Anasayfa Mobil Huawei Mate 20 Lite İncelemesi

Huawei Mate 20 Lite İncelemesi

Huawei Mate 20 serisinin en uygun fiyatlı üyesi Mate 20 Lite modelini sizler için inceledik.

Bütçe dostu bir Android telefon isteyen kullanıcılar çoğu zaman teknik özelliklerden, tasarımdan ve imalat kalitesinden feragat etmek zorunda kalıyorlar. Huawei ise Mate 20 Lite modeliyle hesaplı telefon segmentine farklı bir bakış açısı getirmeyi hedeflemiş.

Tasarım

Mavi, siyah ve altın renk çeşitlerini gördüğümüz Mate 20 Lite, 3.5mm analog kulaklık çıkışını koruyan, arka parmak izi sensörlü bir telefon. 158x75mm ölçüleri ve 6.3 ekranı sayesinde iki elle kullanırken daha rahat edebileceğiniz boyutlarda bir telefon.

Huawei son birkaç nesildir telefonlarında kullandığı çentik tasarımını Mate 20 serisinde de devam ettiriyor. Çentik içinde kamera, derinlik, yakınlık ve ışık sensörü gibi pek çok sensör ve görüşme hoparlörü var.

Ön parmak izi sensörü olmadığı için alt çerçeve kalınlığı nispeten ince tutulmuş. Alüminyum gövde ve cam arka panel kullanılan telefon, imalat kalitesi açısından da üst seviye hissi veriyor.

Telefonun 3 butonu sağ tarafta, sim kart ve Micro SD hafıza kartı yuvası da solda yer alıyor. Alt tarafta ise 3.5mm analog kulaklık çıkışı, USB 2.0 Type-C yuvası, hoparlör ve mikrofon deliklerini görmekteyiz.

Telefonun arka yüzünde de kamera lensleri ve parmak izi okuyucunun dikey olarak hizalandığını görüyoruz.

Ekran

6.3 inçlik LTPS IPS ekran telefon gövdesinin % 81.7’sini kaplıyor ve 1080×2340 çözünürlüğe sahip. Bu 19.5:9 ekran oranı anlamına geliyor ve inç başına 409 piksel yoğunluğu barındırıyor. Güneş altında okunabilirlik önceki nesle göre iyileştirilmiş, ancak mükemmel değil. Sonuçta bu bir IPS LCD ekran, Amoled değil.

Huawei ayarlar menüsü altından Renk modu ve sıcaklık ayarlarına izin veriyor. Normal modda renk sıcaklığı artarken, canlı moda alınarak renkler daha soğuk yapılabiliyor. Renk sıcaklığı üzerinde daha fazla kontrol için hemen altındaki renk paletini kullanabiliyorsunuz.

Çipset

Huawei ürettiği telefonlarda kendi çipsetlerini kullanıyor. Bu telefonda da Hisilicon Kirin 710 çipseti kullanılmış. P20 Lite ile kıyaslandığında ciddi performans ve güç tüketim farkı yaratacak olan unsur, bu çipsette Arm A73 çekirdeklerinin kullanılması.

Üst ve orta seviye akıllı telefonlar için tasarlanan A73 çekirdekler, güncel mimari ve komut setleri sayesinde en güncel uygulamaları dahi rahatça çalıştırabiliyor. Güç tasarrufunda ise çipsetin güncel bir üretim teknolojisi olan 12nm ile üretilmesinin katkısı var.

Bu çipsette kullanılan Mali G51MP4 GPU’su da P20 Lite’a modeline kıyasla bu telefona önemli bir performans avantajı sunan, orta seviye bir GPU.

Mate 20 Lite, 3D Mark Slingshot Extreme OpenGL testinde 952, aynı testin Vulkan versiyonunda ise 1346 puan aldı. Antutu testinde CPU skoru 65420, GPU 22196 oldu. Geekbench 4’te ise tek çekirdek skoru 1605 iken, çoklu çekirdek skoru 5639 oldu.

