Anasayfa ESET Zararlı Uygulamalar Nasıl Anlaşılır?

Zararlı Uygulamalar Nasıl Anlaşılır?

ESET, son dönemde artan kötü amaçlı uygulamalara karşı neler yapmamız gerektiğini sıralıyor.

Her ne kadar uygulama mağazalarında çeşitli kontroller yapılsa da, zaman zaman kötü amaçlı geliştirilmiş uygulamaların yayınlanabildiğini görüyoruz. Özellikle ilk kontrollerin pek de sıkı olmadığı Android uygulama mağazasında bu durumla karşılaşabiliyoruz.

Bu uygulamalar izinsiz reklam göstermenin yanı sıra, telefondan ve bağlı olduğu hesaplardan topladığı çeşitli verileri geliştiricinin sunucularına gönderebiliyor. Ayrıca mikrofonu kullanarak ses kayıtları da alabiliyor. Çeşitli kandırma yöntemleriyle kredi kartınızdan para çekmesi de olasılıklar dahilinde. Kısacası kötü amaçlı geliştirilen uygulamalar gerçekten çok zararlı olabiliyorlar. ESET de bu uygulamalara karşı dikkatli olmanız için bazı ipuçları paylaştı.

İncelemeleri okuyun

Virüslü uygulamaların pek çoğunda çok sayıda olumlu yorum bulunuyor. Olumsuz yorumların yanı sıra olumlu, 5 yıldızlı yorumları da incelemek gerekiyor. Geliştiriciler uygulamalarının çok yıldızlı gözükmesi için sahte hesaplar oluşturarak, botlar aracılığıyla uygulamaya yorum yaptırabiliyorlar. Botların yaptığı yorumlar da çoğu zaman anlamsızlığıyla, devrik cümleleriyle ve kullanıcı isimleriyle kendilerini belli ediyorlar.

Sabırlı olun

Aslında zararlı uygulamalardan kaçınmanın en kolay yolu sabırlı olmak. Uygulamaları yayınlandığı anda indirmemek en doğrusu. Çünkü zararlı uygulamaları, mağaza denetleyicileri fark ettiklerinde kaldırıyorlar. Bu da bazen birkaç haftayı bulabiliyor.

Bildiğiniz ve güvendiğiniz geliştiricilerin uygulamalarını kullanın

Mümkünse yalnızca güvenilir ve bilinen geliştiricilerin uygulamalarını indirin. Eğer platforma yeniyseniz de, uygulamasını indireceğiniz geliştiricinin diğer uygulamalarını da inceleyin.

Cihazınızın fonksiyonlarını bilin

Bazı uygulamalar, parmak izi okuyucu aracılığıyla veya ekran üstünden kalp atışı, ne kadar su içmemiz gerektiği gibi ilginç bilgiler sağlayabildiğini iddia ediyor. Parmak izi okuyucunun böyle bir işlevi yoktur. Basit bir şekilde cihazın hafızasına kayıtlı olan parmak izleriyle karşılaştırma yapar ve eğer eşleşiyorsa uygulamaya izni verir. Cihazınızın bu gibi özelliklerini iyi öğrenerek sahte uygulamalara karşı kendinizi hazırlayabilirsiniz.

Detayları yakalayın

Araştırmanızı derinleştirerek daha da isabetli sonuçlar elde edebilirsiniz. Örneğin geliştiricinin başka uygulamalarının bulunup bulunmadığını araştırmak ve yorumlarını incelemek fayda sağlayabilir. Ayrıca uygulamanın web sitesinin profesyonel görünüp görünmediği, iletişim bilgisinin sağlanıp sağlanmadığı gibi detaylar da geliştiriciyi ele verebilir.

Para iadesi isteyin ve raporlayın

Eğer tüm bu detaylara rağmen yine de bir uygulamaya paranızı kaptırdıysanız, uygulama mağazası üzerinden şikayette bulunun ve paranızın iadesini talep edin. Şikayetler, mağazanın arkasındaki şirketin gerekli yaptırımları uygulamasıyla sonuçlanacaktır.