Anasayfa Haber Apple, Gizlice Ekran Kaydı Alan Uygulamaları Yasaklayacak

Apple, Gizlice Ekran Kaydı Alan Uygulamaları Yasaklayacak

Apple, uygulama geliştiricileri ekran kaydı alma kodlarını yazılımlarından silmeleri için uyardı.

Mobil iOS uygulamaları üzerinde sıkı bir denetim kuran Apple’ın uygulama mağazasına da zaman zaman zararlı uygulamalar sızdırılabiliyor. The App Analyst, bazı popüler iOS uygulamalarının ekrandaki hareketleri kaydettiğini fark etti. Bununla ilgili bir rapor hazırlayan şirket, Apple’ı da bu konuda harekete geçirdi.

Rapora göre, App Store’daki bazı uygulamalarda Glassbox adı verilen bir kod öbeği kullanılıyor. Glassbox, uygulama içinde kullanıcının ekranda neler yaptığını her detayıyla kaydedebilen bir yazılım. Glassbox kodları uygulama içine yerleştirildiğinde kullanıcının ekranın neresine dokunduğu, nereyi tıkladığı ve o an ekranda ne bulunduğu kaydediliyor. Kaydedilen görüntüler de Glassbox uzak sunucularına gönderiliyor.

Glassbox, kredi kartı ve şifrelerin girildiği bölümlerin kapatılması özelliğine sahip olsa da bunu yapmayı zorunlu kılmıyor. Ayrıca kapatılması tercih edilse bile bu özelliğin tutarlı çalışmadığı söyleniyor. Dolayısıyla uygulama geliştiriciler istedikleri takdirde bu hassas bilgilerin de kaydedilmesini sağlayabiliyorlar. Aşağıda, görüntülerin nasıl iletildiğini gösteren videoyu izleyebilirsiniz.

Glassbox kullanımının ortaya çıkmasıyla birlikte, Apple bu kodların kullanıldığı uygulamalara kodları kaldırmaları için yalnızca 1 gün süre verdi. Kodların 1 gün içinde kaldırılmaması halinde söz konusu uygulamaların mağazadan kaldırılabileceğini belirtti. Bahsi geçen uygulamalar arasında Expedia, Hotels.com, Abercrombie & Fitch ve Air Canada da bulunuyor.