Anasayfa Haber Boeing, Otonom VTOL Hava Aracını Test Etti

Boeing, Otonom VTOL Hava Aracını Test Etti

Dikey kalkış ve iniş yapabilen otonom uçağın ilk uçuş denemesi gerçekleştirildi.

Dikey kalkış ve iniş yapabilen hava araçlarına VTOL (Vertical Take Off – Landing) deniyor. Hava araçlarının dikey kalkış ve iniş yapabilmesi, ulaşımda büyük esneklik sağlıyor. Pist bulunmayan yerlerde de kullanılabilmeleri en önemli avantajları. Pek çok farklı şirket otonom hava araçlarını geliştirmeye çalışıyor. Boeing’in de bu konuda pek çok projesi var.

Boeing’in geliştirmekte olduğu VTOL uçağı, uzaktan kumandalı drone araçların özelliklerini taşıyor. Alt kısmına yerleştirilen uzatma parçaları, üzerlerinde yere bakacak şekilde pervaneler taşıyor. Bununla birlikte standart bir uçaktaki gibi kanatları da mevcut. VTOL’ün arka tarafında ileri hareket için kullanılacak küçük bir pervane de bulunuyor.

Boeing tamamen elektrikle çalışan bu VTOL uçağın ilk testini yaptı. Yapılan testte sadece kalkış ve iniş denendi. Bu denemede uçağın ileri uçuş testleri yapılmadı. Yapılan testler de otonom olarak gerçekleştirildi.

Bu prototipin gelecekte uçan taksi olarak piyasaya sürülme ihtimali bulunduğu söyleniyor. Halen bu amaçla geliştirilen başka prototiplerin de denemeleri devam ediyor.