinci 2080Ti için 11 bin TL ödeyip, ekran kartının sadece %35’inden faydalanmış oluyorsunuz. Bu sebeple SLI’a yatırım yapmadan önce oynadığınız oyunların SLI desteği olup olmadığını öğrenmekte fayda var. Aksi takdirde parayı sokağa atmış oluyorsunuz.

RTX 2080 Ti hakkında daha fazla bilgi için Founders Edition incelememize göz atabilirsiniz.