Anasayfa Haber Facebook Çok Büyük Ceza Alabilir

Facebook Çok Büyük Ceza Alabilir

ABD Federal Ticaret Komisyonu, Facebook’un kişisel verilerin gizliliğini ihlal ettiğini düşünüyor.

Geçtiğimiz yıl çok sayıda güvenlik ve gizlilik skandalına imza atan Facebook, zamanında ABD seçimlerini de etkileyecek hamleler yapmıştı. ABD Federal Ticaret Komisyonu, seçimleri etkilediği söylenen Cambridge Analytica olayıyla ile ilgili şirkete rekor bir ceza kesmeye hazırlanıyor.

Cambridge Analytica olayının özetini şuraya tıklayarak okuyabilirsiniz. Kısaca Facebook, sözlü güven ilişkisine dayanarak bazı kişilere kişisel verilere erişme izni veriyor. Bu kişiler de izni kötüye kullanarak, bu verilerle ABD’nin 2016’daki seçimlerine hile karıştırıyor.

Seçimlerde hile yapılması amacıyla kullanılan ABD’li vatandaş sayısının 87 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Mark Zuckerberg de bu konuyla ilgili ifade vermişti. Şimdi ise ABD Federal Ticaret Komisyonu asıl cezayı kesecek. Kesilecek olan cezanın miktarı bilinmiyor.

2012 yılında Google’a kişisel verilerin gizliliğinin ihlali sebebiyle 22,5 milyon dolar ceza kesilmişti. Facebook’un alacağı ceza, hem doğrudan ABD vatandaşlarını ilgilendiriyor olması, hem de seçimi etkilemiş olması sebebiyle çok daha büyük olabilir.