Anasayfa Video ASUS ROG Claymore Ve Claymore Core Mekanik Klavye İncelemesi

ASUS ROG Claymore Ve Claymore Core Mekanik Klavye İncelemesi

Asus’un ilk modüler mekanik klavyesi ROG Claymore ve bunun bir alt sürümü olan ROG Claymore Core modelini inceliyoruz.

Asus tarafından piyasaya sürülen ilk mekanik oyuncu klavyesi olan ROG Claymore, piyasadaki rakiplerinden biraz daha farklı tasarım özelliklerine sahip. ROG Claymore ve ROG Claymore Core olarak iki farklı sürümü bulunan bu klavye, oyunculara hitap edecek özelliklerle donatılmış.

Tasarım

Klavyenin üst yüzeyi tamamen alüminyum ve Maya kültüründen esinlenen bir tasarıma sahip. Alt kısım ise plastikten imal edilmiş. Tuşların klavyenin dışına çıkan şekilde yerleştirildiğini görüyoruz.

Nümerik tuş takımının çıkarılabilir olması, Claymore’u rakiplerinden ayıran en önemli özelliklerden biri. Nümerik tuş takımını klavyenin sağına veya soluna takabiliyorsunuz. Nümerik tuş takımını sol tarafa yerleştirip kullandığınızda, bu tuşlara oyunlarda sıkça kullandığınız makroları atayabilirsiniz.

Ancak tuş takımını klavye gövdesine bağlayan noktada bir kilitleme mekanizmasının olmaması bir eksiklik. Bu yüzden klavyeyi kaldırıp taşımak istediğinizde dikkat etmeniz gerekiyor. Klavyeyi sık sık taşımıyorsanız pek sorun yaratmıyor.

Claymore, düşük yüksekliği sayesinde bilek desteği olmadan da rahatça kullanılabiliyor. Ancak bilek desteğine ihtiyaç duyanlar için kutudan böyle bir aksesuarın çıkmadığını da belirtelim. Klavyenin altındaki ayarlı ayaklar sayesinde yüksekliği ayarlamak mümkün.

Nümerik tuş takımı üstünde geniş bir ses ayar tekerleği mevcut. Ayrıca tuş takımı takılı değilken, klavye üzerinde de Fn + F11 ve F12 tuşları ile sesi kontrol edebiliyorsunuz.

Boyutlar ve ağırlık

Nümerik tuş takımı çıkabilen bu klavyenin ağırlığı, tuş takımı takılıyken 943 gram. Nümerik takım çıkarıldığında ise klavyenin ağırlığı 770 grama düşüyor. Eğer dilerseniz hiç takmayıp daha geniş bir fare kullanım alanı da elde edebilirsiniz.

Turnuvalara, internet kafelere ya da LAN partilere katılırken kendi klavyenizi de götürmeyi seviyorsanız, ROG Claymore taşınabilirlik açısından da gayet uygun. Özellikle nümerik takım çıktığında rahatlıkla çantaya sığabiliyor. Ürünün boyutlarının 360x140x45 mm olduğunu da belirtelim.

Mekanik anahtarlar ve tuş sesi

Mekanik klavyelerdeki en önemli unsur şüphesiz kullanılan mekanik tuş anahtarlarıdır. ASUS bu klavyelerde iki farklı Cherry MX RGB anahtar türü kullanmış:

  • Cherry MX RGB kırmızı
    • Anahtar: Yüksek hızlı ve doğrusal tepki
    • Tepki mesafesi: 1.9mm
    • Tepki gücü: 45gr
  • Cherry MX RGB Kahverengi
    • Anahtar: Dokunsal geri bildirimli hızlı tepki
    • Tepki mesafesi: 2.0mm
    • Tepki gücü: 55gr

İncelediğimiz ROG Claymore modelinde kahverengi anahtarlar kullanılıyor. ROG Claymore Core modelinde ise kırmızı anahtarlara yer verilmiş.

Kahverengi anahtar hem oyun oynamak, hem de yazı yazmak için ideal. Sessiz bir kullanım sunan bu anahtarın basma hareket mesafesi 4.0 mm.

Kırmızı anahtar ise hıza önem verenler için tasarlanmış. 1.9 mm yani çok daha kısa basışta tepki veren anahtarın toplam hareket mesafesi ise 3.7 mm. Kırmızı anahtarın da hayli sessiz olduğunu ve güzel bir yazı yazma deneyimi sunduğunu belirtelim.

Anti-Ghosting

ROG Claymore, Anti-Ghosting teknolojisini de tam destekliyor. Anti-Ghosting, tuş basışlarınızın bilgisayara eksiksiz ve sorunsuz iletilmesini sağlıyor. Bu teknoloji ek maliyet getirdiğinden, her klavyede bulunmuyor.

