Anasayfa Haber GDDR6 RAM Maliyetleri Çok Yüksek

GDDR6 RAM Maliyetleri Çok Yüksek

Ekran kartlarında kullanılan GDDR6 belleklerin maliyetlerinin, daha eski teknoloji GDDR5’e göre %70 yüksek olduğu söyleniyor.

Ekran kartlarındaki yeni bellek standardı GDDR6’yı Turing tabanlı Nvidia RTX ekran kartlarında sıklıkla görmeye başladık. 14 Gbps’ye kadar efektif hıza ulaşabilen bu bellekler, GPU’nun yüksek işlem gücüne uyum sağlayabiliyorlar. Fakat GDDR6 maliyetlerinin de fazlasıyla yüksek olduğu söyleniyor.

DigiKey isimli elektronik bileşen satıcısının listelediği fiyatlara göre, 14 Gbps Micron GDDR6 bellek yongalarının fiyatları, aynı yoğunluktaki, aynı marka 8 Gbps GDDR5 belleklere göre %70 daha yüksek.

Aradaki büyük farkta, GDDR5 stoklarının fazla olmasının da payının olduğu tahmin ediliyor. Geçtiğimiz yıla damgasını vuran kriptopara madenciliği, şirketlerin arz, talep ve stok hesaplarını ciddi bir şekilde bozmuştu.

GDDR6’nın 12 ve 13 Gbps’lik sürümlerinin ise göreceli olarak daha ucuz olduğu görülüyor. Bu durumda üst seviye modellerde GDDR6 teknolojisinin kullanılması normal olabilir. Fakat RTX 2060 gibi fiyat/performans modellerinde GDDR5 kullanılmasının tercih edilebileceğini tahmin ediyoruz.