Anasayfa Mobil Alcatel 5 Akıllı Telefon İncelemesi

Alcatel 5 Akıllı Telefon İncelemesi

Alcatel 5 akıllı telefonu sizler için yakından inceledik.

Telefon dünyasının en eski ve bilindik markalarından biri olan Alcatel’in piyasadaki varlığı farklı modellerle devam ediyor. Alcatel 5 isim olarak gayet akılda kalıcı bir telefon. Türkiye pazarına 1900 TL fiyatla giren bu model, zamanla 1300 TL fiyata kadar düşerek hesaplı telefonlar arasına girdi. Bu fiyata nasıl bir telefon aldığınızı ise bu videomuzda sizler için yakından inceledik.

Cihazın iki farklı sürümü var; 5086A ve 5086Y. Y sürümü 32GB depolama kapasitesi ve 3GB belleğe sahipken, A sürümü 16GB depolama kapasitesi ve 2GB bellekle geliyor. Biz bu videomuzda 5086Y sürümünü inceliyoruz.

Çipset, depolama ve bellek

Mediatek MT6750 çipseti 4 adet hızlı ve 4 adet güç tasarruflu Arm A53 çekirdek barındırıyor. Hızlı çekirdekler 1.5 GHz, tasarruflu çekirdekler ise 1 Ghz hızında çalışıyor.

32GB depolama alanının 12 GB’ı dolu olarak geliyor. Kullanıcıya sunulan 20 GB alan çok fazla olmasa da, maksimum 128GB kapasiteli bir sd kart ile depolamayı artırmak mümkün.

Telefonun GPU’su Mali-T860MP2 oyun oynamak için çok uygun değil. Sadece eski ve düşük grafiklere sahip oyunları akıcı oynatabiliyor.

Benchmark/performans

Geekbench test sonuçlarında telefonun tek çekirdek skoru 613 olurken, çoklu çekirdek skoru 2522 oldu. Hesaplama testinde ise telefon 1705 puana ulaşabildi. Maksimum 1.5 Ghz hızında A53 Arm çekirdekler kullanıldığı düşünüldüğünde, bu skorlar pek de şaşırtıcı gelmeyecektir.

Ekran

Geniş görüş açısına sahip 5.7 inçlik IPS LCD ekran %77 ekran/gövde oranına sahip. 720×1440 çözünürlükte çalışıyor, 18:9 en boy oranına ve inç başına 282 piksel yoğunluğuna sahip.

Ekran düşük çözünürlüklü olduğu için keskinlik konusunda çok iyi olmasa da, IPS panel teknolojisini kullandığı için renkler her açıdan canlı ve parlak gözüküyor, kontrast da fena değil. Ancak maksimum parlaklık oranı gün ışığı altında ekran kullanımı için çok müsait değil.

Tasarım

Telefona baktığımızda ilk dikkatimizi çeken, üst çerçevenin kalınlığı oldu. Kameraların ve hoparlörün konumlandırmasını düşündüğünüzde burası daha ince olabilirdi. Beyaz yatay çizgilerle de birleşince, altın renkli modelin tasarımı biraz retro duruyor.

Telefonun üst çerçevesi kamera ve sensörlerle oldukça kalabalık tutulmuş. Alt çerçeve ise tam tersine oldukça ince tutulmuş. Bu sebeple parmak izi sensörü telefonun arkasında, çift renk tonlu flaşın hemen altında yer alıyor.

3.5mm kulaklık girişi telefonun üzerine konumlandırılmış. En altta ise sürüm 2.0 USB-C portunu ve hoparlör deliklerini görmekteyiz.

Klasik ses açma kapama butonları ve güç tuşu telefonun sağına konumlandırılmış. Solda ise sim kart ve sd kart yuvası bulunmakta.

Telefonun tüm dış kaplamasında plastik kullanılmış. Arka kısım fırçalanmış alüminyum dokuya benzetilmeye çalışılsa da, telefonun hafifliğinden plastik olduğunu anlamak oldukça kolay. En azından çerçevede alüminyum kullanılabilirdi.

Özçekim Kameraları

Telefonun biri geniş, diğeri dar açı olmak üzere 2 adet selfie kamerası var. Telefonun ön yüzündeki deliklerde sırasıyla 13 MP sensörlü f/2.0 diyafram açıklığı olan dar açılı kamera, ardından 5 MP geniş açılı kamera, flaş ve derinlik sensörü bulunuyor.

Özçekimler için önde bir flaş bulunması, yüksek bütçeli telefonlarda bile göremediğimiz güzel bir özellik.

Arka kamera

Arka kameraya baktığımızda 12 MP sensör ve f/2.2 diyafram açıklığı görüyoruz. Alcatel, sensör çözünürlüğünün yazılımsal olarak 12’den 16 megapiksele yükseltilebildiğini belirtse de, bunu yapmak fotoğraflara ek bir detay veya netlik kazandırmıyor.

Video kayıt

Hem ön, hem de arka kameralar 1080p/30 kare saniye video çekebiliyor. Video stabilizasyonu olarak EIS yani elektronik görüntü stabilizasyonu çözümü kullanılmış. EIS, optik stabilizasyon kadar başarılı değil. Titreşim oranı yüksek olduğunda görüntüde bulanıklığa sebep olabiliyor.

Ayrıca kamera ön izlemesinde gereğinden fazla hareket bulanıklığı tespit ettiğimizi de belirtmeliyiz. Bu durum özellikle de selfie kamerada daha da belirginleşiyor.

Yazılım

Telefonun bir diğer eksik gördüğümüz noktası Android 7.0 ile gelmesi. Daha güncel bir Android sürümü olabilirdi. Ayrıca Turkcell’in dergilik, lifebox, fizy, tv+ ve paycell birçok yazılımının telefona yüklü geldiğini fark ettik. Neyse ki bunları kullanmıyorsanız kaldırabiliyorsunuz.

Sonuç Değerlendirmesi

Alcatel 5 düşük bütçeye hitap eden bir telefon, 1350 liralık fiyatı da bunu doğruluyor zaten. Bu sebeple tasarımdaki kimi eksiklerine göz yumabilirsiniz. Alcatel 5 basit birkaç değişikle daha çekici bir tasarıma sahip olabilirmiş. Bunların başında üst çerçevenin biraz daha ince yapılması geliyor.

Öte yandan gayet makul fiyata ön kamera flaşı, parmak izi sensörü, artırılabilir hafızası, ters çevrilebilir tip USB Type-C portu gibi özellikleri olan bir telefona sahip olabilirsiniz. Ayrıca ekran kalitesi de bu fiyat aralığına göre hayli iyi.