Anasayfa Makale WhatsApp Yedeklerinin Şifresi Nasıl Çözülür?

WhatsApp Yedeklerinin Şifresi Nasıl Çözülür?

whatsapp

Telefonunuzdaki WhatsApp yedek dosyalarının şifresini nasıl çözeceğinizi ve konuşmalarınızı bilgisayarınızda nasıl görüntüleyebileceğinizi bu yazımızda anlatıyoruz.

WhatsApp en çok kullanılan anlık mesajlaşma yazılımları arasında yerini koruyor. 1.5 milyardan fazla kullanıcısı ve yaklaşık yarım milyar günlük aktif kullanıcısıyla WhatsApp üzerinden her gün 100 milyar mesaj gönderiliyor. WhatsApp uçtan uca şifreleme sayesinde güvenli bir iletişim sağlıyor ve mesajlarınız elde edilse dahi şifresinin kırılmasını imkansız hale getiriyor.

Herhangi bir sebepten dolayı cihazınızdaki WhatsApp konuşmalarına erişemezseniz mesajlarınızı kurtarmak için yapabilecekleriniz oldukça sınırlı. İlk seçeneğiniz cihazınızdaki mesaj veri tabanına doğrudan ulaşmak.

Diğer seçenek ise bulut üzerinden mesajlarınıza ulaşmak. WhatsApp, Telegram gibi kendi bulut hizmetine sahip değil. Sadece mesaj bildirim hizmeti kullanılıyor ve hiçbir mesaj gerektiğinden fazla depolanmıyor.

Yani WhatsApp sunucularından geçen bir mesaj hedefe ulaştığı zaman hemen siliniyor. Uçtan uca şifreleme nedeniyle de bu mesajlara ulaşılmış olsa bile şifresi çözülemiyor. Ek olarak WhatsApp hesapları birden fazla cihazda kullanılamıyor.

Android İçin WhatsApp

Android akıllı telefonlarda, WhatsApp mesaj veri tabanını bir sandbox içinde saklıyor. Veri tabanı ADB yedeklerinden hariç tutuluyor ve sadece cihaz root’lu ise erişilebiliyor. WhatsApp veri tabanına root atılmamış cihazlarda erişmenin tek yolu ise WhatsApp’ın özel bir sürümünü yerleştirmek ve orijinal şifrelenmemiş veri tabanına ulaştırmak.

Elcomsoft eXplorer for WhatsApp (EXWA) gibi yazılımlarla root atılmamış telefonlarda Android 4.0- 6.0.1 sürümleri arasında veri tabanına ulaşmak mümkün. Yeni Android sürümlerinin karmaşık yapısından dolayı bu yazılımla veri tabanına ulaşmak mümkün değil.

WhatsApp ayrıca Android paylaşılan depolama alanına ya da SD karta ayrı bir yedek oluşturabiliyor. Ancak bu yedekler her zaman şifrelenmiştir. Şifrelenmiş veri tabanına erişmek için WhatsApp sandbox’ı içerisinde yer alan şifreleme anahtarına erişmek gerekir. Sandbox’a da yalnızca root’lanmış telefonlarda gerekli izinlerle erişmek mümkündür. Telefonunuzdaki şifreleme anahtarına ulaşmak için açık kaynak kodlu yazılımlar da mevcuttur ancak bu yine de zor bir işlemdir.

WhatsApp uygulaması üzerinden oluşturulabilen yedekler ise opsiyoneldir. Günlük, haftalık ya da aylık yedekleme, Google Drive yedeklemesi seçenekleri kullanılabilir. Alınan yedek her zaman mesajları ve resimleri (videolar opsiyonel olarak) içerir. Ancak kişi bilgileri yedekte yer almaz. WhatsApp’ın Android sürümünde mesajlar her zaman şifrelenmiştir ancak medya dosyaları şifrelenmemiştir.

iOS İçin WhatsApp

iOS cihazınızda WhatsApp konuşmalarınıza erişmenin en kolay yolu iTunes yedeklerini incelemektir. Bu yedeklerin içerisinde WhatsApp verisi için ek şifreleme yoktur. Ancak yedekleme için bir parola ayarlanmışsa bu parolanın girilmesi gerekir.

iCloud üzerindeki yedeklerde de WhatsApp mesajları ve medya dosyaları ek bir şifreleme olmadan saklanır. Cihaz yedeklerine ulaşmak için iCloud hesap bilgilerinize ve doğrulamasına ihtiyacınız vardır.