Depolama Kapasitesi

Mate 20 Lite 64 GB dahili hafızaya sahip ve SD Kart yuvası ile bu hafıza maksimum 256 GB’a kadar artırılabiliyor. Android işletim sistemi dosyaları ve uygulamaların kapladığı alan çıkarıldığında, kullanıcıya yaklaşık 50 GB alan kalıyor. Bu da orta seviye bir telefon için fazlasıyla yeterli bir depolama alanı sayılır.

Kamera

Telefonun önünde ve arkasında ikişer lens görülse de, telefon çift kameralı değil. Hem ön, hem de arkadaki ikinci lensler derinlik sensörüne ait.

Arka kamera lensleri yuvarlak çıkıntılı tasarıma sahip ve ana kamera 20 megapiksel çözünürlükte. f/1.8 diyafram açıklığı ile düşük ışıkta dahi güzel fotoğraflar çekmek mümkün. Bunun için telefonu bazen bir süre stabil tutmanız gerekiyor, çünkü telefon görüntüyü netleştirmek için çoklu pozlama yapabiliyor.

Bu modelde lazer destekli odaklama olmadığı için, üst segment telefonlar kadar hızlı odaklama yapmasını beklememek gerek. Flaş kameranın hemen yanında yer alıyor ve tek ton olarak tasarlanmış.

Huawei’nin kamera yapay zekasının Mate 20 Lite modelinde de kullanıldığını görüyoruz.  Yapay zeka sahneyi analiz ederek, o an çekmekte olduğunuz objeyi fark edip, buna uygun ön tanımlı ayarları uygulayarak daha kaliteli resimler çekmenizi sağlıyor.

Bunun yanı sıra ön kameraya HDR Pro özelliği de eklenmiş. Ancak HDR Pro açık veya kapalıyken çektiğimiz özçekimleri karşılaştırdığımızda çok da büyük bir fark gözlemlemedik.

Arka ve ön kameraların fotoğraf çekim kalitesinin gayet tatmin edici seviyede olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Arka ve ön kameralar 1080p/30 kare saniye video çekebiliyorlar. Elde çekim yaparken oluşabilecek titreşimleri engellemek için elektronik sabitleme özelliğine sahipler. Bu teknoloji optik stabilizasyon kadar etkili değil, ancak yine de çektiğiniz sallantılı görüntülerin izlenemeyecek kadar kötü olmasının önüne geçiyor.

Kablosuz Bağlantı

Huawei Mate 20 Lite modelinde 802.11 ac Wi-Fi standardına yer verilmiş. Çoğu telefon kullanıcısının gün boyu yerel ağ üzerinden internete eriştiğini düşünürsek, bu gayet yerinde bir karar olmuş. Ancak desteklenen Bluetooth sürümünün 4.2 olması için aynı şeyi söylemek zor.

Pil

Huawei’nin Lite serisi bir telefonunda 3750 mAh kapasiteli büyük bir pil kullanmış olması sevindirici. Orta seviye telefonlarda genellikle 3000 mAh civarında batarya kullanılıyor. Kutudan çıkan 18 Watt hızlı şarj adaptörü sayesinde telefonu hızla şarj etmek de sorun değil.

Sonuç

Huawei, Mate 20 Lite modeliyle kullanıcıların giriş ve orta seviye telefonlardan olan beklentilerini fazlasıyla karşılıyor, hatta çıtayı biraz da yükseltiyor. Tasarım ve malzeme kalitesi, çok daha pahalı modellerden geri kalmıyor.

Video kalitesi üst seviye telefonlarla kıyaslanacak kadar güçlü değil. Ancak fotoğraf çekim kalitesi üst seviye modellere hayli yakın. Mate 20 Lite, kaliteli fotoğraflar çekmek için üst seviye telefonlara yatırım yapma gereksinimini ortadan kaldırıyor.

Artılar:

  • AC Wi-Fi desteği
  • Yüksek pil kapasitesi
  • Yapay Zeka destekli kamera
  • Tasarım ve malzeme kalitesi

Eksikler:

  • Bluetooth sürümü 4.2
  • 4K video çekemiyor