Anasayfa Video Acer Nitro 5 Dizüstü Oyuncu Bilgisayarı İncelemesi

Acer Nitro 5 Dizüstü Oyuncu Bilgisayarı İncelemesi

AMD işlemci ve ekran kartıyla donatılmış olan Acer Nitro 5 dizüstü bilgisayarı detaylı olarak inceledik.

Acer Nitro 5, orta segmentte bir oyun bilgisayarı arayan oyunculara hitap edecek şekilde tasarlanmış. Bu bilgisayarın bir diğer önemli özelliği de, işlemci ve grafik kartının yeni nesil AMD ürünlerinden seçilmiş olması. Acer bu şekilde maliyeti uygun tutmayı hedeflerken, AMD de bu modelle birlikte yeniden dizüstü bilgisayar piyasasına güçlü bir giriş yapmayı planlıyor.

Donanım

Acer Nitro 5, AMD’nin Ryzen mobil platformundan 2700U işlemcisini kullanıyor. İlk nesil Ryzen işlemcilere göre daha az güç harcayan ve daha yüksek hızlarda çalışan 2700U modeli 4 çekirdek ve 8 izleğe sahip. Temel çalışma frekansı 2.2 GHz, boost çalışma frekansı ise 3.8 GHz olan işlemci, orta seviyede performans sunuyor.

Ryzen 2700U’nun 15W TDP yani Thermal Design Power değerine sahip olduğunu görüyoruz. TDP değerinin işlemcinin kullandığı güç miktarı olduğu sanılsa da, aslında bu doğru bir bilgi değil. TDP değeri aslında işlemcinin yük altında 15 Watt ısı ürettiği anlamına geliyor. Watt sadece güç için değil ısı için de kullanılan bir birim.

Intel’in bugün hala güncel dizüstü bilgisayarlarda kullanılan 7700HQ modeli gibi 45W TDP değerine sahip işlemcilerinden daha yüksek tek ve çoklu çekirdek performansı sunması, bu işlemciyi dizüstü bilgisayarlar gibi taşınabilir platformlar için özellikle tercih edilebilir kılıyor. Ayrıca bu işlemci hafif 3D grafik iş yükleri ve video hızlandırma için bir de dahili Vega 10 GPU barındırıyor.

İşlemci üzerindeki grafik yongadan bağımsız olarak bir de harici Radeon RX560 kullanıldığını görmekteyiz. RX 560, 1024 shader ünitesine ve 4GB GDDR5 belleğe sahip. Bu model, AMD’nin 55W TDP değerine sahip orta seviye bir mobil GPU’su. Vega 10’dan daha iyi performans verdiği için oyunlarda ve grafik hesaplamanın gerekli olduğu ağır işlerde, yük dinamik olarak dahiliden harici GPU’ya geçiyor.

Maksimum 32 GB bellek takabileceğiniz 2 adet bellek yuvası ile gelen Nitro 5’te standart konfigürasyon olarak 2 adet 2400Mhz 8 GB bellek takılı geliyor. Yani bilgisayarda toplamda 16 GB RAM mevcut. Bu da güncel uygulamalar ve oyunlar için gayet ideal bir bellek miktarı.

Acer Nitro 5 modelinde kullanılan ekran ise 15.6 inç ölçüsünde. 1080p çözünürlük sağlayan bu IPS panel, 60 Hz görüntü tazeleme hızına sahip ve yansımayı azaltmak için mat yüzeyli olarak tasarlanmış.

Veri iletişim aygıtları olarak ise Realtek PCI-e tabanlı Gigabit ethernet kontrolcüsü, Qualcomm 801.11ac WiFi yongası ve Bluetooth 4.2 destekli Atheros kontrolcüsü tercih edilmiş. Ethernet kontrolcüsünde, ani voltaj dalgalanmalarına karşı koruma sağlayan entegre devre kullanımı da unutulmamış.

Giriş/Çıkış portları

Bilgisayarın giriş/çıkış yuvalarına baktığımızda, sol tarafta RJ45 Gigabit ethernet, HDMI, SDXC hafıza kartı yuvası, tip C ve tip A ilk nesil USB 3.1 portlarını görüyoruz. Bilgisayarın sağ tarafında ise 2 adet 2.0 sürüm tip A USB yuvası, adaptör girişi ve birleşik kulaklık ile mikrofon girişi bulunuyor.

Yine sağ tarafa yerleştirilmiş 2 adet bildirim ışığını görebiliyoruz. Bunlardan ilki pil durumunu, ikincisi ise güç durumunu gösteriyor. Ancak disk işlem ışığının eksikliği dikkatimizi çekti.

