Anasayfa Haber 3D Yazıcılarda Reçine Kullanılabilir

3D Yazıcılarda Reçine Kullanılabilir

Yapılan bir araştırmada 3D yazıcı malzemesi olarak reçine kullanıldığında, objelerin çok daha hızlı basılabildiği ortaya çıktı.

Michigan Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yeni bir 3D yazıcı teknolojisi geliştirdiler. Reçinenin kullanıldığı bu teknolojide, objeler standart 3D yazıcılara göre 100 kat daha hızlı basılabiliyor.

Standart 3D yazıcılarda malzeme olarak plastik kullanılıyor. Katmanlar halinde yerleştirilen bu plastik, yavaş yavaş nesne halini alıyor. Yeni teknolojide kullanılan reçine ise alt kısımdan başlayarak üst tarafına doğru kurutuluyor. Ayrıca bu yöntemle eski 3D yazıcılarda yapılamayan karmaşık geometriye sahip objeler de üretilebiliyor.

Objenin basılması sırasında reçinenin kurutulması için ışık kullanılıyor. Reçinenin normalde sıvı olması ve ışıklar aracılığıyla kontrollü bir şekilde katılaştırılması da karmaşık objelerin üretimine imkan sağlıyor. Ayrıca reçine, katmanlar halindeki plastikten daha sağlam bir malzeme.

Kalıba ihtiyaç duyulmadan daha hızlı üretim yapılması, 3D yazıcıların daha kullanışlı olmasını sağlayabilir. Işıkla katılaştırılmış reçinenin hangi araçların hangi parçalarında kullanılabilecek özelliklere sahip olduğunu ise önümüzdeki yıllarda muhtemelen görebileceğiz.