Anasayfa Makale Nvidia, 8K Video Düzenlemeyi Kolaylaştırıyor

Nvidia, 8K Video Düzenlemeyi Kolaylaştırıyor

Nvidia, Red Digital Cinema ile birlikte 8K video düzenlemeyi mümkün hale getiren Redcode RAW SDK’i duyurdu.

İçerik üreticiler 8K videoları düzenlemek için çok güçlü sistemlere gereksinim duyuyor. Nvidia, RED Digital Cinema ile birlikte iş birliği yaparak bu soruna çözüm bulmayı amaçlayan bir projeyi duyurdu.

Düzenlenen etkinlikte Nvidia CUDA hızlandırmasını kullanan REDCODE RAW yazılım geliştirme kiti tanıtıldı. Bu kit sayesinde yazılım geliştiriciler ve stüdyolar, 8K videolarla çalışmak için güçlü bir yeni yönteme kavuşuyor.

RED Digital Cinema yöneticisi Jarred Land, bu projeyle birlikte tüm dünyadaki içerik üreticilerine sinema düzeyinde görüntüleri ve performansı sunmayı amaçladıklarını ifade etti. Yüksek çözünürlükte görüntü kalitesine ve video işlemeye herkesin erişebilir hale gelmesi projenin en önemli hedefi.

Tüketiciler milyonlarca 4K televizyon satın alıyor ve Netflix, Hulu, Amazon gibi yayıncılar bu formatta içerik sunuyor. 8K ise bu yıl piyasaya girdi ve 100,000 8K televizyon satışa sunuldu. 2022 yılında 6 milyona yakın 8K televizyonun satılacağı tahmin ediliyor.

8K, 4K post-production’a göre video editörlerine daha esnek düzenleme imkanı sunuyor. Yüksek çözünürlük sayesinde içerik üreticiler kayıtlarının en iyi parçalarını sabitleyebiliyor, yakınlaştırabiliyor ve kesebiliyor.

8K videonun çözünürlüğü 4K’ya düşürüldüğünde kusurlar, görüntü gürültüsü azalıyor ve yüksek kalite görseller ortaya çıkıyor. 8K video, 4K videonun dört katı boyuta sahip.

8K içerik düzenlemesi yüksek miktarda işlemci gücü ya da RED ROCKET-X gibi bu amaç için üretilmiş donanımlara ihtiyaç duyuyor. Bu yüzden birçok içerik üretici bu standartlarda çalışamıyor. Ancak bu projeyle birlikte durum değişiyor.

Bu yılın başında Nvidia ve RED, 8K video işleme işlemini tek bir Nvidia GPU kullanarak hızlandırma projesine giriştiğini duyurmuştu. Bu ayın başında da Nvidia Quadro RTX 6000 GPU ve tek CPU’lu HP Z4 iş istasyonu kullanılarak, ham 8K kaydın saniyede 24 kare üzerinde gerçek zamanlı olarak düzenlenebileceği gösterildi. Böylelikle RED ROCKET-X gibi donanımlara ya da pahalı çift işlemcili iş istasyonlarına duyulan ihtiyaç ortadan kalkıyor.

Gösterilen bu 8K video performansı aynı zamanda Nvidia Titan RTX veya GeForce RTX 2080 Ti ekran kartları için de kullanılabilecek. Böylelikle düzenleyiciler bütçelerine uygun araçları tercih edebilecek. Bu hızlandırma sadece 8K videolarla sınırlı değil. Yazılım geliştirme kiti birçok eski GeForce, Titan ve Quadro masaüstü ve dizüstü GPU’larında da kullanılabilecek. Ayrıca 4K, 5K, 6K video düzenlemede de kullanılabilecek.

Colorfront gibi önde gelen 8K içerik üreticileri, film yapımcıları ve içerik üreticileri bu gelişmeden oldukça memnun. Yeni gelişmelerle birlikte daha önceden mümkün olmadan yüksek çözünürlüklü ham video işleme, gerçek zamanlı efektler ve hızlı yürütme gibi işlemler artık ulaşılabilir hale geldi.

RED R3D yazılım geliştirme kiti ve REDCINE-X PRO yazılımı 2019’un ilk çeyreğinin sonunda piyasaya sürülecek. Geliştirme kitinin beta sürümleri uyumluluğu artırmak için üçüncü parti şirketlere sunuldu.