Anasayfa Haber 3D Yazıcıyla Biyohibrit Canlı Geliştirildi

3D Yazıcıyla Biyohibrit Canlı Geliştirildi

Bir farenin kalp hücreleri, 3D yazıcıdan çıkan altın ve kauçuk iskeletle birleştirilerek, yeni bir sibernetik organizma üretildi.

Harvard Üniversitesi’nden profesör Kit Kevin Parker, insan kalbi geliştirmenin yollarını arıyordu. Kızının vatozlara karşı ilgisini fark eden Parker, benzer yapıda ve tamamen sentetik yeni bir canlı modeli oluşturmak üzerine çalışmaya başladı.

Parker’ın bu çalışması, 3D yazıcı ile oluşturulabilecek bir vücutta kullanılacak malzemenin araştırılmasına yol açtı. Bu esnada farklı üniversitelerdeki bilim insanları da araştırmaya dahil oldu. Çalışmalar sonucunda 3D yazıcıyla oluşturulmuş altın iskeletli, kauçuktan yapılmış bir vücut geliştirildi.

Genetik araştırmacıları da bir farenin kalp hücreleri üzerinde oynamalar yaparak ışığa duyarlı hale getirdi. Sonrasında da bu hücreler, altın iskelet üzerine dikkatlice yerleştirildi. Geliştirilen bu sentetik canlı, kendi boyunun 16 katı uzunluğundaki bir alanda yalnızca çeşitli şiddetlerde verilen ışıkları izleyerek hareket ettirildi.

Araştırmanın uzun vadede insan kalbi gibi organların üretilmesine imkan sağlayacağı tahmin ediliyor. Ancak bununla da kalmayarak, zaman içinde yeni sibernetik organizmaların sıfırdan tasarlanabilmesine de imkan tanıyacağı düşünülüyor.