Anasayfa Haber Kendini Şarj Edebilen Kalp Pilleri Geliyor

Kendini Şarj Edebilen Kalp Pilleri Geliyor

Mühendisler, kendini şarj edebilen kalp pillerinin 5 yıl içinde piyasaya çıkabileceğini söylüyor.

Kalp ritm bozukluklarında hastalara takılan ve Türkçe’de “kalp pili” olarak adlandırılan Pacemaker cihazları, 5 – 10 yılda bir batarya değişimine ihtiyaç duyuyor. Tabii göğüs kısmına yerleştirilmiş cihazın batarya değişimi için de hastanın tekrar bıçak altına yatması gerekiyor.

Amerika’daki Darthmouth College bünyesinde çalışan mühendisler, kinetik enerjiyi elektriğe dönüştüren yeni bir cihaz geliştirdiler. Cihazın yalnızca bozuk para büyüklüğünde olması, kalp pili gibi vücuda yerleştirilen cihazlarda da kullanılmasına olanak sağlıyor.

En küçük hareketi bile elektriğe çevirebilen bu yeni teknoloji, kalp pilini sürekli olarak şarj ediyor. Araştırmacılar, bu modülün aynı zamanda gerçek zamanlı kalp takibi için sensör olarak da kullanılabileceğini söylüyor.

Ekip, bu cihazların piyasaya çıkmasının 5 yıl gibi bir süre alacağını belirtiyor. Klinik denemelerine başlanan bu teknolojiye, sağlık odaklı ürünler geliştiren şirketler büyük ilgi gösteriyor. Bu şarj teknolojisi kalp pilleri dışında, vücuda yerleştirilecek herhangi bir implant ve sensörü çalıştırmak için kullanılabilir.