Anasayfa Mobil Huawei P Smart 2019 Akıllı Telefon İncelemesi

Huawei P Smart 2019 Akıllı Telefon İncelemesi

Huawei’nin 2017 ve 2018’de de çıkardığı P Smart’ın 2019 modelini sizler için yakından inceledik.

Huawei’nin giriş seviyesi telefonu olarak tasarladığı P Smart, ilk kez 2017 yılında piyasaya sürülmüştü. 2018 yılında da markanın giriş seviyesi telefon arayanlar için portföyünde tuttuğu P Smart modeli, 2019 ürün gamında da yer alıyor.

Huawei, P Smart modelini 2019 için güncelleyerek sunuyor. Biz de bu giriş seviyesi telefonu sizler için yakından inceledik. Tasarım ve donanım özelliklerine yakından baktık, paranızın karşılığında ne aldığınızı sorguladık.

Tasarım

Önceki P Smart modellerine göre 2019 versiyonundaki en büyük fark, ekrandaki damla çentik tasarımında bulunuyor. Normalde çentiğin içinde görmeye alıştığımız hoparlör ve bildirim ışığı, bu küçük alana sığmadığından telefonun farklı noktalarına dağıtılmış. Örneğin hoparlör ızgarası inceltilip, üst çerçevenin en üst noktasına konulmuş. Bildirim ışığı ise kendine telefonun altında yer bulmuş.

Parmak izi sensörü arka tarafa yerleştirilmiş. Sol üst köşede ise çift lensli kamera modülü ve flaşı görüyoruz. Kamera çıkıntısı ise yok denecek kadar az.

P Smart 2019 plastik çerçeveye sahip ve Huawei’nin daha pahalı olan modellerinin aksine arkası cam değil, plastik. Ancak bu plastik yüzey camı andıran bir görünüşe sahip ve ucuz durmuyor. Kaldı ki çoğu kullanıcı telefonunu kılıfla kullandığından, telefonun arkasında kullanılan malzeme çoğu zaman gözlerden uzak kalıyor.

Tuşlar telefonun sol kısmına konumlandırılmış. Sim kart ve hafıza kartı yuvası ise telefonun üst tarafına yerleştirilmiş.

2019 model bir telefonda aslında USB-C yuva görmeyi beklerdik, ancak alt kısıma Micro USB portunun yerleştirildiğini görüyoruz. Güncel mobil cihazlarda USB-C portuna doğru bir yönelim var. Bu sayede tek USB-C kablosuyla tüm cihazlarınızı şarj edebilecekken, P Smart 2019 için yanınızda fazladan Micro USB kablosu taşımanız gerekecek.

Ekran

P Smart 2019’daki geniş görüş açılı LTPS IPS panel, 6.21 inç ekran büyüklüğüne sahip. Gövde/ekran oranı ise %83 seviyesinde kalıyor. Bu ekran 1080×2340 çözünürlük destekliyor ve 19.5:9 en/boy oranı sunuyor.

Tüm güncel Huawei telefonlarda olduğu gibi, P Smart modelinde de ekran renk sıcaklığını ve ton ayarlarını, ekran ayarları kısmından değiştirebiliyorsunuz. Bu da genel kullanıcı deneyimi açısından çok iyi bir detay.

İşlemci

Bu modelde de kullanılan Huawei Hisilicon Kirin 710 işlemci, 12nm üretim teknolojisiyle üretilen ve dolayısıyla daha az güç harcayarak, daha iyi bir performans veren bir çipset. Huawei’nin giriş seviyesi telefonlarında görmeye alıştığımız Hisilicon 659’un yavaş yavaş yerini almaya başlayan bu çipset 8 çekirdek barındırıyor.

Arm’ın güncel çekirdek mimarilerinden olan A76’dan 4 adet kullanılmış. Bu performans çekirdekleri 2.2 Ghz hızında çalışıyorlar. Diğer 4 çekirdek ise 1.7 Ghz hızda çalışan A55 serisine mensuplar. Mali-G51 MP4 grafik işlemcisi ile donatılan Kirin 710, PUGB ve Asphalt 8 gibi güncel oyunları akıcı bir kare/saniye oranıyla oynatabiliyor.

Kamera

13 megapiksel sensöre sahip olan ana kamera f/1.8 diyafram açıklığı ile geliyor. Önceki model olan P Smart+ ise f/2.2 diyafram açıklığına sahipti. Bu diyafram açıklığı düşük ışıkta çekim yapmak için çok daha uygun. Ana kameranın hemen altında ise bokeh efekti yaratmak için kullanılan 2 MP derinlik sensörünü de görebilirsiniz.

