Anasayfa Video ASUS TUF Gaming FX705 Oyuncu Bilgisayarı Özelllikleri

ASUS TUF Gaming FX705 Oyuncu Bilgisayarı Özelllikleri

ASUS’un daha hesaplı oyuncu bilgisayarı serisi olan TUF Gaming serisinin yeni üyesi ASUS TUF Gaming FX705 modelinin özelliklerine bakıyoruz.

ASUS’un TUF Gaming serisi oyuncu dizüstü bilgisayarları ülkemize hitap eden modellere sahip. TUF Gaming FX705 de bunlardan biri. Eskiden ROG serisindeki üst seviye özelliklere ihtiyaç duymayan ya da daha hesaplı bir oyuncu bilgisayarı isteyen kullanıcılar, standart ASUS laptop serilerine bakıyordu.

ASUS da bunu görerek daha sadeleştirilmiş ancak oyunculara yönelik en önemli özellikleri koruduğu bir ürün ailesi tasarladı. Bu aileye TUF Gaming adı verildi. TUF Gaming, konum olarak ROG ile standart laptopların arasında, oyun ağırlıklı bilgisayar tercih eden ve bunu yaparken bütçesini detaylı hesaplayan kullanıcılara hitap ediyor.

Asus TUF Gaming FX705, 17 inçlik geniş IPS ekranında 144 Hz tazeleme hızı sunuyor. Kasa tasarımı klasik laptoplardan ziyade, gaming türüne daha uygun çizgilere sahip. WASD klavye tuşları özel tasarlanmış. Hem güçlü işlemciler, hem de oyuncuların tercih ettiği orta üst seviye ekran kartları kullanılmış.

Tasarım

Ekranın en büyük artısı NanoEdge yani ince çerçeveli paneli. Bu sayede 15.6 inç standart laptop kasa boyutlarına daha yakın bir bilgisayarda, 17.3 inç laptoplarda görmeye alışık olduğumuz geniş ekran sunulabiliyor. IPS’in renkleri güzel, ayrıca geniş olduğu için hem oyun, hem film izleme performansı daha iyi.

Tasarımda birden fazla seçenek var, altın çelik rengi model de olmasına karşın, daha ziyade kırmızı ve siyah renkleri stoklarda görebiliyoruz. Plastik kasa kullanımı ROG serisinin metal kasalarına göre en büyük maliyet avantajını getiriyor.

ASUS burada TUF Gaming serisinde de hasar dayanıklılık testlerini yaptığını, yani kasalarının sağlam olduğunu belirtiyor. Bu sağlamlık ancak uzun vade kullanımda görülebilecek bir husus. Plastik malzeme darbe emme açısından metale göre bazı avantajlar taşısa da, elbette metal malzeme uzun vadede daha dayanıklı olacaktır.

Kullanılan IPS ekran paneli 3 ms yerine 7 ms tepki süresine sahip. 144 Hz ve IPS’te hiç Ghosting görmek istemeyenler ROG modellerine yönelmeli. Ancak klasik laptoplarda hep 60 Hz panel olduğu düşünülürse, 144 Hz ve IPS teknolojisinin renklerini bu seviyede görmek güzel. Ayrıca ekran Non-Glare kaplamalı, yani yansımayı azaltan yapıda.

Klavye aydınlatması ise her tuşta ayrı RGB değil, tek renk olarak sunuluyor. Bazı özel ve daha pahalı konfigürasyonlarda RGB de görebilirsiniz. HyperStrike adındaki oyuncu klavyesi hem ergonomik, hem kullanışlı, ancak en üst serilerdeki gibi mekanik değil.

Tasarımda tuşların aydınlatmaları, aralıkları ve yerleşimleri oyuncular için uygun. Ancak bizce Windows tuşu sağ tarafa alınabilirmiş. 0.255 mm kavisli tuş yapısı ve 1.8 mm tuş hareketi ve belirtilen 20 milyon basım ömrü beklediğimizden çok daha iyi. ASUS’un sık sık vurguladığı Overstroke, 3.6 mm tam derinlik değil de 1.8 mm mesafede basışı algıladığı için, tepkiselliği son derece iyi.

Donanım

Bu dizüstünün en güzel yönlerinden biri WiFi 802.11ac Wave 2 desteği. Zira HM370 yonga setli anakartlarda Intel’in yeni nesil kablosuz ağ yongaları kullanılıyor. Bunları bağlantı istikrarı ve hızı, eskilerle karşılaştırılamayacak kadar iyi.

İşlemcide ise Intel Core i7 8750H ve Core i5 8300H seçenekleri mevcut. Kullanılan DDR4 2666 Mhz RAM bellekte ise 8, 16 ya da 32 GB RAM seçenekleri var. Bu modeldeji M.2 NVMe PCIe SSD’ler 128/256 ve 512 GB kapasitelerde sunuluyor.

Türkiye de dahil pek çok ülkede, M.2 yuvasında daha hesaplı SATA modelleri de tercih ediliyor. Bu da 1 TB 5400 RPM sabit disk ile destekleniyor. Daha hesaplı tutulmaya çalışılan oyuncu modelleri için bile az da olsa SSD kapasitesi güzel ve önemli bir tercih.

Bu serinin 15.6 inç modelleri ortalama 2.2 kilogram ağırlığında olurken, 17.3 inç modelleriyse ortalama 2.6 kg ağırlıkta. FX705 modelinin ebatları ise 39.98×27.94×2.76 santimetre ölçülerinde. FX705GM modeli Optimus desteklediği için, kendi bataryasıyla ofis işlerinde de 3.5 saat civarında kullanılabiliyor.

Sonuç Değerlendirmesi

Genel olarak değerlendirdiğimizde, FX serisindeki daha hesaplı oyuncu modellerinin, ROG serisi kadar üst seviye donanım sunmadığı görülebiliyor. Ancak bu serinin pek çok kullanıcı için daha iyi fiyat ve performans dengesi sağladığını, bu yüzden de hayli tercih edilebileceğini görüyoruz. Bizim incelediğimiz FX705GM modeli, özellikle Core i7 8750H işlemcisi ve Nvidia GeForce GTX 1060 6 GB konfigürasyonu ile rekabetçi oyunlara uygun bir oyuncu bilgisayarı.