Anasayfa Haber Yeni Geliştirilen Hap Sayesinde, İnsülin Ağız Yoluyla Alınabilecek

Yeni Geliştirilen Hap Sayesinde, İnsülin Ağız Yoluyla Alınabilecek

MIT, ağızdan alınarak kullanılan ve vücuda insülin salgılayan özel kapsüller geliştirdi.

Tip 1 diyabet hastalarının, türüne ve şiddetine bağlı olarak sürekli insülin almaları gerekiyor. Bunun için oldukça ince uçlu insülin iğneleri kullanılıyor. Fakat bu iğnelerin sürekli kullanımı, zaman içinde hastanın vücudunda farklı rahatsızlıkların oluşmasına sebep oluyor.

MIT, milyonlarca şeker hastasını rahatlatabilecek bir kapsül geliştirdi. Bu yeni kapsül, hastaların ihtiyaç duydukları insülini ağız yoluyla almalarını sağlıyor. Kapsülün içindeki SOMA (Self Orienting Millimeter-Scale Applicator) adındaki minik parçalar, yutulduktan sonra mide duvarına yerleşiyor.

Bu minik parçalar alt kısmından çıkardığı iğne aracılığıyla da insülini enjekte ediyor. Mide duvarı, normal şartlarda insülin moleküllerini kabul etmiyor. SOMA ise mide duvarını iğne yoluyla aşarak insülini daha derindeki katmana aktarabiliyor.

SOMA parçacıklarının şekli, leopar kaplumbağasının kabuğundan esinlenerek yapılmış. Leopar kaplumbağası, sırt üstü yerleştirilse bile tekrar yürüme pozisyonuna geçebiliyor. SOMA da midenin içinde, yalnızca yerçekimi yardımıyla doğru şekilde yerleşebiliyor.

Midede acı reseptörü bulunmadığı için, SOMA’nın iğnesinin hissedilemediği söyleniyor. Bu kapsüllerin ne zaman piyasaya çıkmaya hazır olacağıyla ilgili henüz herhangi bir bilgi bulunmuyor.