Anasayfa Haber Facebook, Aşı Karşıtlarıyla Savaşacak

Facebook, Aşı Karşıtlarıyla Savaşacak

Facebook’un sahte haberlerle mücadelesinde alınan önlemler bu kez aşı karşıtı içeriklere de yansıyacak.

Toplum sağlığını riske atan aşı karşıtlığı, son yıllarda giderek daha fazla taraftar buluyor. Çocuklarına aşı yaptırmayı reddedenler özellikle Amerika’da yoğunlaşırken, Türkiye’de de aşı karşıtlığına ilgi artıyor. Öyle ki Türk Tabipler Birliği, aşılamanın ne kadar önemli ve güvenli olduğuna dair bir açıklama yapmak zorunda kalmıştı.

Aşı karşıtı grupların örgütlenme merkezlerinden biri de Facebook. Öyle ki Facebook’u ABD’de yaşanan kızamık salgının dolaylı sorumlusu olarak görenler bile var. Yanlış ve kulaktan dolma bilgilerin yarattığı sorunlar bu noktaya varınca, Facebook da dezenformasyonun engellemesi için baskı görmeye başladı. Facebook, aşı karşıtı içeriklerin görülme sıklığını azaltmayı ve bunları önerilerden çıkarmayı düşündüğünü açıkladı.

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Adam Schiff, Mark Zuckerberg’e yazdığı mektupta Facebook’u “aşılar hakkında tıbbi geçerliliği ve doğruluğu olmayan bilgilerin” akışını kesmeye davet etmiş, ayrıca Facebook’un bu konuda ne gibi önlemler alacağını sormuştu. Facebook, “bu sorunla başa çıkmak için alınacak ekstra önlemleri araştırdıkları” yanıtını verdi.

Facebook’un düşündüğü önlemler arasında “bu tür içeriklerin ve grupların önerilerde görünmesini azaltmak veya tamamen kaldırmak, arama sonuçlarında son sıralara atmak, ayrıca kaliteli ve yetkin bilgiye daha kolay erişilmesini sağlamak” yer alıyor.

Schiff, benzer bir mektubu YouTube’un sahibi Google’a da göndermişti. YouTube’da da yanlış bilgiler içeren bol miktarda aşı karşıtı içerik bulunuyor. Ancak Google henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.