Anasayfa Haber Genetiğiyle Oynanmış Bebeklerin Hafızaları Daha Kuvvetli Olabilir

Genetiğiyle Oynanmış Bebeklerin Hafızaları Daha Kuvvetli Olabilir

Çin’de yapılan bir genetik deneyinin farklı sonuçlara sebep olabileceği tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz Kasım ayında Çinli araştırmacıların genetiğiyle oynanmış ilk bebeklerin dünyaya geldiğini açıklaması, bilim dünyasında şok etkisi yaratmıştı. İnsan DNA’sı ile oynanmasının uzun vadede ne gibi sonuçlara sebep olacağının bilinmemesi, bilim insanlarını endişelendiriyor.

CRISPR adı verilen bir aracın kullanıldığı bu denemede, 2 tane kız bebek dünyaya gelmişti. Test in amacı bu bebeklerin CCR5 isimli genine müdahale edilerek HIV virüsüne karşı daha dayanıklı hale getirmekti. Ancak yeni bir araştırmaya göre de bu gen aynı zamanda insanın beynini de etkiliyor.

MIT Technology Review tarafından ortaya atılan bir iddiaya göre, CCR5’in değiştirilmesi büyük ihtimalle bebeklerin beyninde de değişikliğe sebep oldu. Başka araştırmalarda aynı genin değiştirilmesinin, fareleri daha zeki hale getirdiği görülmüş.

Benzer bir etkinin bu insan bebeklerinde de görülebileceği düşünülüyor. Bebeklerin hafızasının daha kuvvetli olmasının ihtimaller dahilinde olduğu düşünülüyor. Bunun şimdilik yalnızca bir tahmin olduğunu ve bu deneyin asıl sonuçların yıllar sonra belli olabileceğini belirtelim.