Anasayfa Makale Xbox One X Disk Yükseltme Rehberi

Xbox One X Disk Yükseltme Rehberi

Xbox One X’in 1TB’lık dahili mekanik sabit diskini 2TB’lık bir SSHD modele yükseltip aynı anda oyun yükleme hızlarını artırıyoruz!

Xbox One X 1TB’lık 5400 RPM devir hızına sahip mekanik bir sabit disk ile geliyor. Bunun sadece 780GB’lık kısmı oyunlara ayrılmış durumda. Günümüzde Xbox oyunlarının ortalama 40GB boyutlarına ulaştığını düşünürsek. Bu kapasite sadece ortalama boyutlara sahip 20 oyun için yeterli.

Daha fazla kapasiteye ihtiyaç duyabileceğinizi Microsoft düşünmüş olmalı ki çok pratik bir çözüm sunmuş. Xbox’ın USB portlarından birine bağlayacağınız harici sabit disklere de oyunlarınızı yükleyebiliyorsunuz. Yani kolay seçenekler mevcut. Özellikle Samsung T5 ve T3 Portable SSD türü hızlı harici depolama aygıtları ya da harici 2.5 inç mekanik diskli, daha yavaş cihazlar kullanılabilir.

Ancak madem Technopat’ız, neden bununla yetinelim? Neden XBox One X’in kendi diskini değiştirmeyelim, hatta onu daha iyi hale getirmeyelim?

Siz de izleyerek ve okuyarak Xbox One X’in içini nasıl açacağınızı ve diski nasıl değiştireceğinizi öğrenebilirsiniz. Ancak bu işlemin bazı riskleri olduğunu ve bu yüzden herkesin kolayca yapabileceği başlangıç seviyesinde olmadığını baştan söyleyelim. İleride tekrar uyaracağız.

Ne Gerekiyor?

Kapasitemizi artırırken cüzdanı fazla boşaltmadan oyun yükleme hızlarını da artırabilir miyiz diye düşündük ve sonuç olarak Seagate’in SSD Cache barındıran 2.5 inçlik, 2TB kapasiteli oyuncu sabit diskini kullanmaya karar verdik. SSHD’ler SSD’ler kadar hızlı olmasalar da belirli kullanım koşullarında mekanik disklerden daha hızlı olabiliyorlar. Daha yüksek bir disk seçemiyoruz çünkü Microsoft’un getirdiği yazılımsal kısıtlama sebebiyle maksimum 2TB’lık dahili diskler kullanabiliyoruz.

Aslında amacınız sadece kapasite artırmak ise bizim giriştiğimiz dahili sabit diski değiştirme modifikasyonuna ihtiyacınız yok. Ayrıca bunun ileri seviye bir modifikasyon olduğunu ve Xbox’ınızın garantisini devre dışı bırakacağını tekrar hatırlatalım. Bu noktada Microsoft’un niçin Xbox’un sabit diskine erişimi zorlaştırdığını ve bunu garanti kapsamı dışına çıkardığını anlamakta zorluk yaşıyoruz. Özellikle de rakibi Playstation 4’te bu işlemin çok kolay olduğunu düşünürsek.

Xbox One X Nasıl Açılır?

Öncelikle Xbox One X’in vidalarını açmak için Torx uçlu tornavida takımına ihtiyacınız olacağını belirtelim. Torx 6’dan 10’a kadar uçlarınızın olmasını tavsiye ederiz. Şimdi Xbox’ı açıp sabit diske ulaşana kadar demonte ediyoruz. Eğer ilk defa Xbox’ınızı açacaksanız, daha anlaşılır olması için videomuzu izleyerek bu adıma devam etmenizi tavsiye ederiz.

Öncelikle Xbox’ın üst kapağını yerinde tutan 2 vidayı açıyoruz. Bu vidaların birinin üzerinde etiket var ve söküldüğünde garantiyi devre dışı bırakıyor.

Sonrasında sırayla:

  • Sabit disk kafesini Xbox kasasına bağlayan 4 adet vidayı,
  • Xbox kasasının üst ve alt parçalarını birbirine bağlayan 5 adet uzun vidayı
  • Xbox’ın köşesindeki konnektörü yerinde tutan 2 adet kısa vidayı
  • ve son olarak Xbox’ı ters çevirdiğinizde göreceğiniz sağ ve sol tarafta bulunan, biri uzun biri kısa 2 vidayı çıkarmanız gerekmekte.