13 MP arka kamera, günlük kullanımda pek çok sahne için yeterli çözünürlük ve detay sunuyor. Ön kamera ise 8 MP bir sensör ve f/2.0 diyafram açıklığına sahip bir lensle geliyor. Her iki kamera da HDR desteğine sahip. Bu sayede fazla aydınlık ve karanlık bölgelerdeki detaylar çoklu pozlama ile korunuyor.

Video özelliklerine göz gezdirdiğimizde, kameranın 1080p’de 60 kare saniyeye kadar çekim yapabildiğini fark ettik. Ancak elde yapılan çekimler için video sabitleme özelliği bulunmuyor.

Bir diğer kamera odaklı yenilik ise, diğer Huawei telefonlarda kullanılan kamera yapay zekasının bu modele de getirilmesi olmuş. Kamera yapay zekası çektiğiniz sahneyi inceleyip detayları fark edebiliyor ve ön tanımlı ayarları uygulayıp, daha iyi fotolar çekmenizi sağlıyor.

Depolama ve RAM

Türkiye’de satılan modelin 64 GB depolama kapasitesi ve 3 GB belleği var. Bu sayılar bugün bir telefon alırken önerdiğimiz minimum rakamlar. Android işletim sistemi ve telefonla beraber gelen yüklü uygulamaları çıkardığınızda kullanılabilir alan miktarı 50GB kadar oluyor. Bu miktar, favori uygulama oyunlarınızı kurduktan sonra bile binlerce resim saklamaya ve çevrim dışı oynatmak üzere Spotify şarkıları ve Netflix filmleri indirmeye olanak tanıyor.

Ayrıca isterseniz 512 GB kapasiteye kadar bir micro SD kart takıp, depolama alanınızı genişletebilirsiniz. Ancak bu micro SD kart boştaki ikinci sim kart yuvasına takılıyor. Bu da telefonun dual sim özelliğinin kullanılmasını önlüyor.

Kablosuz İletişim

Bu fiyat bandında güncel ve hızlı bir WiFi standardı olan 5 Ghz ac standardı desteği görmek güzel. Önceki modellerde bu yoktu. Ancak Bluetooth 5.0 hala Huawei’nin üst seviye telefonlarında karşımıza çıkıyor ve bu modelde de mevcut değil.

Kablosuz çok hızlı dosya transferine imkan tanıyan Bluetooth 5.0 çok kullanışlı olabiliyor. Örneğin Android tabanlı bir cep telefonundan Apple bilgisayara dosya aktarmak istediğinizde en pratik çözüm Bluetooth. Aygıtları çok kısa süre içinde eşleştirip dosyalarınızı anında gönderebiliyorsunuz. Tabii eğer iki cihaz da 5.0 destekliyorsa.

Bluetooth 4.2 sürümde ise dosya transfer hızları oldukça düşük. Kimi kullanıcılar resim ve benzeri dosyaları Whatsapp gibi uygulamalardan paylaşıyor olabilir, ancak bu tür uygulamalar resimlerinizi sıkıştırıp kalitesini düşürüyor. Şahsen arşivlemek istediğim değerli resimlerimin kalitesinin düşmesini istemediğim için Bluetooth üzerinden ham dosyayı paylaşmayı daha mantıklı buluyorum.

Yazılım ve işletim sistemi

Huawei P Smart 2019 modeli Android 9 sürümüyle geliyor. Ayrıca telefonda Huawei’nin EMUI arayüzü’nin 9.01 versiyonu kullanılıyor. İşletim sisteminin güncel olması tabii ki gayet önemli. EMUI arayüzünü de çoğu kullanıcı tarafından rahat ve kullanışlı bulunuyor. Biz de buna katılıyoruz.

Pil ve şarj

Bu modeldeki 3400 mAH batarya, kullanılan enerji verimliliği yüksek işlemci sayesinde, yoğun kullanımda dahi 1 günü çıkarmanızı sağlıyor. Ancak hızlı şarj desteğinin eksikliğini görüyoruz. 10 Watt’lık adaptör daha uzun şarj süreleri anlamına geliyor.

Sonuç

Huawei, P Smart modelini 2019 için güncelleyerek, bu fiyat bandında ürün arayan kullanıcılar için ilginç bir seçenek sunmuş. Bu modelin bize Mate 20 Lite’ın bazı özellikleri kırpılmış bir sürümünü çağrıştırdığını söyleyebiliriz.

Tasarımda yapılan küçük tasarruflarla maliyetin ve dolayısıyla fiyatın biraz daha aşağı çekildiğini görüyoruz. Bu da malzeme kalitesi, kamera sensörlerinin çözünürlüğünde birkaç megapiksellik düşüş ve Type-C yuvanın eksikliği olarak kendini gösteriyor. Ancak bu gibi detaylar sizin için önemli değilse, P Smart 2019 modeli fiyat/performans açısından çok iyi bir alternatif olabilir.