Android sürümünde olduğu gibi iOS üzerindeki WhatsApp uygulamasında da ayrı olarak yedek almak mümkündür. Bu yedekler iCloud üzerinde depolanır. iCloud sürücüsüne alınan bu yedekler şifrelenmiştir. Mesajların koruması Google Drive’dakine benzer şekilde yapılır.

Android ve iOS telefonunuzda özellikle cihazınızda silinmiş mesajların yer aldığı bir yedeğe erişmek ve verilerinizi kurtarmak ihtiyacınız olan şey olabilir. Yazımızın devamında Elcomsoft eXplorer for WhatsApp yazılımını kullanarak bu yedeklerden mesajlarınıza nasıl ulaşabileceğinizi anlatacağız.

Üçüncü Parti Yazılım Kullanarak Yedeklerde Yer Alana Konuşmalarınıza Ulaşmak

Elcomsoft eXplorer for WhatsApp yazılımı piyasada bulunan en iyi WhatsApp mesaj kurtarma araçları arasında yer almaktadır. Hem iOS, hem de Android sürümlerini destekler ve tüm yedek türlerinde yer alan mesajlarınıza ulaşmanızı sağlar. Yazılımı satın alabileceğiniz gibi sitesinde yer alan deneme sürümünü de kullanabilirsiniz.

Programı indirip yükledikten sonra çalıştırın. Cihazınıza ve kurtarmak istediğiniz yedek türüne göre “File” sekmesindeki uygun seçeneği seçin. Alternatif olarak aşağıda yer alan Android ya da Apple simgesini kullanarak da uygun seçeneğe tıklayabilirsiniz.

Android telefonunuzu bilgisayara bağlayarak WhatsApp konuşmalarınıza ulaşmak istiyorsanız ilk olarak telefonunuzda Ayarlar – Cihaz Hakkında yolunu izleyip “Yapım Numarası” bölümüne çok defa basmanız gerekiyor.  “Geliştirici Seçenekleri” menüsünü aktif hale getirdikten sonra “USB Hata Ayıklama” seçeneğini etkinleştirin.

Daha sonra Elcomsoft programında “Load from Android Device” seçeneğine tıklayın ve telefonu bilgisayarınıza bağlayın. “Check” seçeneğine tıkladıktan sonra telefonunuzda USB hata ayıklaması için onay penceresi çıkacaktır. Bilgisayar için her zaman izin verme seçeneğini de işaretleyip onay verin. Bağlantı kurulduktan sonra programda telefonunuzla ilgili bilgiler görünecektir.

Load data” seçeneğine tıklayarak dosyaların programa aktarılmasını sağlayın. Bu işlem Whatsapp mesaj ve medya sayısına göre uzun sürebilir. Aktarım tamamlandıktan sonra program penceresinde Whatsapp mesajlarınıza ve medya dosyalarınıza ulaşabilirsiniz.

Google Drive’daki yedeklerinizi kullanmak içinse “Download from Google Drive” seçeneğine tıkladıktan sonra Google hesap bilgilerinizle programa giriş yapın. Hesabınızda iki adımlı doğrulama varsa gereken kodu programa girin. Hesaba giriş yaptıktan sonra indirilebilir Whatsapp yedekleri görünecektir.

Yedekleri indirin ve program üzerinde görüntüleyin. Şifrelenmiş Google Drive yedeklerini kullanacaksanız mesajlara ulaşmak için öncelikle şifresini çözmeniz gerekir. Bunun için programda yer alan adımları izleyerek doğrulama kodu alın. Ancak doğrulama kodu alımı sırasında telefonunuzda WhatsApp uygulamasında oturum kapatılacaktır.

iOS cihazınızdan Whatsapp mesaj yedeklerinize program aracılığıyla nasıl ulaşılabileceğini aşağıdaki videoyu izleyerek görebilirsiniz. Programın yeni sürümünde Jailbreak’li cihazınızdan SMS kodu almak yerine direkt keychain dosyasını seçerek de mesajların şifresini çözebiliyorsunuz.