Anasayfa Haber NASA, Göktaşı Savunma Sistemini Denemeye Hazırlanıyor

NASA, Göktaşı Savunma Sistemini Denemeye Hazırlanıyor

NASA, Dünya’yı olası bir göktaşı faciasından korumak için çalışmalarını sürdürüyor.

Filmlerde zaman zaman “Dünya’ya çarpan göktaşı” teması işlenir. Her ne kadar filmi izlerken gerçeklikten çok uzak gibi gelse de, aslında bu olasılık her zaman var. Geçmişte defalarca Dünya’yı vuran dev gök taşları, gelecekte de yine gezegenimize çarpabilir.

NASA da bu ihtimale karşı Los Alamos Ulusal Laboratuarı ile birlikte özel bir savunma sistemi geliştiriyor. Kurum, DART (Double Asteroid Redirection Test) adını verdiği projede, Didymos isimli göktaşı çiftini hedef alacak. Bu göktaşı çiftinin normalde Dünya’ya çarpması gibi bir olasılık yok. NASA, sadece savunma sistemini denemek istiyor.

NASA, Didymos’un yaklaşık 150 metre çapındaki küçük uydusu Didymoon’u hedef alacak. Geliştirilen bir uzay aracı, bu uyduya çarptırılacak. Uzay aracının çarptırılmasındaki amaç, göktaşını patlatmak değil rotasını değiştirmek olacak.

Göktaşına intihar dalışı yapacak olan uzay aracı 2020’de fırlatılacak ve 2022 yılında Didymos’a ulaşacak. Bu araç Didymoon’a saatte 21.600 km hızla çarpacak. Bu şekilde göktaşının rotasını değiştirmenin mümkün olup olmadığı test edilecek.