Anasayfa Haber 3M Novec, Tüm Bilgisayar Bileşenlerini Soğutabiliyor

3M Novec, Tüm Bilgisayar Bileşenlerini Soğutabiliyor

3M tarafından geliştirilen Novec adlı yeni sıvı, elektronik yüzeylere zarar vermeden soğutma sağlıyor.

Bilgisayarlarına farklı görünüm kazandırmak isteyen bazı kullanıcıların, anakartlarını ve diğer bileşenlerini mineral yağına batırarak soğutmayı denemeleri alışıldık bir durum. Mineral yağı iletken olmadığı için herhangi bir şekilde kısa devreye sebep olmuyor. Ayrıca bileşenlere de zarar vermiyor.

Ünlü kimya şirketi 3M, bir süre önce bilgisayar soğutma konusunda mineral yağına alternatif olabilen, çok işlevli Novec sıvısını geliştirmişti. Şirketin mühendislerinden Conny Larsson, bu sıvıyı kullanarak kurduğu bilgisayarı YouTube kanalı üzerinden yayınladı.

Bilgisayarın tüm bileşenlerini saydam, kapalı bir hazneye dolduran Larsson, standart sıvı soğutma mekanizmalarını kullanarak sıvı döngüsünü sağlıyor. Isınan Novec sıvısı radyatörlerden geçerek soğutuluyor. Kaynama noktası oldukça düşük olan bu sıvının, işlemci yük altına girer girmez kaynamaya başladığı görülüyor.

Videodaki sistemde Intel Core i7-4790 işlemci kullanılıyor. 3,6 GHz hızında çalışan bu işlemcinin yük altındayken yavaş yavaş 30 dereceye yaklaşması dikkat çekici. Larsson, videonun altına yaptığı yorumda işlemciye delid yapılması halinde soğutmanın daha da etkili olabileceğini belirtti.

Novec ile soğutma, bilgisayarının kasasını nadiren açan kullanıcılar için uygun bir soğutma yöntemi olabilir. Tabii bunun için Cooler Master veya Corsair gibi kasa üreticilerinin buna uygun kasalar geliştirmesi gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda bu türden tamamen sıvı dolu soğutma yapabilen kasaların geliştirilip geliştirilmeyeceğini birlikte göreceğiz.