Anasayfa Video Corsair Obsidian 500D RGB SE Premium Kasa İncelemesi

Corsair Obsidian 500D RGB SE Premium Kasa İncelemesi

İncelememizde detaylarını paylaştığımız yeni Corsair Obisidian 500D RGB SE Premium, bilgisayar tutkunları için geliştirilmiş üst seviye bir bilgisayar kasası.

Aslında Corsair, yenilenen 500D’yi iki model olarak piyasaya sürüyor. 500D ve 500D RGB SE Premium. Bugün inceleyeceğimiz bilgisayar kasası daha üst model olan RGB SE versiyonu. Ancak her iki kasa da temel altyapıyı paylaşıyor. Aralarındaki farklara da ileride kısaca değineceğiz.

500D modeli bir süredir piyasada olan, önü fırçalanmış alüminyumdan imal edilmiş üst seviye bir Mid tower kasa idi. RGB SE modeli, alüminyum ön tarafı temperli karartılmış camla değiştiriyor. Ayrıca dahili RGB kontrolcü ve Corsair LL RGB fanlarla birlikte geliyor.

500mm uzunluk, 237mm genişlik ve 507mm yüksekliğe sahip. Midtower kasa sınıfına dahil. Obsidian 500D RGB SE, ATX standardına kadar olan anakart boyutlarına destek sunuyor. E-ATX desteği mevcut değil. Ölçüler uyarsa, sığdırabilirseniz takabilirsiniz ancak bu tavsiye edilen bir durum değil.

Yapı malzemesi önemli. Bu kasayı Corsair’ın Premium olarak sınıflandırmasının başlıca sebepleri arasında, kasanın imalatında kullanılan dayanıklı ve şık çelik, alüminyum ve temperli cam üçlüsünü gösterebiliriz. Kasanın üst kısmı ve kapak çerçevesinde alüminyum kullanılırken iç konstrüksüyonda dayanıklı çelik malzeme tercih edilmiş.

RGB SE ve normal 500D modelinde aynı şekilde temperli yan cam kapaklar var.

Kapaklar iki adet mıknatısla kasaya tutturuluyor. Kasanın arkasında 2 adet menteşe ile kasaya bağlı, bu sayede hafifçe asıldığınızda kapak kolayca açılıyor. Bu özellikle kasada değişiklik yapmayı kolaylaştırıyor, açmaya üşenmiyorsunuz.

RGB SE modeline has olan, ön kısımdaki temperli cam dikkat çekici. Şık duruyor, peki işlevsel mi? Yanlarında bulunan boşluk, kasanın ön kısımdan hava almasını sağlıyor. Yeterli genişlikte tutulmuş ve böylece öndeki 3 adet fan oldukça rahat nefes alabiliyor. Bu anlamda tasarım için soğutma performansı kurban edilmemi, hem şık, hem işlevsel olmuş. Sadece birini yapmak kolay, ikisini birden halletmek ise emek istiyor.

Kasanın üst kısmına baktığımızda, burası gri fırçalanmış alüminyum yüzeye sahip.

Alüminyum yüzeyin orta kısmı alçak tutulmuş. Buraya minik, üçgen şeklinde hava delikleri açılmış. Kenarlar ise yükseltilerek kasanın estetik görünümünü geliştirmiş.

Kasanın içinde alt kısma baktığımızda, burada güç kaynağını ve kablolarını gizleyen bölmeyi görebiliyoruz.

İstendiğinde çıkarılabilse de, güç kaynağınızın marka ve modelinin yazdığı kısmı göstermemesi bizce bir eksiklik olmuş. Corsair set yaparken, Corsair güç kaynağı logosunun olduğu yere de açıklık konulabilirdi.

Depolama

Günümüzde oldukça yaygın olan NVMe sürücüler doğrudan anakart üzerine, M.2 yuvalarına takılıyor. Çoğu yeni nesil anakart, iki adet M.2 portu barındırıyor. Buna karşın daha hesaplı 2.5 inç SATA SSD’ler son derece popüler, ayrıca ek depolama için halen 3.5 inç diskleri kullanıyoruz.

