Anasayfa Haber Yüz Tanımlama, Genetik Rahatsızlıkların Teşhisinde Kullanılabilir

Yüz Tanımlama, Genetik Rahatsızlıkların Teşhisinde Kullanılabilir

Yapay zeka algoritmalarının çeşitli rahatsızlıklarla bağlantılı yüz özelliklerini tanımlaması üzerinde çalışılıyor.

Yapay zeka teknolojilerinin kullanım alanı genişlerken, sağlık alanında da önemli faydalar sağlayabileceği düşünülüyor. Bu ay bir sağlık dergisinde yayınlanan makalede, genetik hastalıkların tanımlanması için yapay zeka ile yapılan çalışmalar anlatıldı.

FDNA adındaki bir Amerikan şirketi, Face2Gene isimli mobil uygulamasından topladığı 200 farklı genetik sendromu içeren 17.000 fotoğrafı, DeepGestalt isimli yapay zekasını eğitmek için kullandı.

İlk denemelerde DeepGestalt’ın Cornelia de Lange ve Angelman sendromlarını yakalaması istendi. Her iki sendrom da hem zeka, hem de hareket problemlerine sebep oluyor. Ayrıca bu sendromlar, tıpkı Down sendromunda olduğu gibi yüzde belirgin özellikler ortaya çıkarıyor.

DeepGestalt, bu testlerde %90’ın üstünde başarı gösterdi. İnsan doktorların bu tip testlerdeki başarısı ise genelde %70’ler seviyesinde kalıyor. Nooan sendromu için yapılan bir başka denemede ise buna 5 farklı genetik mutasyondan hangisinin sebep olduğunun da tahmin edilmesi talep edildi. Yapay zekanın bundaki isabet oranı ise %64 seviyesinde kaldı.

Yazılımların geliştirilerek ileride daha da isabetli tahminlerin yapılmasına olanak sağlayabileceği tahmin ediliyor. İleride pek çok genetik kökenli rahatsızlık sadece fotoğraftan bile tespit edilebilir.