Bilgisayar üzerindeki hafıza kartı okuyucu USB 3 arabirimine bağlı. Bu sayede hızlı hafıza kartlarınızın okuma/yazma süratinden faydalanabiliyorsunuz. Özellikle fotoğrafçılar ve video editörleri için bu önemli bir detay.

Nitro 5’te sadece bir adet tip A USB 3.0 portunun olmasını yetersiz bulsak da, USB C portu ile bu eksiklik biraz kapatılmış. Burada esas görmek istediğimiz, USB C portunun 3.1 Gen 2 olmasıydı, ancak bu yuva Gen 1 destekli. Bütçe odaklı bir üründe bunun gibi bazı ufak tasarruflar yapmak, dizüstü bilgisayarın üretim maliyetini kısmak için gerekebiliyor.

Soğutma

Çoğu dizüstü bilgisayarda görmeye alıştığımız çok sayıda alüminyum kanatçık ve hava çıkış noktası, bu dizüstü bilgisayarında tek ve büyük bir noktada birleştirilmiş. Bilgisayarın arkasına baktığımızda bu soğutucunun büyüklüğünü görebiliyoruz.

Biri daha kalın olmak üzere 3 bakır ısı borusu bu alüminyum kanatçıklara bağlı. Bu kanatçıkları soğutmak için de yan yana konumlandırılmış 2 adet fan mevcut. Fazla ısınmayan orta seviye bileşenler kullanıldığından, soğutma oldukça yeterli.

Oyun testlerinde de görebileceğiniz gibi, GPU sıcaklıkları genelde 70 derece civarında seyretti. Rakip donanımlarda oyunlarda görmeye alıştığımız 90 derece işlemci sıcaklıkları ise Ryzen işlemcide en çok 70 derece civarına çıkıyor. Örneğin yarım saat Apex Legends oynadıktan sonra, işlemci ve ekran kartı sıcaklıklarının 70 derece civarında olduğunu gözlemledik.

Acer Nitro Sense uygulamasındaki CoolBoost özelliğini aktif hale getirdiğinizde bilgisayar oldukça serin çalışıyor. Fan sesi de kullanıcıyı rahatsız edecek seviyelere çıkmıyor. Coolboost kapalı olduğunda ise fan sesini neredeyse hiç duymuyorsunuz.

Ağırlık

Acer Nitro 5 çok da hafif diyebileceğimi bir dizüstü bilgisayar değil. Bilgisayarın ağırlığı 2.7 kilogram, adaptörü ise 480 gram. İkisi birlikte 3 kiloyu geçen bir ağırlığa sahipler. Bu da taşırken hissedeceğiniz bir ağırlık.

Genel Tasarım

Büyük oranda kırmızı ve siyah renklerin hakim olduğu bilgisayarın tuş aydınlatması da kırmızı renkte. Ekran menteşelerinin bağlandığı kırmızı parça üzerine işlenen Nitro yazısı, ekran kapandığında göze en çok çarpan tasarım unsuru denebilir.

Karbon fiber dokulu plastik dış kaplama, dizüstü bilgisayarın pek çok noktasında kullanılmış. Özellikle arka kapaktaki uygulama dokunduğunuzda da hissedebileceğiniz desene sahip. Ancak bilgisayarın geri kalan kısmında bu desen karbon fiber sticker’ı yapıştırılmış gibi gerçekçi olmayan bir tasarıma sahip.

Monitör arkasındaki kapakta herhangi bir aydınlatma veya renkli tasarım öğesi bulunmuyor. Sadece ortaya işlenmiş Acer logosunu görüyoruz.

Gövde tamamen plastik malzemeden üretildiği için klavye tuşlarına bastığınızda biraz içe doğru esneme yaptığını fark edebiliyorsunuz. Touchpad’de de aynı durum var ve bize biraz fazla esnek gibi geldi.

Dizüstü bilgisayarın sabit disk ve bellek değişimi oldukça kolay yapılabiliyor. Bu bileşenler için özel olarak yapılmış kapakların vidalarını söküp kısa sürede değişimi yapabiliyorsunuz.

Ekran kartı sürücüleri

Her test ürününde olduğu gibi burada da en güncel sürücülerle testlerimizi yapmak istediğimiz için, bu dizüstü bilgisayarın ekran kartı sürücülerini de yükseltmek istedik. Ancak AMD’nin destek sayfasından indirdiğimiz 19.2.2 sürüm Adrenalin sürücüleri bize hata mesajları gösterdi ve Vega 10 ile çalışmayı reddetti.

