Anasayfa Haber Apple, Fransa Vergi İdaresine Büyük Ceza Ödedi

Apple, Fransa Vergi İdaresine Büyük Ceza Ödedi

Apple, geriye dönük vergi borçları yüzünden Fransa’da ciddi miktarda ceza ödedi.

Uluslararası çalışan dev şirketler, birden fazla ülkenin vergi kanunlarıyla uğraşmak zorundalar. Ancak bu kadar geniş bir alanda oynamanın avantajlarından da sonuna kadar faydalanıyorlar. Uluslararası çalışan şirketlerin neredeyse tamamı, ödedikleri vergi miktarını düşürebilmek için yasal boşluklardan faydalanıyor.

Mesela Apple bu konuda hayli ünlü bir şirket. Amerika kökenli olmasına karşın tüm dünyada çalışan Apple, ülke dışından kazandığı geliri yüksek oranda vergi ödememek için ABD içine sokmuyor. ABD dışında ise çeşitli yasal boşlukları ve off shore bankacılık sistemlerini kullanan şirket, bu sayede dünya genelinde ödediği vergi miktarını hayli düşürebiliyor.

Apple’ın bu sayede geçen yıl dünya genelindeki gelirlerinden ödediği vergi miktarını ortalama % 2,3 seviyesinde tutmayı başardığı biliniyor. Bazı ülkelerde gelir vergisinin sıradan vatandaşlar için % 50 seviyesine kadar çıkabildiğini dikkate alırsanız, aradaki farkın boyutunu görebilirsiniz.

Tüm bu yapılan işlemler kanunlara uygun olsa da, trilyon dolarlık bir şirketin bazen devletlerin radarına takılmasına engel olamıyor. Fransız vergi idaresi de Apple’ın defterlerini detaylı biçimde incelemiş ve şirkete Fransa operasyonları nedeniyle vergi cezası kesmiş.

Apple’ın geriye dönük 10 yıllık vergi borcu için 500 milyon Euro ödeme yaptığı bildiriliyor. Bu rakam ilk bakışta değeri trilyon dolara yaklaşan bir şirket için çok büyük görünmeyebilir. Ancak Apple’ın son zamanlarda çok da başarılı bir satış grafiği çizemediğini dikkate alırsak, bu ceza şirketin hissedarlarını hayli tedirgin edecektir.