Anasayfa Haber USB 4.0 Standardı Resmen Duyuruldu

USB 4.0 Standardı Resmen Duyuruldu

USB Implementers Forum (USB-IF) tarafından duyurulan yeni USB 4.0 standardının detayları yıl sonuna doğru açıklanacak.

USB veri yolu standartları gelişmeye devam ediyor. Kısa süre önce USB 3.2 standardının detayları resmen duyurulmuştu. Bu standartla birlikte USB bant genişliği 20 GBps sınırına yükselecek. USB 3.2 destekleyen kontrol yongalarının ise yakında üreticilere teslimine başlanması ve ardından da cihazlarda kullanılması bekleniyor.

Ancak USB konusundaki gelişmeler bununla sınırlı kalmayacak, çünkü USB-IF şimdi de USB 4.0 standardının yolda olduğunu resmen duyurdu. USB 4.0 ile birlikte gelecek olan en büyük yeniliklerden biri, veri yolu genişliğinin iki kat artarak 40 GBps sınırına çıkması olacak.

40 GBps veri aktarım hızı aslında bir süredir Thunderbolt 3 kullanıcılarının erişebildiği bir sürat. Ancak Thunderbolt 3 portu çok yaygın değil ve Intel bir süre önce bu teknolojinin kullanımından telif hakkı almayı bırakacağını duyurmuştu.

USB 4.0 teknolojisi de Thunderbolt 3 entegre edilmiş olarak gelecek. USB 2.0 ve 3.2 ile de geriye dönük uyumlu olacak USB 4.0 sayesinde, tek kabloyla bir harici ekran kartı, iki adet 4K monitör ve diğer yan aksesuarları bilgisayara bağlamak mümkün olabilecek.

Bu yeni standardın teknik detaylarının yıl sonuna doğru açıklanacağı tahmin ediliyor. USB 4.0 teknolojisinin kullanıma girmesi ve yaygınlaşması için ise en azından 1,5 sene daha geçmesi gerekeceği hesaplanıyor.