Bu sebeple Acer’ın Nitro 5 destek sayfasından indirdiğimiz, 2018 sonuna doğru çıkmış olan eski sürücüleri kullanmak zorunda kaldık. Ancak tam testleri bitirmişken AMD mobil platformlar için Adrenalin sürücüsünün yeni sürümünü 19.2.3’ü duyurdu. Biz de bu yeni sürücüyü yükleyerek testleri baştan yaptık!

Yeni sürücülerle oyunlarda büyük FPS artışları gördüğümüz gibi, bazı oyunların yüksek performanslı RX 560 yerine dahili Vega 10 GPU’da çalışmaya zorlanması gibi teknik problemlerin de bu sürücüyle çözüldüğünü gördük.

Oyun testleri

Acer Nitro 5’i pek çok güncel oyunla 1080p çözünürlükte düşük, orta ve yüksek ayarlarda test ettik.

İşte elde ettiğimiz sonuçlar:

Oyun Grafik ayarları Ortalama FPS Çözünürlük GPU Sıcaklığı
Middle Earth Shadow of War Orta 52 1920×1080 61C
Total War Warhammer II Skaven Test Orta 38.4 1920×1080 61C
Shadow of the Tomb Raider Orta 30 1920×1080 64C
Battlefield V Orta 47 1920×1080 70C
Assassin’s Creed Odyssey Düşük 41 1920×1080 64C
Apex Legends Yüksek 43 1920×1080 70C
Dota 2 Yüksek 80 1920×1080 57C
CS:GO Yüksek 97 1920×1080 59C

 

Pil ve adaptör

Bilgisayarda kullanılan 3320 mAH kapasiteli pil 4 hücreli ve lityum iyon teknolojisini kullanıyor. Pile erişim bilgisayarın altındaki bir vidayı sökerek yapılıyor ve oldukça kolay.

135 Watt’lık adaptörün boyutları kabul edilebilir büyüklükte ve gözlemleyebildiğimiz herhangi bir ısınma problemi de yok.

Yüklü gelen yazılımlar

Adaptör takılıyken ve pilde çalıştırırken performans ve pil ömrü seçeneklerini değiştirmenize ve fan devrini ayarlamanıza izin veren Acer NitroSense yazılımı, işlemci ve ekran kartı sıcaklıklarını da kolayca takip etmenizi sağlayan çok sade bir arayüze sahip.

Ancak sıfır bir bilgisayarın kutudan çok sayıda üçüncü parti yazılımla çıkmasını sevmeyenlerdenseniz, Acer Nitro 5’i temizlemek sizi biraz uğraştıracak. Çünkü Norton antivirüs, Powerdirector, Photodirector gibi pek çok uygulama kurulu geliyor.

Depolama

Bize gelen AN515-42-R6EU modelinde, Micron’un 256 GB kapasiteli M.2 SATA 3 SSD sürücüsü ve Western Digital’in 1 TB kapasiteli 5400 RPM Blue sabit diski var. Nitro 5’in başka depolama yuvası bulunmuyor. Yani depolama alanları bir adet M.2 yuva ve bir de 2.5 inçlik yuvadan ibaret.

Bilgisayarla gelen SSD sürücü, AS SSD benchmark testinde 473 MB/sn ardışık okuma, 442 MB/sn ardışık yazma değerlerine ulaşabildi.

Sonuç Değerlendirmesi

Nitro 5 modelinde AMD işlemci ve ekran kartı kullanmayı tercih eden Acer, bu sayede maliyeti de uygun tutmayı başarmış. Nitro 5 çoğu güncel oyunu, 1080p çözünürlükte ve orta ayarlarda, akıcı kare saniye değerlerinde çalıştırabiliyor. Dota 2 ve CS:GO gibi espor oyunlarını ise en yüksek ayarlarda bile 60 kare saniye üzerinde performansla oynamaya imkan tanıyor.

Bu açıdan ele aldığımızda, Acer Nitro 5’in iyi bir fiyat/performans çizgisinde olduğunu söyleyebiliriz. Video oyunlarıyla biraz haşır neşir olan ve taşınabilirliğe önem verenler için değerlendirilmesi gereken bir seçenek.

Acer Nitro 5’in şu an Teknosa üzerinde iki farklı modeli satışta bulunuyor. Bu modelleri aşağıdaki bağlantılardan inceleyebilirsiniz.

ACER Nitro AN515-42 Amd Ryzen 7 16GB 1TB+256SSD

ACER Nitro AN515-42 Amd Ryzen 5 8GB 1TB+128SSD