Son adımın arından kasanın 2 parçası birbirinden ayrılabilir hale gelecektir ve optik sürücü ile sabit diske erişim sağlayabilir hale geleceğiz.

Sabit diske ulaştığınızda sata ve güç kablolarını yavaşça çıkarıp sabit diski kafesinden ayırıyoruz.

Yeni sabit diskimizi maalesef olduğu gibi Xbox’a takamıyoruz. Öncelikle uygun şekilde biçimlendirmemiz gerekmekte. Bunu Windows altında yapan bir script var. Söz konusu script’i buradan indirebilirsiniz. İndirdikten sonra arşivden çıkarın.

Yeni sabit diskimizi masaüstü bilgisayarımıza bağlıyoruz ve disk yöneticisinden kontrol edip sistem tarafından tanındığından emin oluyoruz. Ardından az önce arşivden çıkardığınız script klasörü içinde Create xbox drive.bat isimli dosyayı yönetici olarak çalıştırıyoruz. İsterseniz bir yandan disk yöneticisi penceresini açık tutup diskinizin nasıl işlem gördüğüne bakabilirsiniz.

Sonra hangi işlemi yapmak istediğimizi soran bir seçim menüsü gelecek. Burada ilk seçeneği seçmek için a tuşuna ve ardından Enter’a basıyoruz. Script mevcut disklerimizi algılayıp listeleyecek. Bunlar arasından Xbox One sürücüsü olarak biçimlendirmek istediğimizin başındaki numarayı yazıyoruz.

Ardından script güvenlik amacıyla seçili diskin içinde bir C: sürücüsü olup olmadığına bakıp, eğer yoksa bize disk içindeki tüm verilerin silineceğini ve devam etmek isteyip istemediğimizi soracak. Y tuşuna ve ardından Enter’a basarak devam ediyoruz.

Script tüm işlemleri tamamladıktan sonra oluşturulan bölümlerin GUID’lerinin benioku dosyasındakilerle aynı olduğunu teyit etmemiz gerekiyor. Script’le aynı klasörde bulunan benioku dosyasının 6. Maddesindeki GUID tablosuyla diskimizin GUID’lerinin örtüştüğünü görüyoruz ve bir tuşa basarak script penceresini kapatıyoruz.

GUID’lerin aynı olduğunu doğrular doğrulamaz, bilgisayarımızı kapatıp SSHD’yi bilgisayardan çıkarıp Xbox’a geri takıp, toplayabiliriz. Toplama işlemi bittikten sonra Xbox’u çalıştırıyoruz. Görmeyi beklediğimiz ekran Xbox’un hata mesajı vermesi. Genelde E106 hata kodu oluyor.

Bu ekranda iki tane seçenek var. Bu Xbox’u yeniden başlat ve sorun çözme. Sorun çözmeye giriyoruz. Burada Xbox’u sıfırlama seçeneğini göreceksiniz. Onu seçin. Sonraki ekranda altta göreceğiniz her şeyi sıfırla seçeneğini seçin. Ancak bunu seçtikten sonra Xbox takılacaktır çünkü görmeyi beklediği veriler sabit diskte bulunmuyor. Yine de arkaplanda sıfırlama işleminin başlaması için 60sn veriyoruz Xbox’a. Sonrasında güç tuşuna 10sn basılı tutup kapatıyoruz ve yeniden çalıştırıyoruz.

Xbox açıldığında sıfırlama işleminin bir süre devam etmeye çalıştığını göreceksiniz. Ancak yine bir hata mesajı alacağız. Bu adımdan sonra offline update yapmamız gerekmekte. Tekrar sorun giderme kısmına giriyoruz. Sağ üstte offline update yani çevrimdışı güncelleme seçeneğinin devre dışı olduğunu farketmişsinizdir.  Şimdi bunu nasıl aktif hale getireceğimize bakalım.

