Anasayfa Haber Bülten Turkcell, Çocukları Dijital Dünyaya “Dijital Zeka DQ” İle Hazırlayacak

Turkcell, Çocukları Dijital Dünyaya “Dijital Zeka DQ” İle Hazırlayacak

8-12 yaş arası öğrencilere yönelik hazırlanan programla; çocuklar dijital dünyadaki tehlikelerin farkına varacak, fırsatları daha iyi değerlendirebilecek ve kendilerini korumayı öğrenecek.

Turkcell, internet çağının gereklilikleri ışığında daha bilinçli ve sorumlu çocuklar yetiştirilmesi amacıyla, dijital vatandaşlık eğitiminin verileceği önemli bir eğitim hamlesi başlattı. Turkcell, bu konuda küresel boyutta ses getiren ve birçok çalışmaya imza atan DQ Enstitüsü ile işbirliği yaptı ve bir dünya standardı olarak kabul edilen Dijital Zeka DQ’yu Türkiye’ye kazandırdı. Çocukların oyun oynayarak dijital kimlik kazanmasına imkan veren bu zengin içeriğe, hem mobil uygulaması aracılığıyla, hem de web sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

Projenin kamuoyuna duyurulması için düzenlenen basın toplantısına, “dijital zeka” kavramının yaratıcısı ve DQ Enstitüsü Kurucusu Güney Koreli bilim insanı Dr. Yuhyun Park ile Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu katıldı. Toplantıda, Turkcell’in Zeka Gücü kapsamında BİLSEM işbirliğinde eğitimleri desteklenen 200 kadar çocuk da dinleyici olarak yer aldı. Projenin öncüleri toplantıda; OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü), IEEE (Elektrik Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) ve WEF (Dünya Ekonomik Forumu) tarafından dijital okuryazarlık ve yetenekler konusunda dünya standardı olarak kabul edilen DQ eğitim platformunun çocuklarımızın geleceğine yatırım olduğunu ve büyük bir farkındalık yaratacağı konusunda hem fikir olduklarını dile getirdi.

DQ ile çocuklara sekiz özel yetenek kazandırılacak

Çocuklar, Dijital Zeka eğitimi kapsamında hazırlanan interaktif içeriklerle, sekiz başlık altında dijital zeka yeteneklerini kazanacak. Dijital dünya ve teknolojinin çocuklarımıza sunduğu fırsatları doğru kullanabilmeleri için uzun zamandır çalışmalar yürüten DQ Enstitüsü’nün geliştirdiği eğitim, oyunlar ve özel karakterler; keyifli dersler halinde öğrencilere sunuluyor. Bu dersler bilişsel ve duygusal yetenekleri sekiz başlık altında toplayarak, çocuklara dijital yetenekler kazandırıyor.

1. Dijital Vatandaşlık Kimliği: Kişinin çevrimiçi kimliğini ve itibarını yaratıp yönetebilme yeteneği (Bu yetenek, çevrimiçi kişilik farkındalığını ve çevrimiçi varlığın uzun ve kısa dönemdeki etkilerinin yönetimidir).

2. Ekran Süresi Yönetimi: Kişinin dijital cihazları ve medyayı, çevrimiçi ve dışındaki hayatı arasında sağlıklı bir dengede koruyarak, denetim altında kullanabilmesi.

3. Siber Zorbalık Yönetimi: Çevrimiçi ortamda karşılaşılabilecek siber zorbalık, cinsel istismar amaçlı yaklaşım ve radikalleşme gibi tehditlerin yanı sıra şiddet ya da müstehcenlik bakımından sorunlu içeriklerle başa çıkabilme, bu tehditlerden kaçınma ve etkilerini en aza indirme.

4. Siber Güvenlik Yönetimi: Hack’lenme, sahtekarlık, zararlı yazılım gibi siber tehditleri algılayabilme, verilerin korunması için en doğru hamleyi yapıp, uygun güvenlik araçlarını kullanabilme.

5. Dijital Empati: Çevrimiçi ortamlarda aynı duyguyu paylaşarak başkalarıyla iyi ilişkiler kurabilme.

6. Dijital Ayak İzi Yönetimi: Dijital dünyada bırakılan ayak izlerini anlamak, yönetmek ve gerçek dünyada karşılaşılabilecek sonuçlarını öngörerek yönetebilme.

7. Eleştirel Düşünme: Dijital ortamda içerik bulma, yaratma, değerlendirme, paylaşma ve ondan yararlanma.

8. Gizlilik Yönetimi: Özel hayatın gizliliği hakkı, fikri mülkiyet hakkı, ifade özgürlüğü ve nefret söyleminden korunma gibi kişisel ve yasal hakları anlama ve savunabilme.