Anasayfa Haber Kanada ve Amerika, Uzayda İşbirliği Yapıyor

Kanada ve Amerika, Uzayda İşbirliği Yapıyor

Amerika’nın yeni uzay istasyonu planlarına Kanada’nın da resmen katılacağı duyuruldu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin yeniden Ay’a dönme planları olduğu biliniyor. Çin ve Hindistan’ın da Ay üzerinde üs kurma planlarının olduğu bir dönemde, Amerika’nın bu yarışın dışında kalmak istemeyeceği zaten tahmin ediliyordu.

Ancak Ay üzerine inmek ve orada kalıcı bir yerleşim oluşturmak, Mars’a koloni kurmaktan daha kolay değil. Ay’ın sağladığı tek avantaj daha yakın olması, ancak bunun dışındaki teknik zorluklar yine geçerli.

Bu yüzden de Ay üzerinde bir yerleşim kurmadan önce, çalışmaları daha kolay ve güvenli kılmak için Ay yörüngesine bir uzay istasyonu kurulması planlanıyor. Gateway adı verilen bu uzay istasyonu projesi, Ay’a iniş ve kalkışlar için bir durak olarak kullanılacak.

Gateway istasyonu her ne kadar ISS ile kıyaslandığında daha küçük olarak tasarlansa da, yine de misafirlerini 30 ila 60 gün arası ağırlayacak kapasitede olması planlanıyor. Ayrıca standart ve acil operasyonlar için gereken malzeme ve araçları da barındırması gerekiyor.

Geçtiğimiz hafta Kanada Uzay Ajansı’nın (CSA) merkez binasında yapılan bir basın toplantısında, Kanada başbakanı Justin Trudeau tarafından bu projeye katılacakları resmen açıklandı. Kanada, Amerikan Gateway istasyonu projesine yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir bütçeyle katılacak.

1962’de uzaya uydu gönderen üçüncü ülke olan ve ISS projesini de ilk günden beri destekleyen Kanada, uzay çalışmaları konusuna hiç yabancı değil. Halen ISS üzerinde kullanılan Canadarm 2 adlı robot kolun yenisini de Gateway için tasarlayacak olan Kanada Uzay Ajansı, bu projede NASA ile ortak çalışacak ve muhtemelen kurulacak Ay Üssü’nde de bir yeri olacak.