Anasayfa Haber Opera Web Tarayıcısının Tasarımı Yenileniyor

Opera Web Tarayıcısının Tasarımı Yenileniyor

Opera web tarayıcısının yeni sürümü olmak üzere geliştirilen Opera R3 (Reborn 3) geliştirici sürümü yayınlandı.

Opera’nın Reborn sürümleri tarayıcıyı hem görünüm, hem de işlevsellik olarak baştan tasarlamayı amaçlıyor. R3’ün geliştiricilere yönelik ilk sürümünde işlevsellik açısından pek bir değişiklik yok, ama tasarımdaki yenilikler hemen göze çarpıyor.

Yeni arayüz tasarımında web içeriğini merkeze koyma, dikkati dağıtan öğeleri azaltma amacı güdülmüş. Arayüzün gerçekten de sadeleştiğini görmek mümkün. Gereksiz çizgiler atılmış, sık kullanılmayan öğeler gizlenmiş. Ayrıca koyu renkleri tercih eden kullanıcılar için “karanlık tema” seçeneği eklenmiş. Opera, karanlık temanın hem gözleri rahatlattığını, hem de dikkat dağınıklığını daha da azalttığını söylüyor. “Aktif sekme” tasarımı da yenilenmiş.

Bütünleşik kripto para cüzdanı

Opera Software, Opera R3’ün “Web 3 uyumlu ilk masaüstü tarayıcı” olduğu iddiasında. Ancak henüz “Web 3” diye bir standart yok. Opera geliştiricilerinin uydurduğu bu terim, “bir araya gelerek web’in yeteneklerini geliştirmesi beklenen kripto paralar, blok zincirler ve dağıtık sistemler gibi teknolojilerin tümü” anlamına geliyor. Opera R3’ün Web 3 uyumlu olmasından anlamamız gereken şey aslında basit; tarayıcıyla bütünleşik bir kripto para cüzdanı geliyor. Ancak bu özelliği kullanabilmek için Opera yüklü bir Android cihazınızın da olması şart.

Opera R3’ü hemen denemek isterseniz Opera developer sürümünü indirebilirsiniz. Geliştiricilere ve ileri düzey kullanıcılara yönelik bu sürüm, önümüzdeki günlerde güncellenmeye devam edecek. Opera R3’ün son hali ise Mart ayında yayınlanacak.