Anasayfa Haber AMD, Yeni 7 Nanometre Ekran Kartını Tanıttı

AMD, Yeni 7 Nanometre Ekran Kartını Tanıttı

AMD’nin oyuncular için tasarladığı yeni Radeon VII, CES 2019’da tanıtıldı.

7 nanometre teknolojisine rakiplerinden önce geçmek için büyük mücadele veren AMD, geçtiğimiz aylarda ilk 7 nm ekran kartı Radeon Instinct’i piyasaya sürmüştü. Profesyonel kullanıma yönelik bu kartın ardından, oyuncular heyecanla oyun amaçlı modelleri bekliyordu.

AMD, CES 2019’da yeni ekran kartı Radeon VII’yi tanıttı. İsimdeki “VII” kısmının 7 nanometreye mi yoksa Vega II’ye mi işaret ettiği pek anlaşılmıyor. 7 nanometre teknolojisiyle üretilen Radeon VII, 3.840 paralel işlemciye sahip. 1,8 GHz hızına ulaşan bu işlemciler, GPU’ya toplamda 13,8 TFLOP işlem gücü sağlıyor.

HBM2 bellekler kullanılıyor

Kartın 16 GB kapasiteli HBM2 belleği, 4.096 bit bellek arabirimi üzerinde çalışıyor. Bu da 1 TB/s bellek bant genişliği getiriyor. 300 Watt TDP değerine sahip olan kart, 2 tane 8 pinli güç girişine ihtiyaç duyuyor.

AMD’nin paylaştığı verilere göre bu kart, Nvidia’nın RTX 2080 ekran kartıyla hemen hemen eşit güce sahip. DirectX 11 ve DirectX 12’de oyunlarda RTX 2080 ile aynı FPS’yi elde eden kart, Vulkan API devreye girdiğinde büyük bir fark atıyor. Yapılan testlerde kullanılan ayarlar ise maalesef bilinmiyor.

AMD, daha önce yaptığı açıklamada şimdilik Ray Tracing teknolojisinden uzak duracaklarını açıklamıştı. Dolayısıyla bu kartların tanıtımında da herhangi bir şekilde Ray Tracing’den bahsedilmedi.

Radeon VII’nin performans değerleri hayal edildiği kadar yüksek çıkmadı denebilir. Yeni kartın 7 nanometre avantajına rağmen ancak RTX 2080’le aynı performansı sergileyebiliyor olması düşündürücü. Üstelik güç tüketimi de 300 Watt seviyesinde.

AMD Radeon VII, 7 Şubat’ta 699 dolarlık fiyat etiketiyle piyasaya sürülecek.