Anasayfa Haber Elektrikli Araçlara Ek Batarya Vergisi Geliyor

Elektrikli Araçlara Ek Batarya Vergisi Geliyor

Yeniden düzenlenen Çevre Kanunu, elektrikli otomobillere ek vergiyi de beraberinde getirdi.

Geçtiğimiz günlerde poşetlerin ücretli hale gelecek olması sebebiyle gözler değiştirilen Çevre Yasası’na çevrilmişti. Fakat bu yasada önemli bir detayın atlandığı anlaşıldı. Yapılan değişiklikler, aynı zamanda elektrikli araçlara da ek vergi getiriyor.

Yapılan değişikliklerle birlikte, lityum içeren araç bataryalarından kilo başına 15 TL vergi alınacak. Bu kanunda “otomobil” yerine “araç” kelimesinin kullanılması, elektrikli motosiklet gibi farklı araçları da kapsayacağı anlamına geliyor.

Kanunda kafa karıştıran kısım ise hibrit araçlar. Bu araçlarda lityum tabanlı batarya bulunuyor. Fakat bunlar dışarıdan şarj edilemiyor. Hibrit araçlardan standart petrol yakıtlı otomobillerden alınan vergiler zaten alınırken, üstüne bir de lityum batarya vergisinden etkilenip etkilenmeyecekleri belli değil.

ABD ve Avrupa’da ise elektrikli otomobillere geçişin hızlanması için teşvikler uygulanıyor. Bu tür araçların satışında, tüketicilerin teşvik edilmesi için yüklü oranlarda vergi indirimi yapılıyor. Ayrıca bu tür araçlar çeşitli çevre kirliliği vergilerinden de muaf tutuluyor.