Bunun için çevrimdışı güncelleme diski oluşturmamız gerekiyor. Öncelikle minimum 8GB’lık bir flaş diski NTFS dosya sistemiyle biçimlendirmemiz gerekiyor. Ardından bu linkten OSU1.zip dosyasını indiriyoruz. Bu dosyanın daima en güncel sürümünü kullanmalısınız ve yukarıdaki linkini verdiğimiz Microsoft sunucularında daima en güncel sürümü tutulmakta. OSU1.zip dosyası iner inmez içinde System Update isimli klasörü arşivden çıkarıp flash disk’in kök dizinine kopyalıyoruz ve flash disk içinde başka hiçbir dosya olmadığından emin oluyoruz.

Bu flash diski Xbox’ın herhangi bir USB sürücüsüne takıyoruz. Ve takar takmaz Xbox dosyaları algılayacak ve çevrimdışı güncelleme seçeneği aktif hale gelecek. Eğer gelmiyorsa flash disk ile ilgili birşeyleri yanlış yapmışsınız demektir veya başka bir flash disk ile denemeniz gerekebilir.

Aktif hale gelen çevrimdışı güncelleme butonunu seçiyoruz ve Xbox işletim sistemi yükleme başlayacaktır. Yükleme tamamlandıktan sonra ayarlar kısmına gelip depolama bölümünden toplam alanınızın 1.6TB olduğunu görmeniz gerekmekte. Bunu görüyorsanız işlem başarıyla tamamlanmış demektir.

Bu işlemin garantinizi devre dışı bırakacağından bahsetmiştik. Bir başka feragat etmeniz gereken nokta da Xbox’ın açılış animasyonu. Sabit diskinizi yükselttikten sonra açılış animasyonunun olması gereken yerde siyah ekran görüyorsunuz. Ama merak etmeyin bu bir sonraki Xbox güncellemesine kadar böyle olacak. İlk güncellemede bu dosya sabit diskinize tekrar yazılacaktır. Artık güncelleme şansınıza ne zaman çıkarsa. (Bazen aylık, bazen 2-3 ayda bir güncelleme görüyoruz)

Ya da “ben animasyonumu görmek için Xbox’umu tekrar açmak istiyorum” derseniz, sabit diski tekrar çıkarıp, bilgisayarınıza takıp, System Update disk bölümü içindeki A ve B klasörlerine buradaki “bootanim.dat” dosyasını kopyalamanız gerekmekte. (XBox One X için X klasöründekini, daha eski versiyonlar için OG and S klasörü altındaki dosyayı indirin)

İşte tüm işlem bu kadardı. Xbox One X oyun konsolumuzun kapasitesini iki katına çıkardık. Peki performanstan ne haber derseniz gelin bazı oyunların açılış ve yükleme testlerini yapalım. SSHD’nin çalışma prensibi sık erişilen verileri içindeki 8GB’lık cache’e kopyalamak üzerine olduğu için teste başlamadan önce oyunlarımızı en az 5 defa açıp bir süre oynadık.

Toplam 3 oyunla test gerçekleştirdik. Bunlar Fallout 4, No Man’s Sky ve Mass Effect Andromeda oldu.

Oyun açılış hızı test sonuçlarımız:

Oyun HDD açılış süresi (sn) SSHD açılış süresi (sn) % Fark
Fallout 4 27 23 %16
No Man’s Sky 18 14 %25
Mass Effect Andromeda 40 32 %22

Kayıtlı oyun yükleme test sonuçlarımız:

Oyun HDD kayıtlı oyun yükleme süresi (sn) SSHD kayıtlı oyun yükleme süresi (sn) % Fark
Fallout 4 37 20 %60
No Man’s Sky 48 42 %13
Mass Effect Andromeda 58 32 %57

Sonuç olarak sadece kapasitemizi ikiye katlamadık aynı zamanda oyunların başlangıç ve yükleme hızlarını da önemli ölçüde kısaltmış olduk. Bir taşla iki kuş. Ancak uyaralım, SSHD’de uygulamaları tekrar tekrar çalıştırmadıkça bu kadar iyi artışlar göremeyeceksiniz. Devamlı oynadığınız oyunlar için ise çok iyi. Bu farklar elbette SSD sürücüye terfi edildiğinde daha da artacaktır. Siz ne dersiniz? SSD ile de yapmalı mı?