ROG Claymore ve Core modelleri ise oyuncular için tasarlandığından bu teknolojiye sahipler. Böylece mesela FIFA ya da Street Fighter gibi aynı anda birden çok tuşa basmanızı gerektiren oyunlarda, komutların iletilmemesi gibi bir durum olmuyor ve kusursuz Guren Enjinkyaku yapabiliyorsunuz.

Claymore’un tuş aralıkları da bizce gayet iyi ayarlanmış. Bir tuşa basarken yanlışlıkla yanlarındaki tuşlara da basmanız gibi bir sorunla karşılaşmıyorsunuz. Nümerik tuş takımının klavye gövdesine olan mesafesi de gayet iyi.

RGB Aydınlatma

Claymore her bir tuşa özgü RGB aydınlatma destekliyor. Hatta klavyenin önündeki RGB logosunun rengini de tuşlardan bağımsız olarak değiştirmek mümkün. Ayrıca tuş başlıklarını da dilediğiniz şekilde değiştirebiliyorsunuz.

Cihazın RGB aydınlatmasını veya parlaklığını Fn + yön tuşlarıyla ayarlamak mümkün. Buna ek olarak Keybot destekli ASUS ROG anakart kullanıyorsanız klavyeden fan hızı, aydınlatma ve hız aşırtma ayarı da yapabiliyorsunuz. Yine klavyedeki Windows tuşunu açıp kapatmak da mümkün.

Yazılım desteği

Klavyenin yazılımına baktığımızda ROG Armoury kullandığını görüyoruz. Yazılım içinden makrolar atamak, oyun modunu açıp kapamak, RGB aydınlatmayı değiştirmek ya da farklı kullanıcı profilleri oluşturmak mümkün. Oluşturduğunuz profilleri klavyenin kendi hafızasına kaydedebileceğinizi de belirtelim. Makroları oyunu oynarken kaydetmek de klavyenin bir başka özelliği.

ASUS’un artık ürüne özel yazılım yazmaya son verip bütün ekipmanlarını rakipleri gibi tek bir yazılım altında toplaması gerekiyor. Aura Sync buna güzel bir örnek ve bu klavye de Aura Sync ile senkronize edilebiliyor.

USB Kablo bağlantısı

Asus ROG Claymore örgülü bir USB 2.0 kablo ile PC’ye bağlanıyor. Micro USB portuyla klavyeye bağlanan bu kabloyu, ürünü taşıyacağınız zaman sökebiliyorsunuz. Ayrıca zaman içinde herhangi bir sebeple kablonuz hasar görürse, tüm klavyeyi kenara kaldırmak yerine yeni bir kablo takarak kullanmaya devam edebiliyorsunuz.

Klavye üzerinde herhangi bir ekstra USB çıkışı mevcut değil. Bazı kullanıcılar klavye üzerinde USB çoklayıcı görevi gören portların olmamasını bir eksiklik gibi görebilirler. Ancak biz buna katılmıyoruz.

Bizce katıksız bir oyuncu klavyesinin ana görevi USB çoklayıcı olarak çalışmak değildir. Ayrıca USB çoklayıcılar çoğunlukla pek verimli çalışmazlar. Kablo mesafesi uzadıkça, bunlara bağlanan aygıtlarda sıkça kopmalar yaşanır. Bu yüzden de klavye üzerinde ek USB çoklayıcı portların bulunmaması bizce daha mantıklı.

Sonuç değerlendirmesi

Asus ROG Claymore ve onun küçük kardeşi olan Claymore Core, şirketin ilk modüler mekanik klavye denemesi ve bizce gayet de başarılı bir ürün ailesi olmuş. Alüminyum gövde yapısı bu klavyelere gerçekten de benzersiz bir yapısal sağlamlık kazandırıyor. Özellikle klavyeyi hor kullanan sinirli oyuncular için bu çok önemli bir özellik.

Nümerik tuş takımının sağ ve sol taraf arasında değiştirilebilmesi, hatta gerektiğinde tamamen çıkarılabilmesi de ROG Claymore modelinde ciddi bir kullanım esnekliği kazandırıyor. Nümerik klavyeye hiç ihtiyacınız yoksa, doğrudan Claymore Core modelini de tercih ederek fiyatta da tasarruf edebilirsiniz.

ASUS ROG Claymore ve Claymore Core modellerini aşağıdaki bağlantıları kullanarak QP Bilişim üzerinden uygun fiyatlarla temin edebilirsiniz.

Asus Rog Claymore RGB Cherry MX Brown Türkçe Mekanik Oyuncu Klavyesi

Asus Rog Claymore Core RGB Cherry MX Red Türkçe Mekanik Oyuncu Klavyesi