Kasa depolama desteği açısından boyutuna göre son derece geniş. Birimler kasanın arkasına takılabiliyor. Buraya 3 adet 2.5” SSD ve 2 adet adet 3.5” sabit disk takılabilmekte. Her iki tip sürücünün de özel braketleri var, bunları braketlerine yerleştirip, parmakla sıkılabilen bir vida ile kasaya monte edebiliyorsunuz. Yani tornavidasız disk takmak ve çıkartmak kolay. 500D RGB SE üzerindeki sürücü yuvaları fazlasıyla yeterli.

Fan Yuvaları

Kasa ön kısma 3 adet 120 ya da 2 adet 140mm’lik, üst kısma 2 adet 120 veya 2 adet 140mm’lik, arka kısma da 1 adet 120mm’lik fan takılmaya müsait. Dahili gelen fanlar ise oldukça kaliteli. Bizce en iyi RGB aydınlatmaya sahip fan olan Corsair LL serisinden 120mm modellerin kullanılması kesinlikle kasaya yakışmış. Kaliteli kasa ve içerisinden çıkan kaliteli fanlar ayrıca alışveriş yapmaya gerek bırakmıyor.

3 adet öne takılı şekilde gelen bu fanlar, Corsair’ın kasaya dahil ettiği Commander PRO RGB kontrolcüye bağlanabiliyor. Bu da kasanın diğer değerli özelliği, en başından RGB kontrolcü dahil tasarlanan kasalar daha derli toplu sistemler toplamaya imkan sağlıyor. Ayrıca sistemi toplarken sonradan bu kontrolcüyü nereye koyacağınızı düşünmüyorsunuz. Ya da piyasadan ayrı kontrolcü aranmıyorsunuz.

Dahili RGB Kontrolcü Commander Pro

Eğer Corsair ekosisteminde kalmayı planlıyorsanız -ki bu işlemci soğutucunuz, fanlarınız ve belleklerinizi Corsair alabileceğiniz anlamına geliyor- 500D RGB Se içerdiği Corsair’ın Commander Pro adreslenebilir RGB kontrolcüsü ile işinizi kolaylaştırıyor.

Corsair iCUE yazılımı ile her bir LED’e kadar kontrol edebileceğiniz kasa içi aydınlatmanız, tüm sistem bileşenlerinizle senkronize çalışacaktır.

Commander PRO RGB kontrolcünün getirdiği en büyük avantaj ise yazılım desteği. Corsair ekipmanların birlikte yönetimi günlük kullanımda değerli.

Toz Filtreleri

Günlük kullanımda bakım da önemli. Kasa eninde sonunda toz alacak, ancak ne hızla toz aldığını tasarım belirliyor.

Kasasını arka tarafı duvara yaslanmış şekilde konumlandıranlar için Corsair toz filtrelerini yandan çıkacak şekilde tasarlamış.

Toplamda 3 adet fan filtresi görmekteyiz. Ön ve üst fanlar için olan filtreler yan taraftan çıkıyorlar. Güç kaynağı için, kasanın altına takılmış olan filtre ise maalesef eski usül arkadan çıkıyor, bunun da yandan çıkarılabilir olması, diğer yuvalarla uyumlu bir tasarım olurdu.

Radyatör ve özel sıvı soğutma desteği

Kasanın önüne 360mm’ye kadar, üstüne 280mm’ye kadar, arkasına da 120mm’ye kadar radyatörler takılabiliyor. 360 ya da 280mm’lik radyatör, üst seviye bir sistemin özel soğutması için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Kolay montaj için Corsair fanların ve radyatörlerin takıldığı braketleri çıkarıp, kasanın dışında monte etmenize imkan tanımış. Bu hem ön hem de üst kısım için geçerli. Sistemi toplarken, yükseltme yaparken bu değerli bir özellik. Kasanın üst kısmı çıkarılamıyor, bu yüzden üstteki braket var zaten.

Özel sıvı soğutma için önemli bir diğer detay da arkadaki fan slotunun yüksekliğinin ayarlanabilir olması. Bu sayede kasanın üzerine kalın bir radyatör taktığınızda egzos fanını çıkarmak zorunda kalmıyorsunuz. Yine sistem toplarken bu tür detaylar önemli.

Dikey GPU montaj olanağı

Haşmetli boyutlarıyla dev gibi bir özel soğutucuya sahip ya da sıvı soğutma bloğu takılı olan ekran kartınızı sergileyebilirsiniz.  Bunun için düşünülmüş olan dikey ekran kartı montaj desteği, bir ekran kartını dikey şekilde konumlandırmanıza imkan tanıyor. Ancak bunun götürüsü diğer PCI-Express yuvalarının iptal olması. Technopat olarak sistem toplarken tek ve güçlü ekran kartını performans ve sistem bakım kolaylığı, soğutma performansı açısından tavsiye ediyoruz. Bu göz önüne alınırsa yeterli. Dikey ekran kartı desteği halen çoğu kasada olan bir özellik değil.

Kasa önü giriş/çıkış elemanları

Kasa önünde 1 adet USB 3.1 Gen2 ters çevrilebilir Type-C port var. Bu yeni nesil harici depolama ürünleri için çok iyi. Hem yeni laptoplarda, hem çevrebirimlerinde Type-C yaygınlaşıyor. Masaüstü bilgisayarımızda da kolay erişilen bir Type-C portu olması büyük avantaj. Bunun yanında klasik bağlantılar için 2 adet 3.1 Type- A portu da görüyoruz. Elbette bunları kullanabilmek için anakartınızın üzerinde, arka portlar haricinde kasa önüne bağlayabileceğiniz uygun iç portlar olmasına dikkat etmelisiniz. Technopat anakart incelemeleri bunun için var.

Bu bağlantılara ek olarak yine kasanın ön kısmında tipik kulaklık ve mikrofon yuvaları, güç ve yeniden başlatma tuşları var. Tasarım yine son derece şık.

CPU soğutucu, GPU ve PSU uyumluluğu

Hava soğutucu tercih edecek kullanıcıların dikkat etmesi gereken önemli bir nokta var. Bu kasa en fazla 170mm yüksekliğe sahip soğutucuları destekliyor. Daha yüksek soğutucular ise temperli cama temas ediyor.

Benzer şekilde kullandığınız ekran kartının da uzunluğu 370mm’yi geçmemeli. Bu zaten son derece uzun ekran kartlarını kapsayan bir ölçü.

Güç kaynağı için ise en çok 225mm olmasına dikkat etmelisiniz. Bunlar MidTower ATX kasalarda önemli noktalar, zira kasa derli toplu olmak zorunda. Neyse ki bu kısıtlamalar oldukça makul ve popüler pek çok bileşen bu ölçüleri aşmıyor.

Sonuç değerlendirme

Etkileyici bir görünüşe sahip Corsair Obsidian 500D RGB SE kasalarda temperli cam ve RGB ışıklandırmanın geldiği son noktayı temsil ediyor. Üstelik görünüş üzerine düşüp, soğutmayı bir kenara bırakmadan bunu yapabiliyor. İster özel sıvı soğutma yapacak olun, ister hazır sıvı soğutma, 500D RGB SE sisteminizi iyi şekilde sergileyecek bir kasa. Malzeme kalitesi, modern bağlantılar ve ince detaylar kullanıcılar için sistem toplamayı ve kullanmayı zevkli hale getiriyor. 500D RGB SE’nin ülkemizdeki KDV dahil tavsiye edilen satış fiyatı 1905TL.

Artılar:

  • Malzeme kalitesi ve tasarım
  • Dahili Commander Pro dijital RGB kontrolcü ve Corsair LL fanlar
  • Menteşeli temperli, karartılmış cam kapaklar çok rahat açılabiliyor
  • Üst ve ön toz filtrelerini çıkarıp temizlemek çok kolay
  • Özel sıvı soğutma desteği tatmin edici

Eksiler:

  • PSU toz filtresi arka taraftan çıkarılıyor, yandan olabilirdi.
  • PSU gizleyici bölme PSU’nun marka ve modelinin gösterilmesini engelliyor, tasarım anlamında burası pencereli olabilirdi.